Kultur

Respektfull dialog kännetecknade Timoteus av Bagdad

På 700-talet e. kr. höll den tidiga apologeten Timoteus sin dialog med kalifen Al-Mahdi av Bagdad. Foto: Wasiti, Yahya ibn Mahmoud, Public domain, via Wikimedia Commons
Foto: William Muir, Public domain, via Wikimedia Commons
Foto: Cattette, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Timoteus lär oss att det går att odla en respektfull dialog med muslimer. Han var frimodig i sitt sätt att argumentera med och använda Bibeln – men samtidigt en kulturell ”insider” som förstod muslimernas sätt att tänka och känna.

Publicerad Uppdaterad

Timoteus den första av Bagdad levde mellan åren 727 till 823 och han anses vara en av de främsta kristna apologeterna i den muslimska världen. År 762 blir Timoteus biskop i Bagdad som då har styrts i cirka 10 år av det muslimska abbasidiska kalifatet. Timoteus är känd för sin utförliga och respektfulla två-dagars-dialog med självaste kalifen Al-Mahdi av Bagdad – en dialog som Timoteus senare skrev ner. Timoteus hade en gedigen bakgrund i form av studier i teologi och filosofi och han var dessutom mycket insatt i koranen och haditherna (auktoritativa och tidiga berättelser om Muhammeds liv). Vi ska nu sammanfatta Timoteus dialog med Al-Mahdi och sedan kort fråga oss vad vi kan lära oss av Timoteus apologetiska metod.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS