Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

Mycket att lära av makalös greve, politiker och bedjare

Diplomat, kulturpersonlighet, politiker och övertygad kristen. När minnet av Magnus Gabriel De la Gardie nyligen uppmärksammades under en historieafton i Varnhems klosterkyrka fanns många lärdomar att dra också för nutidens människor.

Kultur · Publicerad 00:00, 22 okt 2022

Kyrkans betydelse för kultur och lärdom i vår historia kan svårligen överskattas. Därför var det naturligt att det bland de sju föredragshållare som den 13 oktober uppträde i den katedrallika Klosterkyrkan i Varnhem återfanns en pensionerad biskop, en domprost, en teologie hedersdoktor och en kyrkoherde.

Valet av miljö för den storslagna historieaftonen var likaledes logiskt. Föremålet för kvällen, greve Magnus Gabriel De la Gardie var en djupt troende person och investerade åtskilligt i att pietetsfullt restaurera den från Cisterciensernas tid i Skara stift kvarstående kyrkan. Dessutom vilar han och hans hustru i ett mäktigt minnesvalv innanför dess murar. I tidsenligt klädda skådespelares gestalt var de båda 1600-talsaristokraterna närvarande under hela kvällen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10