Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Richard Weaver ville bemöta krafter som hotade Västerlandet

Vår tid präglas av jagiskhet, av ”det bortskämda barnets” logik. Det menade den konservative filosofen Richard Weaver, som var verksam i mitten av 1900-talet och som hämtade lärdomar från den amerikanska Södern, men utan att försvara slaveriet.

Kultur · Publicerad 05:00, 20 maj 2022

Rickard Weaver föddes 1910 i ett fattigt hem i North Carolina. Fadern avled tidigt och modern fick själv försörja de fyra barnen, av vilka Richard var äldst. Som ung mötte han landsmän från den förlorande sidan i inbördeskriget. Tidigt fick han också höra vuxna berätta om det första världskriget. 

Richard Malcolm Weaver Jr (1910–1963) var humanistiskt begåvad och sökte sig till toppuniversitet som Harvard och universitetet i Chicago. Under beskydd av bland andra poeten John Crowe Ransom inledde han sitt författarskap, som skulle bli kort men ändå avsätta verk av stort värde.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10