Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Öjersjökyrkan gläds över fylld kyrka och stor Alphagrupp

En rekordstor Alphagrupp där de får se mirakler ske och en utbyggd kyrksal som ofta är fullsatt. Det händer mycket i 10-årsjubilerande Öjersjökyrkan. 

– Vi älskar alla Jesus och skäms inte för evangeliet, säger snart avgående prästen Anders-Petter Sjödin.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 18 aug 2022

Ett bönesvar som dröjde 60 år. Det fick Gunilla Lokrantz, i dag en engagerad församlingsmedlem, uppleva efter att i tonåren bett om att det skulle byggas en kyrka i Öjersjö utanför Göteborg. År 2012 blev drömmen verklighet.

– Det är ju helt fantastiskt! I en mening kan jag tycka att det gått lite fort, men om någon sagt till mig som tonåring att jag skulle få vänta 50–60 år på en kyrka så hade det känts väldigt länge, säger hon och skrattar till. 

Öjersjö ligger naturskönt några minuters bilfärd från Göteborgsförorten Partille. Med en sjö och skog precis intill ligger Öjersjökyrkan, en samarbetskyrka mellan EFS och Svenska kyrkan som fått se väldigt mycket hända under de första tio åren. 

Det hela började efter att prästen Anders-Petter Sjödin återvänt till Sverige efter en sejour i USA, och han började jobba i den kraftigt expanderande Furulundskyrkan i Partille. I samband med att han förberedde en begravning, nästan tio år efter Furulundskyrkans invigning, hörde han en röst som sade: ”Öjersjö”. 

– Jag tänkte, ”vadå Öjersjö?”. Då blev svaret ”kyrka”, så jag frågade honom om han ville att jag ska bygga en kyrka i Öjersjö och fick ett ja som svar, säger Anders-Petter. 

Morgonen efter ringde kyrkoherden i Partille och frågade om Anders-Petter ville jobba mot Öjersjö – och blev förvånad när han svarade ”ja!” innan kyrkoherden ens hunnit säga klart meningen. 

– Jag förstod att jag inte kunde bygga en kyrka själv så jag droppade visionen lite här och var, och vi fick ihop ett 20-tal personer som ville vara med och bygga, allt från barn- och ungdomsledare till musiker, berättar han. 

Ett problem fanns dock: Öjersjö har ett av de dyraste markpriserna i Göteborgsområdet – och det fanns inte en enda krona i budget för att bygga. 

Men många började be, även pastorer i Afrika som de hade kontakt med, och fick till en början starta med gudstjänster på Kåsjögården en bit bort.

Så småningom dök det upp en möjlighet att köpa en plats som Saronkyrkan i Göteborg ägde. En plats som Saron haft en tanke på att göra en plantering vid, men som inte blivit verklighet. 

– Vi fick köpa motsvarande tre Ullevi med skog för ett fantastiskt bra pris. Många i Saron var glada att det var någon som ville starta en kyrka där, det var ju så det var tänkt från början.

Gunilla Lokrantz, som satt i kyrkofullmäktige vid den här tiden, var med vid mötet när köpet av Sarons mark klubbades igenom. 

– Anders-Petter höll en inledande andakt och det var verkligen så andefyllt. När ordförande frågade om det fanns invändningar så var det ljudlöst. Det var ett härligt ögonblick när klubban slogs i bordet så att det blev klart med köpet av det här stället, berättar hon. 

Hennes egen nästan 60 år långa väntan på en kyrka i Öjersjö var då slut. Och uppslutningen bland befolkningen var stor – när kyrkan invigdes några månader senare kom det hela fyrahundra personer. 

– Bland annat kom en biskop från Tanzania som jag jobbat med, enkom för invigningen. Han hade inte haft så stort hopp för kyrkan i Europa, men han kände att det fanns hopp när vi startat två kyrkor på tio år, berättar Anders-Petter.

Gunilla Lokrantz var en av dem som hoppade på som ideell kraft redan från starten. 

– Jag har alltid känt ett speciellt ansvar för Öjersjö. Jag har ju drömt och bett om en kyrka här och nu finns den, och då är det mitt ansvar att fortsätta verka i den kyrkan, menar hon.

Vad tror du har gjort att ni har vuxit så mycket i Öjersjökyrkan? 

– Jag tror det är en kombination av flera saker. Dels går vi som jobbar här åt samma håll. Vi älskar alla Jesus och skäms inte för evangeliet och det finns en öppenhet för den helige Ande, me­nar Anders-Petter. 

Bygden sluter verkligen upp kring Öjersjökyrkan, konstaterar Anders-Petter. Vid valborgsfirandet i våras kom uppåt 800 personer, när de några veckor senare invigde ett utegym kom 200 personer. Barnverksamheten är omfattande och scoutverksamheten har ett 80-tal scouter. 

Så sent som våren 2020, mitt under brinnande pandemi, invigde Öjersjökyrkan ett nybyggt församlingshem med plats för barnverksamheten, och snart börjar även kyrksalen bli för liten. 

– Vi får rum ungefär tvåhundra personer där och det var vi härom söndagen. Det är ett intressant problem, konstaterar Anders-Petter, som berättar att de redan byggt ut kyrkolokalen så mycket som det tillåts. Men med det nybyggda församlingshemmet intill så streamar de gudstjänsterna även dit, så att fler ska få plats. 

Vad känner du när du ser allt det här i dag, tio år senare? 

– Jag blir jättelycklig alltså! Redan på 80-talet fick jag en vision om en kommande väckelse i Sverige. Vi kanske inte kan säga än att det är en väckelse, men det är i alla fall krusningar på ytan, säger Anders-Petter. 

Även Gunilla känner stor stolthet över Öjersjökyrkan. 

– Det jag är mest stolt över är att Guds ord predikas. Att vi har en präst som sätter Jesus i centrum, säger hon. 

Hon berättar att många som kommer som nya till kyrkan beskriver hur tröskeln är låg och att det känns som att komma hem till någon. 

– Det tycker jag sätter fingret på vad det handlar om, menar Gunilla. 

Anders-Petter konstaterar att både Furulundskyrkan och Öjersjökyrkan har blivit lite av en symbol för framtidshopp bland andra församlingar, och församlingar från hela Sverige kommer på besök för att se vad som händer i kyrkan. 

– Jag tror vi kommer få se det här på många håll, men det är viktigt att Jesus är i centrum, framhåller Anders-Petter.  

Intresset för tro visar sig i Alpha­gruppen i församlingen, som var rekordstor i våras med 30 deltagare – den äldsta var hela 100 år. I Alphagruppen har de också fått se Gud göra stora saker. 

– En kvinna som hade haft kronisk migrän i 23 år bad vi för på en Alphalektion och hon blev helad på studs! Det går förbi alla intellektuella grejer när de får se att det händer på riktigt, säger Anders-Petter. 

I höst slutar Anders-Petter Sjödin sin tjänst i Öjersjökyrkan för att bli pensionär. 

– Det känns rätt att sluta, men det är inte helt lätt. Jag har investerat så mycket av mitt hjärta i det här.  För mig är det inte ett jobb utan en förlängning av den jag är, så det kommer kännas som en liten förlust, säger han. 

En ny präst är rekryterad, i form av Joel Göransson som i dag är präst i Mölndal. 

– Han är en god förkunnare och är också öppen för Guds ande och för att jobba med frivilliga, säger Anders-Petter, som är stolt över vad han fått vara med och skapa i Öjersjö. 

– Öjersjökyrkan är en välsignelse för hela lokalsamhället här, menar han.  

Gunilla är inne på samma spår. 

– Min dröm och vision är att folk ska gå man ur huse för att gå till kyrkan. En intressant indikation på att det strömmar in folk är att vi hade nästan 30 konfirmander i vår, säger hon, och berättar om hur det i början bara var Anders-Petters bil som stod där på parkeringen utanför kyrkan på dagarna. 

– Nu är det fullt hela tiden! Det händer alltid saker, säger hon. 

En kvinna som hade haft kronisk migrän i 23 år bad vi för på en Alphalektion och hon blev helad på studs!

Öjersjökyrkan

• Öjersjökyrkan är en samarbetskyrka i Furulunds församling, Partille pastorat, mellan EFS och Svenska kyrkan.

• Grundades 2012.

• Har som ledord: ”Med Jesus i centrum och Bibeln som grund är vi en missionerande församling som längtar efter att vara i Guds närvaro”. De vill genomsyras av lovsång, barmhärtighet, det profetiska och kreativitet.

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00