Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Yana, Adrian och Angelina har sina rötter i Ukraina och hjälper nu till som tolkar i Växjö. Foto: Ola Karlman

Ukrainare gläds åt svensk hjälpsamhet

Yana, Adrian och Angelina är bördiga från Ukraina. Nu känner de tacksamhet över att församlingen de är aktiva i, Ulriksbergskyrkan i Växjö, engagerar sig i att hjälpa människor som drabbats svårt av kriget.

Församlingsliv · Publicerad 06:50, 22 dec 2022

I början av 2014 invaderade Ryssland den ukrainska halvön Krim, vilket tvingade många ukrainare att fly. Yana, Adrian och Angelina anlände först till den småländska orten Lammhult innan de flyttade några mil söder­ut, till Växjö. I dag är de aktiva i Ulriksbergskyrkan.

– Vi trivs jättebra här, säger Yana under en paus i övningarna inför kyrkans julkonserter som trion medverkar i.

Församlingens omfattande arbete för att hjälpa Ukraina värmer deras hjärtan.

– Det känns bra att hjälpa folk som behöver hjälp. Vi har också varit i den situationen, så det ligger lite extra nära vårt hjärta, säger Adrian.

Sedan några månader tillbaka ägnar de sig åt volontär­arbete, som tolkar vid Migrationsverket.

– Vi har lärt oss mer om hur det fungerar med lagar, vilket hjälper oss att kunna berätta hur det fungerar med att söka jobb och andra saker, säger Yana.

– Vi har även hjälpt ukrainska föräldrar med att anmäla barn till skolan, berättar Angelina.

Alla tre gläder sig åt att människor i Sverige är så engagerade i att hjälpa krigsdrabbade Ukraina.

– Svenskar är snabba med att hjälpa till med det som behövs, alla ukrainare uppskattar det så mycket. Vi som tolkar kan hjälpa till med att säga vad som behövs. Om det behövs kläder skänker man massor av kläder och när en tjej fyllde år köpte någon en docka till henne, säger Angelina.

Det känns bra att hjälpa folk som behöver hjälp. Vi har också varit i den situationen, så det ligger lite extra nära vårt hjärta.

S-förbund i Instagram-inlägg: Förbjud koranbränningar

Politik. Det socialdemokratiska sidoförbundet Tro och Solidaritet uppmanar till förbud mot koranbränningar.... fredag 31/3 15:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00