Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Vad är normalt – egentligen?

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 6 okt 2021

Den här veckan återgår israelerna till normala rutiner igen – men vad är egentligen normalt för israelerna? När premiärminister Naftali Bennett talade i FN förra veckan inledde han med att säga att israeler inte vaknar på morgonen och tänker på konflikten; de tänker på sina familjer och en bättre framtid för sina barn.

Det faktum att premiärministern känner behov av att säga en sådan uppenbar sak, säger något om hur israeler uppfattar att de presenteras i andra delar av världen – som konfliktsökande, kompromisslösa machofigurer. Det tråkiga är att israelerna i stor grad har rätt i sin uppfattning.

Men den sanna bilden är en annan.

Liksom i de flesta västliga länder är israelerna upptagna av att få vardagen att fungera.

Det kan vara föräldrarnas trixande för att få till transport till förskolor och skolor samtidigt som de själva ska hinna till jobbet; irritation över de växande köerna på vägarna; fruktan för att hamna i den föga uppmuntrande trafikdödsstatistiken; hur man ska få tid för den dagliga joggingturen; karriärutsikterna; sökande efter bostad i en snäv och upptrissad marknad; eller finansiering av den planerade utlandssemestern – för den här gången kan väl inte pandemin krångla till den?

Men det vore en förenkling att säga att en normal israelisk vardag inte innehåller element som är främmande för européerna, på gott och ont.

Sabbaten får stå som representant för det goda. Även om vissa traditioner runt den försvagas, speciellt i områdena runt det sekulära Tel Aviv, ger sabbaten varje vecka en möjlighet att stoppa den intensiva livskarusellen och kalibrera både det personliga livet och familjelivet – och för väldigt många, även gudslivet.

Judendomens fokus på storfamiljen i sabbatsfirandet är en enorm styrka för Israel som nation, inte minst för att den minskar generationsgapet och ser till att alla blir inkluderade.

Och även om Naftali Bennett har rätt och israelerna inte vaknar upp och tänker på konflikten, så råder det inget tvivel om att den hela tiden finns i det undermedvetna. När barnen blir 15–16 år börjar föräldrarna gruva sig för den dag då de kallas in till armétjänst, och många böner bes under tiden de är inkallade.

Kallelsen till reservtjänst ger också en årlig påminnelse om hur påtaglig krigsfaran är. Terrorattackerna, de oregelbundna upploppen runt Tempelplatsen och de dagliga säkerhetskontrollerna vid förskolor, skolor, köpcentra och så vidare, tillåter inte israelerna att glömma konflikten.

Men kanske mer smärtsamt än något annat är västvärldens avsaknad av förståelse för israelernas behov av att försvara sig. Västvärldens fullständigt omvända realitet – där israelerna framställs som onda, och hatet, våldet och terrorn från Israels fiender ursäktas – är svårt för dem att förstå, ja, faktiskt sårande.

För faktum är att Israels onormala vardag utgör ett försvar för det traditionellt normala: de judekristna värden som västvärlden har grundats på – men i hög grad har lämnat. Västvärlden har skapat en ny norm – en norm där godhet, sanning och rättfärdighet inte är absoluta, utan definieras efter behov och ideologi.

Högst onormalt!

Tumme upp

För den judisk-amerikanska komikern Sarah Silverman, som trots sin politiska identifikation med vänsterkanten angrep gruppen av demokratiska kongressledamöter som vägrar finansiera Iron Domes försvarsraketer till Israel. Att inte stå upp för försvar av människoliv är ”mörkt”, sade hon.

Tumme ner

För PA-ledare Mahmoud Abbas, som provokativt efterlyser ett möte med premiärminister Naftali Bennett och inrikesminister Ayelet Shaked, två av Knessets starkaste motståndare till en tvåstatslösning – ännu ett försök att skifta fokus och springa ifrån ansvar för det elände han skapat.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier