Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Södertörnkyrkan ser explosionsartad ökning av nya besökare

​​​​​​​Efter en tuff period under och efter pandemin har Södertörnkyrkan fått vind i seglen. Nya familjer har hittat till kyrkan och människor funnit Jesus.

– Vi ser mer än en fördubbling av besökarna en vanlig söndag förmiddag, säger föreståndaren Anders Olsson.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 25 maj 2023

Södertörnkyrkan ligger cent­ralt i stockholmsförorten Huddinge. Den är närmaste granne med kommunens resecentrum och inhyser förutom kyrkolokal och konferenscenter även en second hand, kafé, restaurang och idrottshall. Hela byggnaden är ett stort mirakel, konstaterar pastorsparet Anders och Camilla Olsson.

Det som i dag är Södertörnkyrkan hette tidigare Huddinge Pingst och var en utpost från Filadelfia, Rörstrand.

– Den låg mitt i ett villaområde och för drygt tio år sedan fick den dåvarande pastorn Roger Stenzelius en vision att köpa marken där Södertörnkyrkan i dag står, berättar Camilla Olsson.

När man gick in i byggprojektet, som blev klart 2012, blev man samtidigt en självständig kyrka. Det var ett stort byggprojekt att ta sig an för en ganska liten församling. Det var många som bidrog med volontärkraft för att få till byggnaden. Mirakel är ordet.

De följande åren handlade mycket om att hitta strukturer, organisation och arbetssätt i en – för en frikyrkoförsamling – synnerligen okonventionell fastighet. Ovanpå detta kom sedan pandemin som ändrade spelplanen för så många och på så många plan.

Anders och Camillas väg till församlingen var inte spikrak. De hade precis avslutat en period på två år i en församling i Värnamo. Då ringer Roger Stenzelius.

– Han och övriga styrelsen hade fått veta att vi var på väg från Värnamo. Huddingeförsamingen stod utan pastor efter coronapandemin och jag minns att vi hade ett Zoom-möte där jag blev introducerad till församlingen, berättar Anders Olsson, föreståndare för Södertörnkyrkan.

De tackade ja efter lite betänketid och Anders började med en vakanstjänst i slutet av sommaren 2021. Det var ett ganska stort projekt att flytta med familj från västkusten till Stockholm. Men väl på plats insåg de snabbt att de hittat sitt nya hem. I januari 2022 blev Anders formellt vald till föreståndare.

– När vi kom in i församlingen hade den – precis som många andra – påverkats hårt av pandemin. Till exempel av att inte kunna fira gudtjänst på vanligt sätt under lång tid, säger Camilla Olsson som leder barn- och familjeverksamheten i församlingen, parallellt med ett lärarjobb på en kristen grundskola.

– Det avspeglades i verksamheten långt efter att alla restriktioner hävts.

Ett viktigt fokus blev att få i gång en söndagsskola med en fast bas av ledare. Detta för att börja bygga trygga relationer med barnen, för att i sin tur kunna vara en församling för ett brett åldersspann.

– Arbetet med barn i församlingar är jätteviktigt. Jag har alltid känt starkt för barnverksamhet och att barn ska förstå att de är en viktig del av kyrkan, säger Camilla.

En viktig del i den grundvision som församlingsledningen bar för byggnaden var en kyrka mitt i samhället. En plats där trösklar sänks och mötet med kyrkan avdramatiseras. Därför anordnar till exempel församlingen Al­phakurser för dem som antingen är unga i tron eller bara nyfikna på vad kristen tro är.

– Vi har en grupp för något äldre som träffas varje vecka på dagtid och leds av en passionerad pensionär här i församlingen, berättar Anders och fortsätter:

– Vi har ungdomsmöten varje fredag och en gudstjänst vi kallar för Livingroom vissa söndagar som är i annat format, för att nå lite yngre åldrar. Lite enklare och mer avskalat.

Konferensdelen är ett naturligt sätt för församlingen att snabbt bygga upp relationer med det lokala näringslivet. Församlingen driver också en lunchrestaurang som är öppen fem dagar i veckan och har en second hand-butik.

Och relationsbyggandet har burit frukt. Till exempel samarbetade församlingen med en lokal mäklarfirma när det gällde att nå behövande med det allra nödvändigaste runt jul.

Det senaste året har annars karaktäriserats av tillväxt där nya hemgrupper – så kallade connect-grupper startats upp och fler är på gång.

– Nu närmast har vi startat i Fittja och drömmen är att starta mängder med connect-grupper i Vårby, Flemingsberg, Haninge, Rågsved och andra områden i Södertörn, säger Anders.

– Vi bygger också en community av unga vuxna på onsdagar som vi kallar VXT. Ett tillfälle att växa i tro, andliga gåvor och gemenskap och ett häng där unga vuxna kan få hitta ett sammanhang.

Församlingen ser en positiv utveckling där en kärna av medlemmar som gått på möten under många år återigen kunnat se en tillströmning av nya ansikten. 

– Som föreståndare värmer det mycket att se människor uthålligt gå in i förbönstjänst för församlingen. Vi ser en kyrkfamilj börja blomstra. Flera familjer har klivit in i församlingen och relationer börjar bildas inte minst bland unga vuxna, säger Anders.

– Vi ser mer än en fördubbling av besökarna en vanlig söndag förmiddag, men framför allt är det största när människor tar emot Jesus och blir hans lärjungar.

Framför allt är det största när människor tar emot Jesus och blir hans lärjungar.

Södertörnkyrkan

• Hette tidigare Huddinge Pingst och var en utpost till Filadelfiakyrkan.

• Södertörnkyrkan invigdes 2012.

• Församlingen har cirka 330 skrivna medlemmar.

• Sedan drygt ett år tillbaka är Anders och Camilla Olsson pastorspar. Innan dess tjänade de två år i en församling i Värnamo och dessförinnan var de under 13 år med och byggde upp Connect Church i Göteborg (som senare blev Hillsong, med utposter på flera orter).

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10