Kultur

”MTD-religionen” förstör biblisk kristendom och kyrkor inifrån

Sabina Koij drar i sin avhandling Resiliensteologi (2021) upp linjerna för en resilient teologi, hållbar inför framtiden och dess utmaningar. I hennes fall utgör Stockholms Storkyrka bas för denna framtidsmodell. Dit kommer människor – men är det en församling som församlas eller är det mest en samling människor?

En variant av kristen tro som bygger på moralism, terapeutisk tröst och en gudsbild anpassad till nutidsmänniskan har nästlat sig in i församlingarna. Docent Dag Sandahl varnar här för vad som sker när denna nya ”religion” ges utrymme i den kristna kyrkan i Sverige, men pekar också på möjligheten att nu presentera den sanne Jesus.

Publicerad Uppdaterad

Den gamla kristna kulturen dog i all stillhet på 1960-talet, menade Callum G Brown i boken The Death of Christian Britain (2001), Insikten om denna förlust – som också gäller för Sverige – har knappast präglat oss. Präster och pastorer fortsätter som vanligt i det nya normala. Det nya normala är MTD-religionen i funktion: moralistisk, terapeutisk deism.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS