När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Vad den svenska regeringen borde göra är att kräva svar på vart alla bidragspengar har tagit vägen, menar artikelskribenten. I mitten av bilden syns Hamas ledare, Yahya Sinwar, tillsammans med andra demonstranter, under de våldsamma protesterna vid Gazas gräns mot Israel i april. Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Sverige måste börja ta ansvar

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 22 nov 2018

I början av detta år utropade Hamas, terrororganisationen som för närvarande har makten i Gaza, att man skulle påbörja "Återvändarmarschen” (the March of Return). De menade att Gazaborna skulle samlas vid gränsen (det ord jag för enkelhetens skull använder här) till Israel, för att sedan marschera in i landet och återta det från judarna.

Sociala medier svämmade över av olika utrop och uppmaningar till denna marsch. Man manade till väpnat motstånd och våld för att nå sina mål. I mars iscensatte Hamas den utlovade marschen. Eller snarare: det utlovade våldet. Man satte eld på det som gick att elda, inklusive en stackars åsna som målades i vitt och blått för att symbolisera Israel.

I svenska medier propsade man dock på att fortsätta presentera marschen och dess demonstranter som fredliga. Inget kunde vara mer fel.

Det har nu gått åtta månader sedan "den fredliga Åter­vändar­mar­schen” inleddes. Under denna tid har palestinierna lyckats elda upp marken, och allt som växer och lever på den, runt Gaza med hjälp av ballonger och flygande drakar, fyllda med explosiva ämnen. I början av november kulminerade så situationen, då Gaza besköt Israel med mer än 400 raketer, med såväl döda som skadade civila och förstörelse som resultat.

I åtta månaders tid har palestinierna terroriserat den israeliska befolkningen som bor i närheten av Gaza. I åtta månaders tid har Israel gjort sitt bästa för att försvara sin egen befolkning. I åtta månaders tid har Israel dessutom försökt göra detta med så få civila skadade som möjligt på den palestinska sidan. I åtta månaders tid har den svenska regeringen, samt merparten av svenska medier, vägrat se det palestinska våldet.

I åtta månaders tid har våldet legitimerats, eftersom det inte har fördömts. Än en gång.

Med tanke på att Sverige som enskilt land är en av de största bidragsgivarna till det palestinska folket, är det uppenbarligen av enorm vikt att inte fördöma våldet. Men att kalla våldet för "motstånd” eller annan omhuldande benämning får fruktansvärda konsekvenser. Avsaknaden av omedelbart fördömande uppmuntrar till mer våld, och ger även legitimitet.

Att dessutom påstå att just svenska pengar inte går till terror är en lögn. När pengar inte är öronmärkta, avsäger man sig ansvaret för var de hamnar, och därmed gör man sig skyldig till det fortsatta våldet. Utan den strida ström av kontanter som kontinuerligt flödar till palestinierna skulle inte våldet ha en chans.

Efter andra världskriget återuppbyggdes hela Europa med hjälp av pengar via det som kom att kallas Marshallplanen. Palestinierna har sedan Oslo­av­talet på 1990-talet mottagit mer än 16 gånger, i dagens värde, det som återuppbyggde hela Europa. Betänk då att Palestina bara är 4,5 gånger större än Öland.

Låt det sjunka in: En yta 4,5 gånger så stor som Öland har fått 16 gånger mer ekonomisk hjälp än vad hela Europa fick efter andra världskriget.

Vad den svenska regeringen borde göra är att kräva svar på vart alla pengar tagit vägen. Man borde kräva svar på varför palestinierna fortfarande lever i mer eller mindre fattigdom. Man borde kräva svar på varför det inte finns en fungerande infrastruktur i dessa områden.

Man borde våga ta sitt ansvar genom att ställa krav på det ekonomiska stödet. Man borde våga ta sitt ansvar genom att fördöma våldet, även då det kommer från palestinierna. Man borde våga ta sitt ansvar genom att erkänna Israels rätt, och skyldighet, att försvara sin befolkning mot denna terror.

Det är dags att Sverige börjar ta ansvar för sitt agerande.

Låt det sjunka in: En yta 4,5 gånger så stor som Öland har fått 16 gånger mer ekonomisk hjälp än vad hela Europa fick efter andra världskriget.

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Israeliska framsteg i kampen mot svår cancer

Forskning. Israeliska forskare kan ha hittat en effektiv behandling mot bukspottkörtelcancer, som hittills varit en ökänt svårbehandlad cancerform. En studie... tisdag 10/12 18:00

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...