Krönika

Att vänta in Guds röst

Publicerad Uppdaterad

Gud vill tala. Men vill vi lyssna – har vi tid att lyssna?

Att få balans mellan ande, själ och kropp är frustrerande och komplicerat ibland. Min kropp blir rastlös och vill röra på sig hela tiden, och min själ är full av känslor som ofta lurar mig och får mig att bejaka det som känns rätt för stunden. Samtidigt kräver min ande svartsjukt åt sig min överlåtelse och hunger efter Andens liv.

”Du skulle må bra av att ’meditera’, Gunilla – stanna upp, lyssna på ditt inre och lyssna in Guds röst. Vad säger han när du ber, hur talar han och vad har han sagt nu när du har bett?”

”Öh ... ja, i dag sade han inte så mycket. Det var ganska tyst tyckte jag.”

”Har du lyssnat, eller pratar du bara själv? Vi har faktiskt två öron men bara en mun.”

Min vän konfronterade mig med några frågor som jag inte kunde svara på.

Jag brukar ju mest be, och be igenom olika böneämnen. Sedan har jag inte tid att lyssna eller ge Gud tid för att tala.

Och meditera, kan man göra det som kristen? Är inte det new age?

Frågan är vad du mediterar på och vad syftet är? Meditation i new age-sammanhang handlar om att utsläcka sitt liv, sina tankar och känslor, att låta en ny närvaro komma in och frälsa en själv. Man vill få kontakt med sina andliga guider. Att själv bli Gud och meditera på sig själv.

I kristet sammanhang handlar det om att stilla ner sig, stänga ner sina egna tankar och känslor som skriker på uppmärksamhet, och börja lyssna in Guds röst, hans tilltal och hans ord. Vad säger han när jag lyssnar, stannar av min egen tankemöda, mitt eget rabblande? Det handlar om att våga lyssna in och stanna i hans närvaro. Där börjar den helige Ande tala, omfamna mig med sin närvaro, sitt ord och sin kärlek. Där har jag kapitulerat och möter Herren själv.

Det blev en ny start på min vår. Jag började ta tid med Gud på ett annat sätt. Nu ville jag lyssna in hans röst, tysta ner mina egna tankar och känslor som hela tiden tog bort uppmärksamheten från Jesus. Jag fick sätta mig ner och andas in Guds närvaro, andas ut all sin oro och stress, komma ner i andning och landa.

Att vänta in Guds röst blev både spännande och nyttigt för min morgonstund – att låta kroppen slappna av, stänga av själens uppmärksamhet och känslor och bara ta in Guds ord och kärlek i min ande.

I vårt stressade dagliga liv behöver vi kunna höra hans viskningar, hans tilltal över olika situationer. Vi behöver meditera på Guds ord och lyssna in vad det kan betyda för oss. Gud vill tala. Men vill vi lyssna – har vi tid att lyssna?

Meditation är en biblisk princip. Jesus själv mediterade på skriftrullarnas profetord och lyssnade in Fadern. Han drog sig bort till öde trakter för att få lugn och ro, för att kunna höra Faders röst.

Hur gör du för att höra Guds tilltal? Hur fäster du din uppmärksamhet på Guds närvaro, hans ord? Hur kommer du till ro med dig själv när du ska ta tid för Gud?

Jag läser gärna Bibeln högt för mig själv, tänker, ser perspektiv, lyssnar i min ande.

Jag andas ut oro och stress och drar in Guds frid. Jag ber Jesus komma och ta över.

Jag talar till min själ att vara tyst, att komma in under Guds ord.

Jag lägger bort mobilen.

Jag fixar en kaffe.

Jag antecknar vad jag läser och hör.

Låt oss denna sommar fästa vår uppmärksamhet på Gud och hans tilltal.

Powered by Labrador CMS