Krönika

Israelresor – för en sundare bibelförståelse

Publicerad Uppdaterad

Vi lever i en tid när Bibelns ord kanske mer än någonsin tidigare tolkas i diametralt motsatta riktningar och där det inte verkar finnas någon begränsning för vad orden kan betyda. Att besöka Israel kan åstadkomma en djupt nödvändig reducering av detta fenomen.

För några dagar sedan stod jag tillsammans med en grupp britter vid Shilo och tittade på de fantastiska fynd som arkeologer har gjort och fortsätter att göra där. Shilo ligger en timmes körning norr om Jerusalem, norr om Betel och precis öster om patriarkernas väg (Dom 21:19). Det var här tabernaklet stod under många decennier; det var här som Hanna bad om en son; här som Samuel som liten pojke hörde Gud kalla på honom; härifrån tog israeliterna förbundsarken i hopp om att med hjälp av den övervinna filistéerna; och det var här som översteprästen Eli föll baklänges och dog genom att bryta nacken. Även en rad andra bibelord nämner Shilo och ger oss mer information om platsen.

Allt detta skedde på en specifik geografisk plats, med ett specifikt folk i en specifik tid. Och det skedde utifrån en rad historiska förutsättningar. Det handlar inte om symboler som representerar något helt annat. Det är inte heller först och främst historier som berättas för att vi ska härleda moraliska principer från dem eller forma lättkommunicerade predikningar som har lite eller ingen korrelation med den faktiska historien.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS