Krönika

Tillbedjan ändrar atmosfär och förväntan

Publicerad Uppdaterad

Vår tillbedjan kan inte handla om en fysisk plats utan måste ske i vårt hjärtas helgedom.

”Men det kommer en tid, och den är redan här, när sanna tillbedjare ska tillbe Fadern i ande och sanning. Sådana tillbedjare vill Fadern ha. Gud är ande, och de som tillber honom måste tillbe i ande och sanning” (Joh 4:23–24).

Tillbedjan blir det när Jesus genom sin Ande bor i våra hjärtan och uppenbarar Gud Fadern för oss – så att vi kan förstå mer av hans kärlek till oss och till hela skapelsen; så att vi förstår att Faderns vilja är att vi alla ska få uppleva frid och glädje.

Varje människa behöver gemenskap, tillhörighet och framtidstro, men också finna mening med livet. Den helige Ande som bor i oss som tror uppenbarar för oss att Fadern vill ge oss allt detta. Vi får genom Jesus en ny gudsuppenbarelse, genom honom förstår vi vem Gud är och därmed får vi också en ny tillbedjan.

Vi ska vara tacksamma och glada över att ha tillgång till en sådan Fader – och dessutom få förvandlas genom vår tillbedjan när vi vänder oss till honom och blir mer lik honom, när vi tillber och låter honom leva i och genom oss.

Det behöver ske i våra hjärtan för Fadern är ande. Vårt hjärta, där Anden bor, är kompatibel med Gud. Vår tillbedjan kan inte handla om en fysisk plats utan måste ske i vårt hjärtas helgedom. Det kan aldrig bli en metod som man tillämpar, utan det behöver vara äkta. Det är därför det står att vår tillbedjan bara ska ske i ande och sanning.

Sanning är som vanligt svårt för oss människor, vi är helt enkelt inte så bra på det. Kanske är det därför det så ofta påpekas i Bibeln att sanningen är en viktig ingrediens för att allt detta goda som Gud Fadern vill ge ska kunna vara möjligt.

Jag tror att bön och tillbedjan hör ihop. Sann tillbedjan, som bygger på insikt och förståelse av vem Fadern verkligen är, skapar förväntan och atmosfär. Och förväntan och atmosfär blir en plattform för bönen. Varför? Jo, det bygger tro som blir en motor för vårt böneliv.

Sådana tillbedjare vill Fadern ha. Jesus är klar och tydlig, Gud Fadern vill ha sådana tillbedjare. Han uttrycker sig så att ingen kan missförstå vad han säger.

Verserna ovan om tillbedjan är hämtade ur berättelsen om kvinnan vid Sykars brunn. Jesus erbjuder allt detta som Fadern vill ge sina barn till kvinnan genom att beskriva det som levande vatten. När kvinnan ber att få vattnet säger Jesus åt henne att hämta sin man, och så börjar sanningslektionen.

När den är över har kvinnan fått en tro och förväntan på vem Jesus är och vad han kan. Den tron ändrar atmosfären för henne; hon struntar i vad andra tycker och går in i staden och berättar för alla vem hon mött och vad han kan ge. Det står att ”många i den staden” kom till tro på grund av hennes enkla inbjudan, och de förstod att Jesus är världens frälsare.

Kära vänner, vi behöver bli ett folk som tillber i ande och sanning. Det verkar kunna ändra på atmosfären som leder till väckelse – och det är vad vi önskar.

Vad är det man brukar säga? Herre, sänd en väckelse – och börja med mig.

Powered by Labrador CMS