Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Alla människor, alla ledare och alla journalister i världen som vill veta, vet att Irans ledare är ute efter exakt samma sak. Deras mål är att radera ut den judiska staten Israel från världskartan, skriver Ulf Cahn. Foto: Bruce Emmerling/Pixabay

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 29 jul 2021

Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin riktiga födelsedag, den dröjer ännu några veckor, utan den dag då hon kom till Sverige. Mamma har även en tredje födelsedag: den 3 maj, dagen då hon befriades av britterna efter Förintelsens fasor.

Efter fem år i Lodz ghetto, därefter Auschwitz och Stutthof, befriades hon alltså den 3 maj 1945. Det tog över två månader på sjukhus för henne att bli människa igen. Den 26 juli 1945 kom hon med båt till Malmö och startade ett nytt liv i Sverige. Men i september 1945 vägde hon fortfarande bara 33 kg, så det var en späd och fysiskt svag människa som satte sina fötter på svensk mark.

Nazisterna och deras medlöpare hade som mål att utrota det judiska folket. Det är en stor sorg och smärta för mig, och all världens judar, att leva med minnena och kunskapen att nazisterna kom så långt med sina planer. Så många liv, så många individer, så många världar utplånades.

Alla människor, alla ledare och alla journalister i världen som vill veta, vet att Irans ledare är ute efter exakt samma sak. Deras mål är att radera ut den judiska staten Israel från världskartan. Det har ingenting med politik, palestinierna eller någon konflikt i Mellanöstern att göra. Det är exakt samma judehat, samma ideologi och tankegods som nazisterna hade. Men det stannar förstås inte med judarna i Israel, detsamma gäller judar över hela världen. Det är därför Iran så ivrigt och målmedvetet finansierar terror och utbildar terrorister världen över.

Jag har vant mig vid att Sverige, EU och större delen av världen inte tar detta hot på allvar. Jag har slutat förvänta mig att världen ens ska försöka ingripa. I stället sätter jag min tilltro till Israel. Jag har fullt förtroende för Israels säkerhets- och underrättelsetjänster, militär och andra krafter som till 100 procent står upp inte bara för sitt eget land utan för judar över hela världen.

Men Sverige, EU och övriga världen bör göra klokt i att ta Irans hot och mål på allvar. Det är nämligen inte bara judarna de är ute efter – det är väst och vårt levnadssätt. Om man nu ignorerar hotet mot judar och Israel bör man inse att man själv också är hotad.

Häromdagen rapporterade Sky News i England att man kommit över hemliga dokument som visar iranska planer på att hacka infrastruktur i västländer, även i Europa. Det är inte första gången något liknande rapporteras, men just detta att man lyckats få tillgång till interna dokument från den så kallade Enhet 13 – Iranska Revolutionsgardets cyberenhet – är mycket ovanligt. Dokumenten är på 57 sidor och visar bland annat planerade attacker mot internationell sjöfart, bensinstationer och internationell kommunikation.

Englands försvarsminister har inte dementerat dokumentens äkthet och en anonym källa till Sky News säger att dokumenten beskriver tidiga stadier av planering av attackerna.

Detta är bara ett litet exempel på vad Iran planerar och vad deras mål är, när det gäller väst och Europa. Jag hoppas att såväl Sverige som hela väst vaknar och inser vad det handlar om, i stället för att jaga handel med den islamistiska diktaturen.

Tack gode G-d för Israel, som jag som jude vet att jag alltid kan lita på och luta mig emot.

Jag hoppas att såväl Sverige som hela väst vaknar och inser vad det handlar om, i stället för att jaga handel med den islamistiska diktaturen.

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier