Krönika
Kommer vaccinet att förhindra en ny nedstängning?
Israel och coronapandemin skapar än en gång rubriker. Detta lilla men på så många områden offensiva och framgångsrika land var det som först vaccinerade majoriteten av sin befolkning och tillkännagav öppnandet av nationen i det man trodde skulle vara slutet på pandemin i sin dåvarande form. Denna öppning skedde för bara två–tre månader sedan.
Nu har emellertid coronasmittan, nu i form av deltavarianten, nått samma nivå som i februari. I dag är mer än 500 coronasmittade personer inlagda på sjukhus i Israel. Av dessa ligger runt 90 i respirator, och det spekuleras om en ny nationell nedstängning under de judiska högtiderna i september.
Den som vill dra politisk fördel av situationen har inte svårt att finna argument. När Netanyahu-regeringen tvingades avgå i juni var smittan i praktiken noll – vändningen skedde i samband med att Naftali Bennetts regering tillträdde. Högersidan vet att utnyttja detta i sin kritik av regeringen.
Självklart finns det saker att kritisera, men att tro att situationen i dag skulle ha varit väldigt annorlunda om Netanyahu hade fått fortsätta, är en illusion.
Utmaningen nu är att deltavarianten är extremt smittsam, och att israelerna i hög grad har mist motivationen, disciplinen och inte minst den ekonomiska buffert som var nödvändig för att genomföra strikta restriktioner. Resultatet är stor smittspridning.
De goda nyheterna, hittills, verkar dock vara att deltavarianten, tack vare utbredd vaccinering i landet, inte leder till de extremt höga tal av allvarligt sjuka eller döda som man såg tidigare. De senaste siffrorna visar att smittan i dag breder ut sig i hög grad bland de en miljon vuxna som av olika orsaker har bestämt sig för att inte vaccinera sig. Dessa utgör 44 procent av de allvarligt sjuka – en högst oproportionerlig del i förhållande till deras andel av befolkningen.
Efter en viss obeslutsamhet de senaste veckorna, medan man väntat på att verkningarna av den tredje vaccinationsinjektionen för de som är över femtio år skulle ge resultat, har nu premiärminister Bennett bestämt sig för att köra en intensiv vaccinkampanj riktad mot de ovaccinerade och dem som får ta tredje dosen.
På så vis hoppas man undvika införandet av alltför strikta restriktioner i samhället i övrigt.
Förhoppningen är att smittan inom ett par veckor ska nå en topp för att därefter avta som resultat av vaccinprogrammet samt immuna tillfrisknade personer.
Dessvärre är tonen hos Bennett extremt hård mot dem som inte vill vaccineras. Han omnämner dem som de ”som försätter hela nationen i fara” och säger att de kan bli orsaken till en ny nationell nedstängning. Detta är ett oacceptabelt tal från en premiärminister och kan faktiskt försätta ovaccinerade i fara för social utfrysning – och värre.
Å andra sidan är Bennetts beslut ett modigt försök att balansera två livsviktiga värderingar: folkets hälsa och folkets levebröd. För ett år sedan skulle man ha stängt ner landet, men vaccinet samt den bristande ekonomiska bufferten gör att det logiska valet den här gången troligtvis blir att försöka hålla nationen öppen.
Bennett är dessutom en man som ber – och det kan alltid behövas.
Tumme upp
För brandpersonalen som i början av veckan kämpade tappert för att rädda skog och hem i utkanten av Jerusalem. Trots evakueringar lyckades man rädda hemmen, men stora mängder av värdefull skog gick förlorad.
Tumme ner
För USA och det internationella samfundet som tillät att en hel nation, Afghanistan, togs över av en islamistisk terrorregim. Än en gång sviker man ett folk efter att ha gett dem hopp om något bättre.