Hälsning från redaktionen

”Var är de kristna?”

Publicerad Uppdaterad

Det var en ljuvlig, ljummen fredagskväll i israeliska Akko. Ute på missionsbåtens Elidas däck hade vi dukat långbord då vi bjudit in ungdomarna från en messiansk församling, och tillsammans firade vi shabbat-måltid – tände ljusen, läste tackbönerna och bröt och delade challa-brödet och kalken med druvjuice mellan oss.

Atmosfären var full av glädje, gemenskap och mycket sång och skratt.

Morgonen därpå, den 7 oktober, vaknade vi till en helt annan värld.

Ja, kontrasten från en dag till nästa har väl aldrig varit större. Plötsligt befann vi oss i ett land i krig. Ett land i djupaste sorg och förtvivlan. Mest hela världen var väl i chock de närmaste dagarna, när nyheter och bestialiska videor kablades ut. Men, precis som Israel förutspått, vände vindarna kvickt. Snart fokuserades rapporteringen på Hamas bevekelsegrunder, på proportionalitet och siffror.

Och inom kort skallade ropen på civiliserade västvärldens gator om ”död åt judarna”.

”Aldrig mer”, som det hetat alltsedan Förintelsens uppdagande, sker just nu.

”Aldrig mer”, som det hetat alltsedan Förintelsens uppdagande, sker just nu.

Under hela 1900-talet har judarnas starkaste och trognaste vänner funnits bland de kristna. Även om kristenheten som helhet varit splittrad i frågan har det ändå alltid funnits ett massivt stöd för det judiska folket och den judiska nation som 1948 mirakulöst utropades. Om detta har inte judarna varit okunniga.

Men nu då? Förra veckan diskuterades i israelisk media de pågående skeendena, både i Gaza och omvärlden, främst då alla kraftfulla och omfattande propalestinska demonstrationer, och en av dem ställde den relevanta frågan: ”Var är de kristna?”

Ja, var är Israels vänner?

Det är hög tid att höja sin röst, ta på sig en Davidsstjärna, ringa en judisk vän, och kanske komma med fakta och argument i diskussioner på arbetsplatsen. Vi på Världen idag vill att ingen tvivlar på vårt stöd för det judiska folket! För antisemitismen har inget existensberättigande!

Powered by Labrador CMS