I mitten av 1880-talet kom den svensk-amerikanske predikanten Fredrik Fransson till Norge för att predika evangeliet. Snart blir han förföljd av folk och ämbetsmän, men i Ålesund tas han emot av Anders Nord, en enkel man som låter honom bo i hans hus och predika från hans trappa.
Omkring 20 år senare får Anders Nord besök av en ängel som säger åt honom att hela staden kommer brinna ner, men att han själv ska sitta lugnt kvar i sitt hus. Medan 10 000 personer flyr sina hem och får se hela Ålesund brinna ner, sitter han kvar.
– När elden lagt sig ser människorna att just hans hus står kvar, som sedan kallas Mirakelhuset, berättar Simon Hovlund.
Historien om Ålesundsbranden blev extra levande för Simon Hovlund när han själv bodde i staden i flera års tid och bland annat fick höra en norsk predikant predika om just denna händelse, något som blev lite av ett startskott för musikprojektet.
– Jag tyckte att det här var en så stark historia om Guds beskydd. Man hör ofta om hur Gud gör saker i Iran eller Kina, men det här var i Skandinavien och för inte så länge sedan.
Det fick honom att känna att det på något sätt borde berättas vidare, vilket fick honom att bestämma sig för att göra musik av det.
– Det är ju en så fantastisk historia. Jag insåg ganska snabbt att det här skulle bli ett konceptalbum som skulle förmedla historien.
Till sin hjälp har han haft en rad musiker, och Daniel Hörnberg står för det mesta av sång samt vissa sångarrangemang.
För att förstärka konceptet och förmedla hela berättelsen har han dessutom fått en nära vän, Sergey Maximov, att måla bilder som gestaltar historien.
– Jag insåg att jag behövde ha med bilder om det ska vara en tydlig historia, annars kan det kanske vara svårt att förstå.
Simon Hovlund åkte själv till Ålesund och till Youth with a Missions (YWAM) kreativa bas, efter att ha bett Gud om att få ett sammanhang där han kunde få utlopp för sin musik – vilket han också fick.
Men processen med skivan har varit lång – den har pågått över de senaste dryga fem åren och har spelats in bland annat i Motala, Stockholm och Jönköping.
Men i sina händer har han nu ett färdigt konceptalbum – ”The preacher, the prophecy and the fire” – med tio låtar i progressiv, symfonisk rock. Där berättar han, i musikalisk form, om allt från hur Fredrik Fransson kommer till staden, till hur han predikar och hur branden ödelägger staden.
– Varje låt behandlar ganska systematiskt det som hände, berättar Simon Hovlund, som är laddad och taggad på att människor nu får höra verket.
– Det känns jättekul att dela med mig av den här historien, säger han.
I januari höll han en releasefest i Jönköping och 11 februari i Stockholm, samma dag som skivan dessutom släpptes.
– Förhoppningen är att människor ska byggas upp av skivan. Men jag hoppas också det ska vara någon form av evangelistisk skiva, där de som är intresserade av den här typen av musik kan få ett intresse av Jesus