Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Anki Spångberg står längst fram i Gullbranna kyrkan och dirigerar låtarna. Nedanför den tillfälliga gospelkören som består av gospelälskare från hela landet. Foto: Erik Lundström

Sol, bad och gospel på Gullbranna

Trodde du att gospel var ute? Då kan du knappast ha varit på Gullbrannagården utanför Halmstad där just nu ett 70-tal gospelfantaster från hela Sverige samlas för en alldeles egen gospelvecka.

· Publicerad 08:00, 29 jun 2011

Gospeln är inte på dekis. I alla fall inte om man får tro det stora intresset för Gullbrannagårdens gospelveckor som år efter år lockar deltagarna till campingmetropolen.
I år, 19:e gången i ordningen, är det runt 70 personer som valt att spendera en semestervecka i gospelns tecken. Idén till veckan kom från körledaren Stig-Erling Alvelin när han i början av 1990-talet hade en ungdomskörsvecka på gården. Nu leds den sedan 1995 av Anki och Magnus Spångberg, som tillsammans med artisten Pelle Ankarberg guidar kören genom gospelns värld. För honom är gospelveckan inkörsporten till semestern.
– Vi åker hit med familjen och vi fasar ut jobbet och fasar in semestern, säger han.

Anki Spångberg berättar att anledningen att hon och maken Magnus återvänder som ledare år efter år är en blandning av miljön och familjekänslan som infinner sig under veckan.
– Gullbrannagården är en miljö som ger ro och frid. Många återkommer på veckan, därför blir vi en enda stor familj, säger hon.
Till veckan tar de med sig mötet med de afroamerikanska församlingarna i USA där paret med egna ögon fått se gospeln som gudstjänstform och inte ett konsertformat som hemma i Sverige.
– Där lever man med gospeln hela livet. De gamla tanterna har tamburiner i sina handväskor som de tar upp på förmiddagsgudstjänsterna, säger Anki Spångberg.

Själva veckan utspelar sig mest i Gullbrannakyrkan mitt i hjärtat av campingen. På måndagen är många av kördeltagarna blöta i håret efter förmiddagens första dopp i havet. Låtarna har de fått tjuvlyssna på via nätet, stämma för stämma, för att det ska vara så lätt som möjligt att lära sig låtarna utantill.
– Vi får mycket inspiration och många goda vänner. Därför återkommer vi varje år, säger Marit Nordal, 49, från norska Stavanger. Tillsammans med sin familj har hon varit med i åtta år på veckan. Hemma i Norge arbetar hon i statskyrkan med sång och musik.
Den obligatoriska handuppräckningen för nya deltagare visar ett 15-tal körsångare som gör sin gospelveckadebut.
– Välkommen till gospelfamiljen, säger Anki.

Under veckan är det förutom traditionell gospelövning, även workshops som exempelvis rytmik, och en nyhet för i år är att deltagarna även ska sjunga mitt i centrala Halmstad under den SM-sportvecka som äger rum samtidigt som gospelveckan.
På torsdag och fredag får kören även finbesök av ingen mindre än gospellegenden Per-Erik Hallin, som även medverkar på lördagens stora avslutningskonsert i Skeppet, som är campingens konsertarena och tar omkring
1 000 personer.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00
E-tidning
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier