Krönika

Låg profil – men med tydligt resultat

En sockerbetsbonde i Laos leder sin by till tro på Jesus.
En sockerbetsbonde i Laos leder sin by till tro på Jesus.
Publicerad Uppdaterad

Hemmen räcker inte till för att möta alla som behöver undervisning och vägledning.

Solen värmer på vandringen uppför bergssluttningen i norra Laos. Den fuktiga hettan börjar krypa under 40 grader när eftermiddagen går över i skymning, och brisen när den kommer är uppskattad.

Vi är en hel grupp besökare i byn. Som guide har vi Amir, som är jordbrukare och vill visa både sina risfält och sockerbetsodlingar. Det är tydligt att han är den som mest obehindrat bestiger berget. Jag och mina vänner lyckas inte alltid hålla jämna steg med den vältränade bonden.

Visst rör sig samtalet kring grödorna, och med van hand skär han upp av sockerbetorna för oss att smaka på. Vi tuggar den lite kärva betan och känner sötman ge ny energi för vår vandring. Men det som riktigt ger samtalen spänst är när Amir berättar vad som håller på att hända i hans by.

Vid byns infart har vi fått se den kyrkbyggnad som stängts ner av myndigheterna. Här önskar man begränsa ytorna för de kristna i landet. Trots det har de som känner Jesus delat med sig av det de upplevt av förlåtelse, nåd och försoning till de andra i byn. Totalt bor ett 80-tal familjer här, och i dag har över 50 av dem tagit emot Jesus som sin frälsare.

När Amir fick upp ögonen för vad Bibeln undervisar om att dela sin tro har mirakel efter mirakel skett i byn. Familj efter familj har tagit emot Jesus. Profilen är låg men resultatet är tydligt. Hela byn håller på att förvandlas här.

Gud bor inte i kyrkväggar, men nu drömmer Amir och de troende i byn om att kunna få en kyrka igen. Hemmen räcker inte till för att möta alla som behöver undervisning och vägledning.

Med sockersmaken kvar i munnen går vi tillbaka ner mot byn, men den allra finaste eftersmaken är den av en helt förvandlad by!

Powered by Labrador CMS