Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

När 20 000 människor samlades i centrala Tel Aviv den gångna helgen för att demonstrera mot den nya nationalstatslagen, förekom det både palestinska flaggor och klassiska stridsrop på arabiska om att befria ”Palestina” med blod och eld. På bilden syns drusernas andlige ledare Sheik Mowafaq Tafik, mitten, under en protest mot lagen i Tel Aviv den 4 augusti. Foto: Sebastian Scheiner / AP / TT

Israels nya nationalstatslag slår bara fast självklarheter

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 15 aug 2018

Israels så kallade nationalstatslag, som röstades igenom i Knesset med knapp majoritet den 19 juli, har vållat stor debatt både i Israel och internationellt. Kritiker har kallat den nya lagen för diskriminerande, till och med rasistisk. När nyhetsbyrån TT tar sig an ämnet, citeras den svenske statsvetaren Anders Persson, som menar att lagen rör sig i ”en demokratisk gråzon” och att Israel trampar på den arabiska minoritetens rättigheter.

Diskriminerande, rasistisk och antidemokratisk. De höga brösttonerna känns igen från nästan alla gånger då Israel dyker upp i nyhetsflödet. Sanningen är förstås som vanligt en helt annan. Det den nya lagen gör är att lagstadga huvudpunkterna i Israels självständighetsdeklaration, vilket aldrig har gjorts tidigare. Lagen börjar därför med att fastslå att ”landet Israel är det judiska folkets historiska hemland, i vilket staten Israel etablerades”. Även om detta alltså aldrig har konstaterats tidigare i israelisk lagstiftning, kanske någon undrar varför det är nödvändigt att lagstadga ett så till synes självklart historiskt faktum. Svaret är lika enkelt som det är skrämmande: Därför att det finns väldigt många människor som förnekar att det judiska folket har någon som helst historisk koppling till landet Israel.

”Staten Israel är det judiska folkets nationalhem, i vilket det utövar sin naturliga, kulturella, religiösa och historiska rätt till nationellt självbestämmande”, fortsätter lagtexten. Och varför konstatera detta? Återigen, därför att det finns väldigt många människor som förnekar det judiska folket denna rättighet. Det finns till och med de som förnekar att judarna är ett folk.

”Rätten att utöva nationellt självbestämmande i staten Israel är begränsad till det judiska folket”, lyder nästa punkt i lagen. Ännu en helt elementär princip, eftersom en judisk nationalstat bara är möjlig, om rätten till nationellt självbestämmande i denna stat är begränsad till just det judiska folket. Men återigen: Det finns väldigt många människor som anser att en enda judisk nationalstat i världen är på tok för många. Därför har israeliska politiker länge uppfattat ett behov av att konstatera det självklara.

Lagtexten fortsätter sedan med flera andra lika självklara saker, exempelvis nationens namn (”Israel”), flagga (”vit, med två blåa band nära kanterna och en blå davidsstjärna i mitten”) och nationalsång (”Hatikva”). Jerusalem fastslås vara statens huvudstad, vilket givetvis retar gallfeber på samma människor som tycker att det finns för många judiska nationalstater i världen. Hebreiskan fastslås som statens officiella språk, samtidigt som lagtexten uttryckligen garanterar att arabiskans status därmed inte kommer att förändras.

På punkt efter punkt slås självklarhet efter självklarhet fast. Ingenting i den nya lagen är nytt; den konstaterar bara det som de facto har varit fallet i 70 år. Och det är alltså där det visar sig att skon klämmer hos lagens skarpaste kritiker. När 20 000 människor samlades i centrala Tel Aviv den gångna helgen för att demonstrera mot lagen, förekom det både palestinska flaggor och klassiska stridsrop på arabiska om att befria ”Palestina” med blod och eld. Dessa demonstranter efterlyste således inte en mer inkluderande lagtext i stil med självständighetsdeklarationens garanti om att samma sociala och politiska rättigheter gäller för landets samtliga invånare. De efterlyste ett slut på den judiska staten Israel.

Staten Israel är det judiska folkets nationalhem, i vilket det utövar sin naturliga, kulturella, religiösa och historiska rätt till nationellt självbestämmande.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier