Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Inte självklart att Gustav Vasa skulle bli kung av Sverige

Lagom till årets nationaldag och 500-årsfirandet av Sverige som självständig nationalstat, utkom en ny bok av historikern Herman Lindqvist, som fokuserar på regenten Gustav Eriksson Vasa och de händelser som ledde till dennes tid som svensk regent.

Kultur · Publicerad 07:00, 7 jun 2023

I går på Sveriges nationaldag, den 6 juni, fick vi uppmärksamma, gemensamt fira och känna tacksamhet över en så imponerande lång period som 500 obrutna år – ett halvt millenium – av självständighet och självbestämmande för vårt land. Denna frihets- och grundlagsdag högtidlighåller vårt svenska folks rätt till självbestämmande alltsedan den 6 juni 1523, då Gustav Eriksson Vasa valdes till svensk kung utanför Strängnäs domkyrka.  

Lagom till nationaldagen släppte författaren, historikern och journalisten Herman Lindqvists boken Varför just han? Berättelsen om Gustav Vasa och hans tid (Albert Bonniers förlag). Här läggs, utöver de historiska fakta vi vet om denna tid och dess avgörande händelser, också en viktig och spännande existentiell dimension på den unge adelsmannen Gustav Erikssons livsval och öde. 

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00