Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Anita Barker Andersen, 75 år

Redan som 12-åring fick Anita Barker Andersen en kallelse från Gud. Hon gick på gatan utanför sitt hem i Skåne när hon hörde en grov mansröst säga till henne att hon skulle bli missionär.

Jubilar · Publicerad 12:00, 22 sep 2020

– När jag såg mig omkring fanns det ingen människa där. Jag bara visste att det var Gud som talade till mig – och jag sade ja, berättar Anita Barker Andersen. 

Men när hon fyllt 15 år vändes mycket upp och ner, då hon drabbades av en ögonsjukdom som gjorde henne i det närmaste helt blind. 

– Det var tufft naturligtvis, men det här ledde mig in i ett starkt beroende av Herren från början, säger hon. 

Anita kunde fullfölja grundskolan, men att gå gymnasiet var otänkbart. I stället gick hon en kortare bibelskola och reste som evangelist för Evangeliska fosterlandsstiftelsen (EFS) under fyra och turnerade med musikteam i hela Sverige.  

– När jag som 22-åring blev andedöpt lade Gud ner i mig en iver att sprida kristen litteratur, jag som själv inte kunde läsa, tillägger Anita. 

23 år fyllda reste hon, mot alla odds, till USA som stipendiat för att studera arbete med narkomaner och gängungdomar med Teen Challenge i ett år. Efteråt upplevde hon att Gud sade åt henne att stanna kvar i USA för att gå bibelskola. Men det var tillsynes omöjligt, då hon saknade visum för studier och det inte gavs studielån varken i USA eller Sverige.

Hon kom då att tänka på en bibelskola i Maine, som fram till dess inte tagit emot utländska studenter. 

– En vecka innan min ansökan om visum behövde vara inne ringde jag upp rektorn. Då berättade han att de precis fått licens för att ta emot utländska studenter. 

”Du är välkommen och jag går i borgen för din ekonomi och fyller i din ansökan för visumet”, svarade rektorn.  

Anita hade dock inte berättat för någon att hon var synskadad och inte kunde läsa. Men andra kvällen på bibelskolan kom en kvinna fram och profeterade över Anita, att Herren ska hela hennes blinda ögon men att hon tills det sker ska gå i tro som om hon redan kan se. 

– Och så blev det, konstaterar Anita, och fortsätter:

– Där började min riktiga trosvandring. Jag kunde inte läsa böcker men har aldrig haft så bra betyg som de åren där Gud och jag jobbade tillsammans. 

I USA fick hon även vara med om ett stort under efter att hon gift sig och fått ett barn som föddes med både vattenskalle och cancer. 

– Sonen blev fullständigt helad. Hundratals läkare kom för att titta på honom och tidningarna skrev om honom som ”mirakelbarnet”. Det lade också en grund i mitt liv om att tro Gud om under, berättar hon. 

Efter nio år i USA flyttade Anita med familj hem till Sverige och startade 1981 förlaget Omega skrift, som då hette Alfa omega, där det skrevs in i stadgarna att all royalty och vinst skulle gå till missionsarbete. 

– Under de här 39 åren har jag producerat och delat ut ungefär en kvarts miljon inspelningar och lika många böcker. Eftersom vinsten gått till missionsarbete har jag kunnat resa ut över världen. 

Anitas första bok, Det finns frihet, är i dag översatt till sju språk och har fört henne till länder som Kina, Thailand och Ryssland för att hålla pastors- och ledarkonferenser. 

– Herren byggde upp en plattform för en person som egentligen aldrig skulle kunna bli utskickad i missionsarbete som nästan blind, konstaterar hon. 

För åtta år sedan, när Anita fyllt 67 år, frågade hon Gud om hon skulle sluta resa och skriva. Men vid en konferens fick hon ett profetiskt tilltal om att nästa fas nu skulle komma i hennes liv och att det nu var dags att undervisa dem som ska ta över efter henne.

Resultatet blev Helandeskolan, en sexmånaders internetbaserad utbildning, som nu över tvåhundra personer har fullföljt. 

När hon nu, inför den stundande 75-årsdagen, summerar sitt liv så här långt är det ett bibelord som dyker upp direkt i hennes huvud: ”Gud är trofast.”

– Det han har sagt, har han hållit. Det känns som om det är temat för mitt liv, säger Anita.

Herren byggde upp en plattform för en person som egentligen aldrig skulle kunna bli utskickad i missionsarbete som nästan blind.

Anita Barker Andersen

Födelsedag: den 23 september.

Familj: Gift med Erik Andersen; tidigare gift med en amerikan i 27 år. Sammanlagt har hon och Erik nio barn och 21 barnbarn. 

Bor: Uddevalla.

Bästa avkopplingen: Go' musik. 

Firar: Jag hade planerat en fest, men den har jag fått lägga ner. Så det blir med familjen.

Önskar: Att samla in pengar för tidningen Junias nystartade webtidning Junia Magazine på engelska, som når in i stängda länder. 

S-topp och M-politiker pausar politiken efter möte med Hamaskoppling

Politik. Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) som kritiserats för sin medverkan vid en palestinsk konferens i... onsdag 31/5 22:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft!

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00