Recension

En hjälp att stå för Jesus och kristen tro i sekulariserade miljöer

Hela tiden har det funnits behov att försvara Bibeln, Jesus och den kristna tron.
Publicerad Uppdaterad

Litteratur

Kristen på goda grunder 2.0 – Om sanning i en tid av tvivel
Stefan Gustavsson
(Apologia)

”Apologetiken kan hjälpa oss med en ökad klarhet i vår tanke och en stabilare grund för vår övertygelse”, skriver författaren i den utökade nyutgåvan av boken: Kristen på goda grunder 2.0 – Om sanning i en tid av tvivel, vars första utgåva kom 1997 och som sålts i mer än 20 000 exemplar. 

Han fortsätter: ”Men apologetiken kan visa att biblisk kristendom ger inbördes sammanhängande, intellektuellt trovärdiga, historiskt förankrade och existentiellt meningsfulla svar på tillvarons frågor”.

Ofta har angreppen kommit från krafter utanför kyrkan, men lika ofta har dom kommit inifrån …

Genom historien har den kristna tron utsatts för ständiga angrepp. Ofta har angreppen kommit från krafter utanför kyrkan, men lika ofta har dom kommit inifrån, till exempel genom den liberala teologin som fortfarande påverkar synen på Gud och skapelsen, Bibelns trovärdighet och Jesu unika ställning. Hela tiden har det funnits behov att försvara Bibeln, Jesus och den kristna tron och här är framför allt Jesus, apostlarna och Paulus stora föredömen.

Stefan Gustavsson leder Apologia, centrum för kristen apologetik och kan anses vara en av de främsta kristna apologeterna i Sverige idag. I bokens tre huvudavdelningar: Vad är sanning?, Invändningar mot kristen tro och Vad är apologetik? bemöter han de utmaningar som Bibeln och kristen tro står inför.

Gustavsson lyckas kombinera stringens och klarhet med fasthet och ödmjukhet. Han argumenterar lyhört och med respekt för andras uppfattningar, men viker inte en tum, när han hävdar Bibelns unika presentation av Gud, skapelsen och människan. Han menar att bibeltolkning är absolut nödvändig och ger fem goda principer för en sund bibeltolkning. 

… framför allt måste unga människor få läsa den för att kunna få hjälp att stå för Jesus och kristen tro i utmanande sekulariserade miljöer.

Framför allt hävdar han Jesu centrala roll i skapelsen, historien och frälsningen och i kapitlet med rubriken ”En gång död, alltid död” visar han på det historiska material, som talar för att den enda rimliga förklaringen till den tomma graven och händelserna som följde på det, är att Jesus uppstod kroppsligen från de döda för att aldrig mer dö. På detta står och faller kristen tro.

Gustavssons bok är viktig, tankeväckande och mycket läsvärd. Kristna förkunnare bör ha stor användning för den och framför allt måste unga människor få läsa den för att kunna få hjälp att stå för Jesus och kristen tro i utmanande sekulariserade miljöer.

Powered by Labrador CMS