Krönika

Bön om skräddarens visdom

Sven Almkvist, författare och bibellärare.
Sven Almkvist, författare och bibellärare.
Publicerad Uppdaterad

Beräkna kostnaden först vid stora beslut.

Bön prövar värdet av en vision.

Tillåt äkta rådgivare att påverka beslutet.

Det finns en risk att fatta för snabba beslut i frågor som får stora konsekvenser utan att först ha tänkt igenom saken noga. Många har ångrat det där dyra inköpet, eller den där lockande investeringen – som från början såg så bra ut – för att i ett senare skede inse sitt misstag. Hur kunde jag vara så dum att jag inte såg igenom den glänsande ytan och de fagra löftena? Dyrköpta insikter.

Hur många har inte ångrat en alltför snabb respons på ett mejl eller ett sms? Något i sändarens budskap fick dig att reagera, en insinuation eller ett felaktigt påstående, och blixtsnabbt kom din vedergällning med vassa ord. Aj, om jag bara hade sovit på saken.

Skräddarens visdom är en visdom gångbar i livets stora och små beslut. En visdom som säger: ”Mät två gånger och klipp bara en gång.” Bättre att ta tid med mätningen, att noga avväga måttets längd, innan saxen gör en permanent åtskillnad.

Jesus sade: ”Om någon av er vill bygga ett torn, sätter han sig inte först ner och beräknar kostnaden och ser om han kan fullfölja bygget? Annars, om han har lagt grunden men inte lyckas bygga färdigt, kan alla som ser det börja håna honom och säga: Den mannen började bygga men lyckades inte bli färdig” (Luk 14:28–30).

Världen är full av halvbyggda torn, visioner och relationer som aldrig blev mer än bara en början. Visioner som från början var både spännande, utmanande och relevanta – men det fanns en prislapp också. En kostnad ifråga om tid, resurser och smärta. Det finns alltid ett pris på det som är värdefullt.

Vi måste beräkna priset först. Är varan eller visionen värd priset? Beräkna kostnaden grundligt innan beslutet tas. Dåliga affärer är nästan uteslutande de som gick för snabbt.

Här kommer den rannsakande bönen in som ett fantastiskt redskap Gud gett oss. Det som inte tål att genomlysas med bönens röntgenstrålar bör vi avstå ifrån. ”Nej tack”, är ett kraftfullt och viktigt budskap. För den som inte kan säga ”nej” betyder ett ”ja” ingenting.

Beslut får ta tid. Stressa aldrig in i ett arbete, in i en affär och ännu mindre in i en löftesfylld relation. Be över saken. Fundera djupt över konsekvenser. Ta råd. ”Där samråd saknas slår planerna fel, med många rådgivare lyckas de” (Ords 15:22).

Många av oss som har halvbyggda torn i vår historia skulle ha fått mycket mindre hån från vår omgivning om vi seriöst tillåtit äkta rådgivare få se in i våra planer. En god rådgivare måste vilja dig väl, självklart, men får absolut inte vara en ja-sägande papegoja. Goda rådgivare ställer besvärliga frågor.

Gud söker efter ett folk som är villiga att förverkliga hans stora planer. Det finns viktiga ”torn” som väntar på att byggas till välsignelse för människor. 

Men han söker byggare som först beräknat kostnaden och som är villiga att betala priset.

Powered by Labrador CMS