Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Benny Gantz sätter Netanyahu på prov

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 30 okt 2019

Ledare för partiet Blåvitt, Benny Gantz, ligger inte på latsidan efter att ha fått uppdraget att skapa en ny regering. Redan första kvällen ringde han alla partiledarna i Knesset, inklusive ledaren för Förenade arablistan som är ett samlingsparti för fyra arabiska partier. Det är första gången på den här sidan årtusendeskiftet som de arabiska partierna inbjuds till koalitionsförhandlingar.

Blåvitts huvudstrategi för att bygga en majoritetsregering är att tillfälligt bryta upp blocken av högerpartier som består av Likud, de två ultraortodoxa partierna – Shas och United Torah Judaism – samt Yemina. Trots att Gantz är helt utan politisk erfarenhet har hans parti kommit upp med en ganska smart strategi.

Blåvitt föreslår en temporär regering med Likud och eventuellt med Israel Beiteinu – men utan de ultraortodoxa partierna. Denna koalition är tänkt att förändra lagen så att även ultraortodoxa måste göra militärtjänst.

Man kommer också att sörja för att vissa butiker får hålla öppet på sabbaten och kanske till och med utöka transportutbudet på sabbaten. När detta är gjort ska de ultraortodoxa partierna och eventuellt Yemina bjudas in till koalitionen.

Netanyahu och högerblockspartierna har hela tiden sagt att de förhandlar som en enhet. Blåvitt menar att deras förslag tar hänsyn till detta – och att uppbrytningen av blocket bara sker en kort period. Dessutom sägs det att Blåvitt är villigt att låta Netanyahu fortsätta som premiärminister de första två åren av koalitionsperioden om Likud accepterar förslaget.

Det måste vara väldigt frestande för Netanyahu att godta förslaget. Han har inte lyckats bilda regering, och detta kan låta honom få behålla premiärministerposten i ytterligare två år; en evighet i israelisk politik. Vem vet om det inte blir nyval inom den tiden?

Om detta ska ske måste dock Netanyahu sälja ut vad han anser vara sin mest stabila samarbetspartner, de ultraortodoxa. Han gjorde detta under 2013 – och har ångrat det sedan dess.

De ultraortodoxa partierna har visserligen starka krav, och vissa av dem är svårare för Netanyahu att svälja, men de blandar sig inte särskilt mycket i de saker Netanyahu anser vara de viktigaste såsom utrikes- och säkerhetsfrågor samt nationalekonomin.

Så långt verkar det inte som om Likud eller Netanyahu är intresserade av Blåvitts förslag, men det kan mycket väl vara utpressningstaktik. Frågan är vad som händer när vi närmar oss slutet av Gantz utsatta tid, den 20 november.

Om Netanyahu väljer att acceptera Blåvitts förslag kan det tolkas på två sätt – och tolkningen beror på om man befinner sig i anti-Bibi- eller pro-Bibilägret.

Anti-bibisterna kommer att säga att Netanyahu bara tänker på sig själv och försöker rädda sig undan undersökningarna mot honom. Pro-bibisterna kommer att säga att Netanyahu tar ansvar och räddar nationen från ytterligare ett nyval och därmed ytterligare ett halvår av politisk förlamning.

Vilka motiv som egentligen driver Netanyahu får vi läsa om i hans biografi en dag – kanske.

Minister vill införa vigseltvång

Vigseltvång. Jämställdhetsministern Åsa LIndhagen (MP) vill frånta alla de samfund vigselrätten som inte viger... måndag 3/8 20:00

Pastor Roland Hellsten har fått flytta hem

Pastorn och bibelläraren Roland Hellsten har avlidit efter en tids sjukdom. Han arbetade som pastor... måndag 3/8 19:00

Polisprofil: ”Kan polisen ställa upp i marsch för livet?”

Pride. Ännu en gång har landets polismyndighet valt att delta i Pride. Tidigare polismannen Olavi... måndag 3/8 17:00

Andens besökelsetid pågår i denna stund

Ledare Gud är både tre och en. Vi tror på en Gud, som uppenbarar sig i tre personer, Fadern, Sonen och... lördag 1/8 00:00

Varför visar sig inte Gud tydligare?

Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt