I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud.
Johannesevangeliet 1:1–2

Världen idag

Palestinska araber röstar för annektering

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 1 jul 2020

I dag, den 1 juli, är tänkt att vara startskottet för Israel att utlysa suveränitet över – de flesta kallar det ”annektera” – delar av Judeen och Samarien, allt enligt president Donald Trumps plan. Men det internationella samfundet, delar av den israeliska regeringen och till och med Trump­administrationen verkar ha fått kalla fötter.

Motståndet mot planen har bara ökat allteftersom den 1 juli kommit närmare. Jordaniens kung, Abdullah, har varit extremt tydlig i sitt fördömande, likaså EU och FN. Tyskland, EU:s mest inflytelserika medlem, har gång på gång sagt att EU inte kommer att godkänna en israelisk annektering. I hela västvärlden varslas det om åtgärder mot Israel om detta skulle ske.

Tragiskt nog menar man att detta är att inta en ”pro-palestinsk” hållning; man menar sig kämpa för ”palestiniernas sak”. I verkligheten kämpar man för rätten att Mahmoud Abbas korrupta och nepotiska regim kan fortsätta utnyttja folket han så brutalt kontrollerar.

Den israeliska journalisten Tzvi Yechezkeli gjorde för ett par veckor sedan ett mycket intressant reportage, där han med dold kamera gick runt och talade med palestinska araber som lever under det palestinska självstyret (PA). Deras identitet skyddas i reportaget, men budskapet de ger är entydigt: i princip alla vill bli annekterade av Israel.

En kvinna uppskattar att 80 procent av befolkningen i staden väljer Israel framför PA – och de 20 procent som inte öppet erkänner det, önskar det i alla fall, menar hon. En ung man sade, utan att dröja en tiondels sekund, att i valet mellan Bibi och Abu Mazen väljer folk Benjamin Netanyahu. Han tillade att soldaterna behandlar dem rättvist och barmhärtigt – något man inte kan säga om PA.

En försäljare menade att PA har förstört allt. ”Jag vill inte ha en stat, jag vill ha pengar, jag vill leva.” En annan sade: ”Ge mig israeliskt ID och låt mig få leva.”

Det kanske mest talande exemplet – som visar att PA-ledningen är mycket medveten om att de är i otakt med folket – var att PA har skapat ett förbud mot att flytta till de områden man tror Israel kommer att annektera. En grupp män i 30–40-årsåldern, som till och med var villiga att låta sig synas, sade att de redan hade kollat upp möjligheten.

Allt detta kom tydligt fram när PA organiserade en demonstration mot annektering i Jeriko förra veckan. Folk höll sig borta. De få tusen som kom var till större delen ditbeordrade PA-anställda.

Detta visar att den internationella inblandningen bara tjänar till att förlänga konflikten; inte minst förlänger det lidandet för de människor man påstår sig kämpa för. Man stöttar en regim som endast överlever så länge konflikten hålls vid liv. På grund av konflikten får de behörighet av världssamfundet att använda diktatoriska medel, något som gör att befolkningen lever under en terror-regim.

Uppmaningen till EU och alla andra måste vara: Om ni verkligen vill hjälpa de palestinska araberna – lyssna på vad de säger. De röstar för ett ja till israelisk annektering.

Tumme upp

För organisationerna Irish4Israel och UK Lawyers for Israel, som lyckats förhindra ett irländskt lagförslag om att bojkotta Israel. Den nya regeringen, som är i färd med att formas i det annars så israelkritiska landet, verkar något mer balanserad än den tidigare.

Tumme ner

För PA som lyckas identifiera fem–sex av de palestinska araberna som intervjuades av Tzvi Yechezkeli och nu har arresterat och torterat dem. Och tumme ner för alla som stöttar denna brutala regim.

Leksakskoala ska lära barn att meditera – säljs i Sverige

Nyandlighet. Ett mjukisdjur som lär små barn i meditera saluförs inför årets julhandel. Flera studier pekar på... torsdag 8/12 13:00

Har du glömt vem han är?

Inför söndag Jag stod i hallen och tittade rakt fram. Vad var det jag skulle göra? Vart hade jag precis varit på... torsdag 8/12 00:00