Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

Vår uppgift nu – till exempel när ministrar ska utses – är att fortsätta be för ”kungar och all överhet”, uppmanar gästledarskribenten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Gästledare · Publicerad 00:10, 6 okt 2022

Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare avbrott. Under denna tid har medvetna ideologiska krafter omformat landet.

Med årets valresultat öppnar sig nya möjligheter, och risker. Jag ska från början deklarera att jag välkomnar ett regimskifte, men också att jag tror att den nya riksdagen behöver mer förbön än någonsin.

Främsta skälet är att det socialistiska maktmonopolet måste brytas, för ”av frukten känner man trädet” (Matt 7:15). Oavsett alla fina ord är det ett historiskt faktum att Sverige utvecklats från en nation präglad av gedigen reformatorisk tradition och väckelse för hundra år sedan till ett av världens mest avkristnade länder. 

Det är ingen tillfällighet. Socialisterna har medvetet sekulariserat kyrkan, skolan och utbildningsväsendet och lagt grunden för det gudlösa samhälle som vi lever i. För den som tror på Bibeln är det uppenbart att vi inte ”kämpar mot kött och blod, utan mot furstarna, mot makterna, mot världshärskarna här i mörkret och mot ondskans andemakter i himlarymderna” (Ef 6:12). Inte så att varje vänsterföreträdare skulle vara ond och varje borgerlig god, men bakom det som synes ske finns en kamp i andevärlden. 

Nationell bön började 2017 att be om ett regimskifte, och de senaste 2,5 åren har människor varje vardag bett om just regimskifte, inspirerade av bedjare från Tanzania. Dessa hade själva haft en flera år lång nationell bönekamp för att befrias från en korrumperad muslimsk regim. De lyckades, och uppmuntrade oss.

Ingen människa ska ha ett uns ära av bönesegrarna, men för de hundratals troende som klockan sex på morgonen har ropat till Gud är det en uppmuntran.

Däremot tror jag inte ett ögonblick på att politikerna kan lösa Sveriges djupa andliga, moraliska kris, och jag kunde själv bara rösta på en person jag litar på. För en moralisk kris är det.

Innan Sverige övertogs av socialistiska krafter fanns länge Guds tio bud kvar i svenskens ryggrad. Rätt och fel, sant och falskt, karl eller kvinna för sin hatt, hederlighet, viljan att göra rätt för sig – det som statsvetarna kallar tillitssamhället. ”På heder och samvete” gällde faktiskt, med fingrarna på Bibeln.

Men nya vindar fick blåsa fritt, kyrkan och frikyrkan blev tolken som teg – samtliga biskopar godända av S – och svenska folket stod utan både karta och kompass. 

Den djupa moraliska krisen, som bland annat har lett till att hundra barn om dagen dödas i abort, och som äter sig in på samhällets alla områden kan ytterst bara lösas genom en nationell folkväckelse och reformation.

Och det är här du kommer in.

Den nya regeringen kommer att behöva uthållig förbön. Ingenting är givet, många viljor finns, både onda och goda. Men med detta politiska regimskifte tror jag Herren öppnar ett fönster.

Vår uppgift nu – till exempel när ministrar ska utses – är att fortsätta be för ”kungar och all överhet”. Liksom våra vänner i Tanzania, be att satans tjänare inte får inflytande, att Guds tjänare och rättskaffens människor får makt, att Gud kan resa upp en Ester och en Daniel i den här tiden. Och be om en utrikesminister som välsignar Guds folk Israel.

Ett fönster till förändring och reformation finns nu, om vi ber. Om tio, tjugo år skulle Sveriges samhällskropp kunna se helt annorlunda ut. Vi tror på en verklig reformation. Socialisterna fick hundra år på sig – det kanske vi också behöver. 

Låt oss förvalta detta regimskifte väl under ständig bön, nödbön och förbön.

Den nya regeringen kommer att behöva uthållig förbön.

Sverige sticker ut i Europa – 60 personer ihjälskjutna i år

Skjutningar. En man i 20-årsåldern blev under söndagskvällen den sjunde personen att skjutas ihjäl i Södertälje... tisdag 6/12 15:00

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Intern strid i partiet Nyans – grundaren utmanas

Politik. Partiet Nyans skakas av en intern strid, bara några månader efter att man vunnit fullmäktigemandat... tisdag 6/12 14:00

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00