Vardagskrönika

Vilka får plats i ditt hem 2024?

Publicerad Uppdaterad

Livet är fullt av olika sorters relationer, visst är det så? Gud sätter oss i samband med olika människor hela tiden. Unga, gamla, människor som absolut inte är som vi, människor från olika kulturer och stilar. Hur ser dina relationer ut? Är du öppen för förnyelse eller är det samma vänner som alltid?

I julas blev jag inbjuden till en familj på landet. Det var människor som jag lärt känna via ena dottern som blivit frälst utifrån en new age-mässa för några år sedan. Hon har nu vunnit i stort sett hela sin familj för Jesus. Jag blev inbjuden till deras hem för att få dela julen, maten, julklapparna och gemenskapen. Att lära känna nya människor är en ynnest; det berikar. De bjöd på så mycket trygghet och värme, och de inkluderade mig. Julen behöver inte alltid vara som den brukar vara eller som vi är vana vid.

Jesus blev inbjuden till Levi, Alfeus son. Tullindrivarens hus (Matt 2:15). Jesus ville alltid lära känna olika människor, han var öppen för alla. Han var nyfiken på människor, tog in människor i sitt liv och såg dem.

I min bönegrupp är vi tjejer och kvinnor från 33-årsåldern och uppåt, en blandning av före detta sökare, träningstjejer och några vänner. Så fick jag frågan om en ung tjej som behövde vuxna kvinnor med lite erfarenhet kring sig kunde få vara med. Det blev en diskussion i gruppen, om att ”vi väl ska vara en grupp med mogna tjejer, hon får söka sig till de yngre”. Men det var bara mänskliga tankar, Gud hade andra planer. 

Tjejen tog oss med nyfikenhet, glädje och förnyelse. Och vi upptäckte att alla, både hon och vi, hade så mycket att ge utifrån våra olika liv. Vi har nu fått in en ung tjej i gruppen tack vare vår öppenhet.

Vilka är vi att säga nej till människor? Vi behöver våga handla på evangeliet och vara öppna för nya kontakter och relationer. Gud älskar att blanda oss med andra, där inte alla är som vi är vana vid. 

Vi behöver våga handla på evangeliet och vara öppna för nya kontakter och relationer.

När jag var barn och växte upp på landet bodde det en gammal tant på min gata. Vi var många grannbarn på gatan som lekte och busade, och en dag ropade tanten på oss och bjöd in oss alla på saft, kakor och målarpyssel i hennes kök. Alla var inkluderade, sedda och fick skapa med färger, tyger, pärlor och tidningar att klippa ifrån, och samtidigt fika och äta karameller ur en blå kristallskål.

Vi kom i stort sett varje dag efter det, vi blev som hennes barn i huset. På hennes nattduksbord låg en tummad bibel med ett kors på, och vi undrade vad det var för bok. Hon berättade då om Jesus och hans kärlek. Hon gav mig min första tro på Gud och hon sade att hon bad för mig. Det skapade trygghet och gudsfruktan.

Jag var 15 år när tanten dog, vid 85 års ålder. Jag minns att jag sörjde henne länge. Hon blev allas ”vår gamla tant”. Hon trodde på barn och öppnade sitt enkla hem för oss.

Hur ska ditt relationsår se ut? Vilka får plats i ditt hem? Vilka blir dina nya vänner? Bjud in Jesus först och främst, låt honom få öppna dina ögon. Våga sedan anta utmaningen med nya människor och säg: ”Ja Jesus, jag vill lära känna nya människor, bli berikad och kunna både få ge och ta emot.”

Jag vill ha ett relationsår 2024, vill du?

Powered by Labrador CMS