Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Vems väg går du på?

Inför söndag · Publicerad 00:00, 22 jul 2021

Åttonde söndagen efter trefaldighet: Andlig klarsyn

Jag har valt sanningens väg,rättat mig efter dina beslut31Jag håller fast vid dina bud och lagar.Herre, svik mig inte!32Jag vill löpa den väg som dina bud visar,för du har ökat min insikt.33Lär mig, Herre, dina budords väg,och jag ska följa den ända till slutet.34Ge mig förstånd,så att jag lyder och helhjärtat håller din lag.35Led mina steg efter dina bud,för den vägen går jag med glädje.

Psaltaren 119:30-35 NUB

Aldrig förr har det funnits så många röster som uppmuntrar oss att följa våra drömmar. Om det för några generationer sedan fanns ett fokus på att sköta sig och arbeta hårt har pendeln nu svängt rejält. Nu ställer sig många istället frågor som: Hur kan jag få utrymme för mina drömmar? Hur kan jag få blomstra på bästa sätt? Vad kan min chef göra för att mitt liv ska bli bättre? Hur kan jag få utlopp för min gåva?

Psalm 119 ger ett helt annat fokus. Om man läser raderna ordentligt kan de nästan kännas som en käftsmäll eller en örfil som gör att man vaknar till. Ett rätt så behövligt uppvaknande, om du frågar mig. Ingenstans i psalmen står det något om min väg, mina drömmar, min gåva. Fokus är istället helt på Guds väg. Dina bud, din lag, din väg, dina beslut. Psalmisten talar om uråldriga ord som lydnad och att böja sig under någon annans vilja. Hemska tanke, kanske någon tänker. Ska vi under 2021 läsa sådana mossiga gamla ord? Har vi inte lämnat sådana omoderna tankar? Är det inte en ny dag, en ny tid?

På den frågan kan jag bara svara, jo kanske det. Det är nog en ny tid. Och kanske är det faktiskt just det som gör att vi mår så dåligt som vi gör. Kanske är det orsaken till att ungefär 40 procent av alla vuxna i arbetsför ålder i Sverige förra året uppgav att de brottades med ångest. Ungefär lika många kämpade med sömnbesvär. Nästan en och en halv miljon svenskar uppgav att de led av stress och ca 400 000 led av depression (statistik från folkhälsomyndigheten). Allt detta, trots att vi lever i ett samhälle där allt är möjligt, där vi uppmuntras att söka lyckan dagligen och där vi kan välja precis allt, så som vi själva önskar.

Kanske är det inte jakten på våra drömmars uppfyllelse eller att få visa upp vår gåva som gör livet värdefullt. Kanske är vår egen väg inte så gnistrande fantastisk som vi kan tro. Kanske finns det något urgammalt som vi tappat bort. Något som, enligt Psalm 119 och vers 35, ger glädje. Glädje? Är det inte just det som alla söker efter?

Det är inte vår egen väg som ger oss lycka eller frid som består. Det visades redan i första Moseboken när de första människorna valde att äta av det träd som Gud tydligt sagt att de skulle hålla sig ifrån. Och sedan dess har generationer efter generationer sökt sin egen väg. Det är med andra ord alltså inte något nytt alls. Det är en urgammal fälla som människor fallit i fler gånger än någon av oss kan räkna. Och inte en enda gång har det gett dem glädje som består. Här kommer därför min fråga: Vems väg går du på? Vems bud följer du? Vem lyder du? Ditt val kommer avgöra var du hamnar.

Psaltaren kapitel ett lovar att den som följer Herrens lag ska vara som ett träd planterat vid en flodstrand, som bär sin frukt i rätt tid och vars löv aldrig vissnar. Det låter som en bra deal tycker jag. Men först måste jag ge upp mitt eget. Min egen dröm. Min egen väg. Mitt eget ego. Min egen gåva, som är så viktig. Eller är den det? Vad är viktigast? Gåvan eller Han som gav mig den?

Kanske att detta kan bli en sommarutmaning för vissa. Att våga släppa den egna vägen för att välja Guds. Och att sommaräventyret får bli upptäckten av ett liv som erbjuder mer än man någonsin kunde drömma om.

Bön:

Gud, ge mig mod att helt lita på Dig och följa Dig och Din väg. Jag vill lyda Dig och Ditt Ord. Hjälp mig att välja det, varje dag.

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier