På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

En bibelkunnig prins med kopiösa predikonoteringar

Förra veckan, den 9 april, nåddes det brittiska folket, Samväldet och världen av beskedet att den brittiska drottningen Elizabeth II:s gemål, prins Philip, hertigen av Edinburgh, avlidit i en ålder av 99 år. Om två månader, den 10 juni, skulle han ha firat sin hundraårsdag.

Kultur · Publicerad 00:00, 14 apr 2021

Det kungliga äktenskapet mellan brittiska drottning Elizabeth II och prins Philip varade i över 73 år, förvisso med sina tidiga kriser, men bestod, och framstod för många som osedvanligt levande och kärt. Elizabeth och Philip var relativt avlägsna släktningar till varandra, via drottning Victoria (brittiska imperiets kejsarinna 1837–1901).

Deras relation inleddes i form av brevväxling mellan den då 13-åriga Elizabeth och den 18-årige grekisk-tysk-danske prinsen och flyktingen, som i sitt nya hemland England valde att tjäna det Förenade kungadömet (UK) av Storbritannien och Nordirland – samt brittiska imperiet – i flottan under andra världskriget.

Det äktenskap, som varade enligt det kristna idealet och vigsellöftet ”tills döden skiljer oss åt”, välsignades med fyra barn i två kullar, med kronprins Charles (född 1948) som förstfödd och arvtagare till den brittiska tronen. Tre av de fyra kungabarnen – med yngste sonen, prins Edward (född 1964), som enda undantaget – kom till skillnad från sina föräldrar att separera från sina respektive första äktenskap. 

Född på ön Korfu i Grekland 1921 som grekisk-dansk prins i Greklands dåvarande tysk-danska kungahus Glücksberg, kom prins Philip liv att spegla den dramatiska förändring och omvandling som Europa och det forna brittiska kolonialväldet genomgått under de senaste hundra åren.

Mindre känt är kanske att Philip som 18 månaders baby räddades av den brittiska flottan, tillsammans med sin familj och det övriga grekiska kungahuset, efter det att monarkin störtats 1922.

Detta skedde i efterdyningarna av det katastrofala turk-grekiska kriget 1918–1922, då i princip hela den grekiska befolkningen i det som numera är västra Turkiet utplånades: människor i enorma tal dödades i inte minst forna grekiska Smyrna (nuvarande turkiska Izmir) eller tvingades fly. 

Än i dag fungerar det brittiska kungahuset, med drottningen i spetsen, som officiell monark, regent och statschef för ett femtontal länder och brittiska besittningar världen över, däribland Kanada, Australien och Nya Zeeland, som företräds av en så kallad generalguvernör i hennes frånvaro.

Som make till drottning Elizabeth II spelade prins Philip en central roll i ledningen av och som galjonsfigur för Samväldet (the Commonwealth). I dag är detta en lös samverkan mellan självständiga länder – inte alla längre med drottningen som statschef – med fokus på kultur och idrott, det engelska språket och historiska känslomässiga band. 

Samväldet är i sig en fortsättning på de band av människor, utbildning, handel med mera som skapades inom det forna Brittiska imperiet, kolonialväldet, vilket avvecklades i huvudsak efter andra världskriget – med det stora undantaget att USA lösgjorde sig redan 1776.

Många har kanske sett prins Philip i livfulla och glada samtal med präster efter alla de gudstjänster han firat med drottningen. Hur var det då med hans kristna tro?

”Prins Philip var en man av djup tro och som hade ett betydande intresse i teologi med ett imponerande kunnande om Bibeln”, beskriver Ian Bradley, professor emeritus vid Saint Andrews universitet i Skottland och författare till boken God save the queen: The spirited heart of the monarchy (ung: Gud bevare drottningen: Monarkins andliga hjärta).

Professor Bradley skildrar hur prins Philip ”gjorde kopiösa mängder anteckningar under predikningarna” – och att den som förkunnade kunde vänta sig att bli ”vänligen grillad efteråt om det de förmedlat”. I vissa fall kunde det handla om samtal ända inpå kvällen, då den bibliskt exegetiskt kunnige prinsen med sina frågor ville lära sig mer om Guds ord.

”I slutänden var det den uppriktiga, rotade och praktiska kristna tron han delade med drottningen som gav deras äktenskap dess fundament, och som har gett näring åt det andliga hjärtat i den brittiska monarkin i mer än 70 år”, sammanfattade professorn prins Philips gudsrelation.

I slutänden var det den uppriktiga, rotade och praktiska kristna tron han delade med drottningen som gav deras äktenskap dess fundament ...

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier