Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Psaltaren 121:1-2

Världen idag

Det finns så mycket som Gud, vår Far, vill tala med oss om.

Samhällskrönika · Publicerad 00:00, 5 nov 2019

Du kan höra Guds röst. Gud vill tala till dig. Han vill tala med oss, var och en personligen. Vill vi lyssna? Är vi trygga i vår förmåga att höra och förstå hans tilltal?  

Han är oändligt stor och universums skapare, men han är också en Far som vill ha en nära relation till sina barn. Därför vill han leva i en pågående dialog med oss.

Genom Bibeln kallar Gud på oss: ”Hör, Israel ...” (5 Mos 6:4), ”Lyssna och hör min röst, ge akt och hör mina ord” (Jes 28:23), ”Lyssna till min röst, så skall jag vara er Gud” (Jer 7:23), ”... ur molnet hördes en röst: 'Han är min älskade Son. Lyssna till honom!'” (Mark 9:7).

Det finns så mycket som Gud, vår Far, vill tala med oss om. Ansikte mot ansikte, hjärta till hjärta. Men finner han någon som vill lyssna?

Han är själv en god lyssnare. Med enormt intresse och tålamod finns han där, lyssnar och bär det vi delar med honom.

Men jag upplever att alltför många kristna i Sverige lever utan dialogen. Alltså, utan att man med samma självklarhet talar till Gud som man lyssnar in vad han har att säga. Utan dialogen blir vi försvagade kristna, och slutligen också en försvagad kristenhet.

Jag tycker mig möta många troende som inte vet, eller inte känner sig trygga i, att de kan höra Gud tala personligen. Genom en stilla, inre röst, genom drömmar, genom Bibeln, genom bilder för min inre syn. Eller genom änglars besök, ja, även med sin hörbara röst och på många olika sätt.

I stället verkar många tänka att tilltal från honom vanligen behöver komma via någon annan: en predikan, en bok, en undervisning eller genom en profet. Att det enbart är vid mycket unika undantag vi själva kan få höra Guds röst, hans direkta tilltal.

Men så byggs ingen nära relation, utan genom de enskilda och förtroliga samtalen på tu man hand. Tänk till exempel i ett äktenskap eller mellan två nära vänner – vad skulle hända med relationen om den ena parten aldrig lyssnade och aldrig upplevde sig höra vad den andre sade? 

Jag har själv varit där. Uppvuxen i en kristen familj och tog emot Jesus när jag var 14 år. Ändå var det helt revolutionerande för mig när jag vid 26 års ålder hörde undervisning om att jag är kapabel att höra Guds röst. Att han vill tala med mig, och att jag besitter förmågan att höra honom. Att orden i Johannesevangeliet 10 verkligen gäller mig: ”...fåren lyssnar till hans röst. Han kallar på sina får och nämner dem vid namn ... Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig” (v 3, 27).

Jag minns min egen förvåning. ”Jag? Höra Guds tilltal? Wow, det är möjligt! Det ingår i att vara hans barn och att bygga en relation med honom!”

Du kan höra Guds röst, han kallar dig vid namn. Det är inte omöjligt eller svårt, men du behöver tro det och välja det.

Vi behöver lyssna! Så välj att bli ett  lyssnande Guds barn, en lyssnande vän. Och låt oss välja att lyssna till Gud tillsammans. Att bli lyssnande familjer, lyssnande församlingar, en lyssnande nation. 

”Herren er Gud ska ni följa, honom ska ni frukta, hans bud ska ni hålla, hans röst ska ni lyssna till” (5 Mos 13:4).

”Du som har öron, hör vad Anden säger till församlingarna!” (Upp 2:7).

Du kan höra Guds röst, han kallar dig vid namn. Det är inte omöjligt eller svårt, men du behöver tro det och välja det.

Politiker: Utred hur porr påverkar unga

Nätpornografi. ”Vi ber smartphonegenerationen om ursäkt för att vi inte har förstått och agerat i tid.” Det skriver representanter för de tidigare allianspartierna...

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Västerås. Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...

Kidnappade hjälparbetare släppta i Nigeria

Islamism. Fem hjälparbetare som kidnappades i december i det våldshärjade nordöstra Nigeria har släppts, uppger myndighetskällor.

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Förkunnare. Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...

Månggiften ska inte längre erkännas

Politik. Månggiften som skett utomlands ska inte kunna registreras i Sverige, föreslår regeringens utredare, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Dyrt att stå utanför internet

Vardag Samhällsklyftor. En miljon människor lever i digitalt utanförskap, enligt rapporten Svenskarna och Internet. Av dem är omkring 746 000 personer över 65 år. För äldre...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...