Krönika

Presenter till PA är ingen lösning

Publicerad Uppdaterad

I söndags beslöt den israeliska regeringen att stärka Palestinska självstyret (PA) genom att ge dem en rad lättnader och genomföra ekonomiska projekt. Gåvopaketet är menat att förhindra en möjlig kollaps av PA, samt stärka organisationen i relation till terrorgrupperna Hamas och Islamisk jihad.

PA har, inte minst på grund av en alltmer fientlig hållning gentemot Israel den senaste tiden, försvagat sin egen ställning i Judéen och Samarien (Västbanken). Det har skett som respons på den israeliska arméns (IDF) ökande behov att bekämpa den terrorism som utgår från PA:s områden, eftersom PA själva inte har valt, eller inte haft kraften, att bekämpa den.

Frågan är om stärkandet av PA är rätt väg att gå. Tittar man först på den stora bilden, är det ett objektivt faktum att terrorhotet i dag är mycket större än för trettio år sedan, när PA upprättades som en del av Osloavtalet. Innan dess fanns det nog så mycket terror och man hade precis gått igenom ”Första intifadan”, men terrorgrupperna var små med få och mindre farliga vapen. IDF befann sig då i hela Judéen och Samarien och förhindrade uppbyggandet av en egen terrorinfrastruktur, på det sätt som nu har skett, exempelvis i Jenin.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS