Krönika

Kommer Hamas tvingas kompromissa på grund av viruset?

Publicerad Uppdaterad

Terrororganisationen Hamas, som kontrollerar Gaza med järnhand, har de senaste veckorna skickat tydliga signaler att de kan tänka sig en ”fångutväxling” med Israel. Det är inte helt klart vilka Hamas krav är, men det är tal om frisläppande av terrorister som har suttit länge i israeliska fängelser och nu är äldre, samt kvinnor och minderåriga.

Hamasledaren Yahie Sinwar sade genom sina egna mediekanaler i torsdags att Hamas ser detta som en humanitär sak på grund av coronakrisen. Men huvudorsaken till att initiativet kommer nu är nog snarare att Hamas är intresserade av israelisk hjälp att bekämpa coronaviruset i Gaza.

Hamas vet att de inte är rustade för att hantera krisen; sedan de kom till makten har de inte investerat i Gazafolkets hälsa, utan i sin egen terrorinfrastruktur. De är rädda att folket kan vända sig mot dem om coronasituationen skulle bli okontrollerad. Ett eventuellt avtal förväntas därför innehålla krav på medicinsk hjälp.

Hamas har i åratal hållit israeler i fångenskap i Gaza, bland annat den mentalt handikappade etiopiske juden Abra Mengistu och beduinen Hisham a-Syed. Dessutom vägrar de lämna ut de döda kropparna tillhörande Hadar Goldin och Oron Shaul, två soldater som dödades under kriget mot Gaza 2014.

Hamas har blivit vana att kunna kräva nästan vad som helst för israeliska soldater, döda eller levande, efter att frisläppandet av den israeliske soldaten Gilad Shalit gav dem drygt tusen frigivna terrorister 2011. Men den överenskommelsen vände opinionen i Israel, och i dag finns det inte samma villighet från israelisk sida att släppa terrorister fria.

Det är något Hamas har haft svårt att acceptera, och förhandlingarna har därför varit fastlåsta i åratal. Coronasituationen kan ge Hamas en möjlighet att klättra ner ur trädet.

Skulle en fångutväxling äga rum – och om priset Israel måste betala är rimligt – är detta självklart positivt. Men det faktum att Israel ska behöva förhandla med Hamas om döda kroppar och civila israeler är ett nederlag, inte först och främst för Israel, utan för det internationella samfundet.

Hamas är inte vilken terrororganisation som helst; det är en organisation som kontrollerar ett territorium och som har ansvar för att driva ett samhälle – oavsett om det missköts. Men detta gör att det är möjligt att utöva påtryckningar mot Hamas. Om det internationella samfundet hade utnyttjat sina påtryckningsmöjligheter och krävt att Hamas handlade i linje med internationell lag, skulle Israel för länge sedan ha sina två medborgare hemma och begravt sina soldater.

Men varje gång Hamas provocerar genom att skicka demonstranter blandade med terrorister till gränsstaketet, varje gång de sänder raketer och brandbomber mot Israel, drabbar den internationella kritiken huvudsakligen Israel. Detta ger Hamas legitimitet och försvårar ett frisläppande.

Men kanske ett litet virus lyckas med det som det internationella samfundet vägrar göra: att få Hamas på knä.

Tumme upp

För Kibbutz Lavis fabrik för synagogemöbler. De har nu designat ett litet tora-skåp avsett för hemmabruk för rabbinen som under coronakarantänen håller bön och gudstjänster hemifrån över Zoom. Han kan nu ta en skriftrulle från synagogan och sätta i sitt specialdesignade Zoom-toraskåp.

Tumme ner

För den palestinsk-arabiska organisationen Addameer, som har gått ut med en internationell kampanj för att frige terrorister i israeliska fängelser på ”humanitär” grund, nämligen coronakrisen. Under förevändning av ”humanitärhjälp” kräver de, surrealistiskt nog, frihet för kallblodiga mördare. Sverige är en av sponsorerna till Addameer.

Powered by Labrador CMS