Krönika

Inta den position Gud har gett dig

Publicerad Uppdaterad

Vi behöver klättra upp på bergen och ta plats.

Deltagarna på ledarutbildningen valde Arne som ledare. Igen. I den fiktiva övningen väljs oftast Arne, oavsett om vi byter plats på Arne och Anns egenskaper. För Arne är det en styrka att var pådrivande, det räknas som svaghet när det gäller Ann.

Eller, nej, förresten, det är inte sant längre. Så brukade det vara, för några år sedan. Men något har hänt. Deltagarna väljer allt oftare en kvinna som ledare. Den yngre generationen resonerar annorlunda; där blir valen mer balanserade nu för tiden.

I helgen var jag på e-event med över 700 deltagare. Temat var ”Hur kan vi bygga Guds rike tillsammans? Hur hittar vi våra drömmar, vår kallelse och hur ska vi finna modet att ta nästa steg?” Det digitala eventet arrangerades för andra året i rad av Emmeli Ahlander med team. Emmeli brinner för att få kristna att finna sin gudagivna väg och kroka arm. För tillsammans kan vi göra så mycket mer.

Bibelordet som gick som en röd tråd genom eventet var: ”Stå upp, stråla, för ditt ljus kommer och Herrens härlighet går upp över dig”(Jes 60:1). En värmande uppmuntran när kyrkorna ekar tomma. 

Talarna – och jag hade förmånen att vara en av dem – lyfte allt från ledarskap och entreprenörskap till aktiv bibelläsning och böneliv, med praktiska workshops. Vi hörde gripande berättelser om att komma vidare när livet går sönder och vittnesbörd om hur Gud upprättar och helar. Dagarna var späckade med intressanta samtal, nätverkande, uppmuntran och påfyllnad inför det nya året.

Det var omtumlande att ta del av alla berättelser om hur Gud griper in i olika sammanhang. Jag känner mig så tacksam över att få höra dessa som kämpar, känner, ber, tror och som tillsammans bildar ett starkt nät, som en stor andlig familj.

Det kan behövas i dessa sekulära tider. Bara fyra procent av befolkningen i vårt land tycker att det är viktigt att barnen får en personlig tro, berättade Jeanette Ingemarson, som driver Föräldrapeppen ihop med sin man. Motsvarande siffror är till exempel 83 procent för Egypten och 43 procent för England. 

Mitt tema handlade om att vara kallad till arbetslivet. Det finns sju eller åtta (enligt Landa Cope) olika samhällssfärer, eller berg, som de kallas inom YWAM: politik, ekonomi, vetenskap/teknik, familj, media/kommunikation, underhållning/konst, religion samt utbildning. 

Om vi kristna fastnar i att bara fokusera på att finnas inom religionssfären missar vi helt möjligheten att påverka inom de andra sfärerna. Vem väljer då vilken livsåskådning som den kända AI-roboten Sophia ska ha? Vilka värderingar ska råda i våra skolor? Inom rättsväsendet? I politiken?

Vilken grund står man på i media och vad ska lyftas fram inom underhållningen? Vi behöver klättra upp på bergen och ta plats.

Det är dags för oss kristna att inta den position som Gud har gett oss. Vi behöver en Ruth Nordström som besöker EU parlamentet tillsammans med Elise Lindqvist (två av talarna på eventet). Alla talarna var kvinnor, det glömde jag kanske nämna. Alla deltagarna också.

Men – spelar det någon roll, nu för tiden?

Powered by Labrador CMS