Herren gör fattig och han gör rik, han ödmjukar och han upphöjer.
1 Samuelsboken 2:7

Världen idag

Nybyggda Tallhedskyrkan vill förvalta Piteås väckelsearv

70 år efter att en väckelse bröt ut i Piteåbygden bygger Hortlax församling och två EFS-föreningar en ny kyrka i staden.

– Att en ny kyrka sätts i bruk kan bidra till ny ”väckelse”, eller i varje fall nyfikenhet, säger Anna Olsson, samarbetspräst i nya Tallhedskyrkan som invigs den 11 september.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 20 aug 2021

Sommarvärmen vibrerar på den sandiga, ännu oplanerade gårdsplanen när Anna Olsson och kyrkoherden Anna Andersson bjuder in i den nymålade kyrkan i byn Tallheden under en solig junidag.

– Det här är den gamla delen; det som var Furulundsgården, ett församlingshem för Svenska kyrkan. Här är ett kyrkfönster kvar i det som ska bli musikrum, berättar Anna Andersson när hon visar runt.

Den gamla delens planlösning är förändrad, ytskikten nya och öppningen mot den nya kyrkdelen generös.

– Här är personalens rum, med fönster mot det stora caféet som vi siktar på att göra till hela byns samlingsplats. Vi planerar bemanning utifrån att ha caféet öppet alla dagar och alltid ha tid att se och prata med besökarna, säger Anna Olsson.

Anna Olsson och Anna Andersson visar stolt upp kyrkans hjärta: caféet med köksresurser för många, öppet mot den inbjudande kyrksalen där ett stort glaskors blickar mot tallarna utanför. Här inne ska många rymmas.

– Vi vill vara en inbjudande kyrka. Min bön är att det här ska bli platsen dit man känner sig välkommen oavsett vad man tror på, säger Anna Olsson.

Hon berättar att det redan finns ett stort intresse för kyrkan, inte minst bland ickekyrkliga som gått förbi och utbrustit: ”Vilket vackert kors!” ”Men så fin kyrkan blir!” och ”När får man titta in i den?”

– Sedan finns en oerhörd längtan bland föreningsmedlemmarna, både att ses igen men också efter att få sätta i gång arbetet: att så, vattna, plöja och skörda. Många bor i området och har grannar och bekanta som de längtar efter att få bjuda med, säger Anna Olsson.

Nybyggen av kyrkor är inte så vanligt i dag. Ett nytt kyrkorum ska invigas och välsignas, här av biskopen i Luleå stift och EFS missionsföreståndare i Norrbotten. Det är stort, större än många förstår. Att satsa på en kyrka här i byn Tallheden känns dock helt rätt, menar de:

– Det är här man bor om man har barn. Här eller i Bergsviken eller Storfors intill. Vi bygger det här för att rikta oss till barn och familjer, säger Anna Andersson.

– Vi blir granne med Storfors AIK:s fotbollsplan. Nu kan vi bjuda in föräldrar på kaffe medan barnen tränar fotboll, inflikar Anna Olsson.

Carina Berglund bor i byn, har jobbat som församlingsassistent i Hortlax församling i 25 år och är en av Tallhedskyrkans två pedagoger. Kollegan Stefan Bergmark är EFS-anställd barn- och familjekonsulent. Carina har träffat alla barn i trakten – och deras föräldrar när de var yngre.

– Varje år bjuder vi in alla sexåringar till julvandring och årskurs två till påskvandring i före detta Furulundsgården. Och vi har alltid haft olika barngrupper. Många föräldrar som själva har gått här säger: ”Så kul att ni bygger ny kyrka, men visst kommer det fortsätta lukta som jag minns det?”, skrattar Carina.

– I områdena kring Hortlax församling har många varit med i kyrkans aktiviteter sedan barnsben och har en god värme med sig därifrån som man gärna vill att ens egna barn ska få känna, berättar Anna Andersson.

Hon får medhåll av både Anna Olsson och Carina.

– Men vi vill nå helt nya också. Det finns en utmaning i att söka upp, att se nya, välkomna dem till kyrkan och inte bara sätta sig med släkt och vänner. För att kunna bygga kyrka och växa behöver vi öppna upp, menar Carina.

Carina och Stefan har varit ute i samhället, ordnat uteaktiviteter, eldat och bjudit på kaffe vid kyrkbygget, besökt skolorna och känt in den nyfikenhet som finns för nya kyrkan.

– Under invigningsveckan ska vi ha en cafékväll var för olika målgrupper. Vi vill vara relevanta för alla, och vårt ”smashläge” ligger hos de ännu inte aktiva, tror Carina.

– Jag tror det är viktigt att vi möter människor där de är och som de vi är. Då blir mötet äkta och då har också Gud chans att beröra, säger Anna Olsson.

Samtalen om gemensam kyrka har förts mellan Hortlax församling, EFS Bergsviken och EFS Storfors sedan 2010.

– Vi har haft tre byggnader med en kilometer mellan. Till slut visste man inte vart man skulle gå. Ville vi ha olika hus eller samlas i ett? Vi landade i det gemensamma, säger Anna Andersson.

EFS Tallhedskyrkan, som tidigare var EFS Bergsviken och EFS Storfors, är Norrbottens näst största EFS-förening och en del av Hortlax församling. Samarbetsprästen Anna Olsson menar att de äldre som varit med och byggt upp respektive hus har behövt tid för att bli redo att lämna det gamla för det nya. Nu ser även de fram emot den nya kyrkan.

– Vi är noga med att ta hit minnessaker från de olika husen, som lampor, pinnstolar som målas om, predikstol och dopfunt, betonar hon.

Samtidigt satsar Tallhedskyrkan på en modernare stil.

– Vi bygger ny kyrka för att rikta oss till barn och familjer: behöver vi en kyrkorgel här? Nej, vill man höra orgelmusik så finns det i Hortlax kyrka. Vi behöver inte likriktning – här ska vi ha modernare uttryck, säger Anna Andersson.

I slutet av 2018 slöts ett samarbetsavtal mellan EFS Tallhedskyrkan och Hortlax församling, som hade verksamhet i tidigare Furulundsgården, och man bytte namn till Tallhedskyrkan. Bygget av den 400 m2 nya kyrkan påbörjades påsken 2020.

I processen har det funnits olika ideella grupper: En bönegrupp där bönemänniskor bett för såväl byggnad som kyrkans funktion i samhället, en organisationsgrupp som sett över avtal och anställningar med mera, en byggrupp för ritningar, byggmöten och annat, och så en inredningsgrupp som haft koll på detaljerna.

– Kyrkan är för övrigt ritad av en lokal arkitekt som bor tvärs över vägen och har ställt upp ideellt, berättar Anna Andersson.

Här ligger engagemang för sin kyrka i generna. Tallhedskyrkan står i en väckelsebygd där mängder kom till tro på 1950-talet, och där nyfrälsta brann av sådan iver att det spillde över till att starta nya verksamheter.

– Jag tänker att det måste finnas ett arv från dessa väckelser som glöder i våra församlingar och i våra hjärtan i dag, säger Anna Olsson.

Hon menar att det är lätt att fastna i den aktuella tiden och inte se längre än näsan räcker.

– Statistiken blir den statiska sanningen: ”Norden är sekulariserat. Det blir färre och färre i våra kyrkor och bönhus, punkt.” Men faktum är att glöden ändå finns kvar, för historien gör att den aldrig riktigt falnar.

– Här får vi se till att slå en ny gnista. Härifrån får vi utgå när vi sedan går framåt tillsammans med Jesus.

Jag tänker att det måste finnas ett arv från dessa väckelser som glöder i våra församlingar och i våra hjärtan i dag.
Vi vill vara relevanta för alla, och vårt ”smashläge” ligger hos de ännu inte aktiva.

Tallhedskyrkan

• Nybyggda Tallhedskyrkan, på 400 m2, invigs 11 september 2021. 

• Tallhedskyrkan är en samarbetskyrka mellan EFS Tallhedskyrkan (tidigare EFS Bergsviken och EFS Storfors) och Hortlax församling.

• Tallhedskyrkan vill tilltala människor med närhet, öppenhet, enkelhet och tydlighet.

Trend: Allt fler judar flyttar till Israel

Imigration. Under 2021 har hittills fler än 20 000 judar anlänt till Israel för att bosätta sig i landet.... söndag 17/10 20:00

Återstart av luftförsvar tecken på helt nödvändig tillnyktring

Ledare Cirkeln sluts. I Världen idags allra första nummer (28/9, 2001) uppmärksammades riksdagens beslut... lördag 16/10 00:10

EU:s överstatlighet utmanas av Polen

Ledare EU-domstolens fördragsfästa juridiska överhöghet utmanas när den polska författningsdomstolen i ett... lördag 16/10 00:00

2 700 år gammal toalett hittad i Israel

Israel. Vid arkeologiska utgrävningar i Jerusalem påträffades nyligen en cirka 2 700 år gammal toalettstol.... söndag 17/10 14:00

En helt vanlig söndag i Istanbul

Missionsglimten Jag bor i Istanbul, Turkiet, tillsammans med 15 miljoner andra. 98 procent av dem är muslimer och... lördag 16/10 00:00

Trend att unga säger upp sig – kan bli möjlighet för kyrkan

Ledare Har du hört talas om ”the great resignation”? Uttrycket, som kan översättas ”den stora... fredag 15/10 00:10
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier