Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Jesu seger på korset predikas för unga i påsk

Seger är kanske inte det första ord man tänker på efter året som gått. Men Kungsportskyrkan i Huskvarna har fått glädjas över att människor kommit till tro mitt i pandemin, och står i helgen värd för ungdomskonferensen Tre dagar – med just det temat.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 1 apr 2021

Vanligtvis samlas hundratals ungdomar i Kungsportskyrkan under påskhelgen. Förra året blev konferensen inställd i och med restriktionerna – men i år sker en stor digital satsning. Konferensen pågår mellan 1–3 april och spelas in i Kungsportskyrkan, som är en av arrangörerna.

När Världen idag kommer på besök för en pratstund med Åsa Björk, en av kyrkans pastorer och Johanna Lindhult, som tillsammans med Algot Svensson är en av projektledarna för konferensen, är förberedelserna i full gång. Munskydd, handsprit och skyltar med uppmaning till avstånd finns på plats till det gäng volontärer som gör helgen möjlig.

– Vi som församling är jätteglada för Tre dagar. Vi har sett kyrkan fyllas under många år och fått se hur ungdomarna vuxit i tro, i sin relation med Gud och i att leda och ta ansvar, säger Åsa Björk.

– Vi känner att vi har en Guds kallelse att få vara till välsignelse för den här bygden och hela landet.

Församlingen har mitt i pandemin fått välkomna många nya medlemmar och fått se flera personer som inte har någon kyrklig bakgrund komma till tro. Åsa tror att en orsak kan vara att människor tvingats stanna upp och reflektera när det skakar runt omkring.

– Gud är ju naturligtvis inte begränsad av en pandemi, men på något sätt känns det ändå extra härligt att människor kommer till tro nu. Det blir som en extra revansch, säger hon.

– Vi är så tacksamma för detta, det är helt fantastiskt!

Bland annat blev det dop i Vättern i november förra året, när en tjej som gått Alphakurs bestämde sig för att följa Jesus och låta döpa sig.

– Eftersom hon älskar träning och natur, ville hon bli döpt i Vättern, och hon fixade till och med våtdräkter. Det var underbart, jättekallt och härligt, skrattar Åsa.

Hon berättar att församlingen just nu är inne i en böneperiod, där man också lyfter upp och ber för Tre dagar 21. Under mer normala förhållanden finns minst femtio volontärer från församlingen på plats, som sköter mat, tårtbakning, toalettstäd med mera. Många medlemmar hjälper till också i år, även om mycket är annorlunda.

– Förberedelserna har gått jättebra, men man får naturligtvis tänka på ett annat sätt när man gör en helt digital konferens, säger Johanna Lindhult.

– En konferens är alltid en utmaning, men vanligtvis kan man utgå ifrån hur man har gjort tidigare år, behålla strukturen och ändra på vissa saker. I år har vi fått ta fram något helt nytt.

I år jobbar man mer i team, som består av 40 av församlingens ungdomar och cirka 40 studenter från Team med uppdrag. De olika teamen måste arbeta separat.

– Teamen har fått ses och planera online, och sedan försöker vi stämma av mellan dem. Algot och jag fungerar som spindeln i nätet, berättar Johanna.

Planeringen av årets konferens satte i gång på allvar efter jul, men tanken har funnits sedan i höstas. Responsen har varit god och det har satsats i sociala medier och på kontakt med andra församlingar och ungdomsledare.

– Eftersom vissa tonårsgrupper ses live utifrån restriktionerna och vissa online, har vi försökt att skapa ett koncept som funkar för båda grupperna. Man kan streama gudstjänsterna och titta tillsammans, eller ses över Zoom, säger Johanna.

Årets ledord och tema är ”Seger”. Johanna berättar att planeringen inför Tre dagar alltid startar med en visionskväll där man ber, lyssnar in Gud och delar bilder, sånger och profetiska ord. I år gjordes även detta online.

– Det var många som fick just ordet ”seger”. Det kanske är tvärtemot vad man går omkring och tänker på i dessa tider, men det kändes så rätt. Jesus har vunnit seger på korset, och det känns jätteviktigt att förmedla just nu! säger Johanna.

Huvudtalare för i år är Cornelia Forsberg från Hope for This Nation, Marie-Louise Nilsson från Alpha Sverige och Tigleth Malkey, evangelist inom Pingst.

Hope for This Nation leder även Worship Night under fredagen och lördagen.

– Under samtal med ungdomsledare och tonåringar har vi förstått att det man längtar efter är tillbedjan och lovsång. Därför har vi inte bara undervisning, utan vi ser till att man får sträcka händerna mot Gud.

Under varje Tre dagar-konferens har man en ”inför korset-samling”, där man riktar blicken mot Golgata.

– Vi börjar lågmält och tänker på Jesu offer på korset. Vid tolvslaget bryter vi av och firar riktigt ordentligt att det är uppståndelsesöndag, berättar Johanna.

Under dagtid kan den som vill få själavård och förbönssamtal. En av programpunkterna är ”Walk’n’talk”, där ungdomarna kan boka in samtal med någon vuxen som har själavårdserfarenhet.

– Det kan kännas utmanande att prata om tro och liv med en själavårdare om man inte har gjort det innan. Speciellt om man ska titta någon i ögonen över en skärm, säger Johanna.

– Därför ringer själavårdaren upp dig, och du kan ta en promenad eller sitta hemma i soffan medan du pratar i mobilen, förklarar hon.

På programmet står även ”uppvärmning”. Eftersom Kungsportskyrkan fokuserar mycket på friskvård skulle man kunna tro att det har att göra med sport – men det stämmer inte riktigt.

Johanna ler och berättar att det vanligtvis är smockfullt med ungdomar som står utanför kyrksalen och väntar på att få komma in på gudstjänst.

– Därför har vi skärmar där vi sänder en uppvärmningsshow, som håller i gång stämningen och fortsätter en stund när de har satt sig.

I år är det 18-årige Petrus Andersson som håller i uppvärmningen. När Världen idag ringer upp för en snabb kommentar, berättar han att upplägget i år är show med vardagsrumskänsla, med klassiska lekar som den som sitter hemma kan vara med på.

– Jag är jättetaggad och hoppas verkligen att människor får känna sig delaktiga, säger en entusiastisk Petrus.

Åsa och Johanna hoppas att årets konferens ska förmedla framtidstro i en tid som är tuff för många tonåringar. De berättar att man även spelar in en podd under Tre dagar, där man intervjuar talare och tonåringar om hur man lever ett kristet liv i vardagen. Podden kommer att finnas tillgänglig efter konferensen.

– Pandemin har pågått ett helt år, och många tonåringar har mått jättedåligt, säger Åsa.

Johanna instämmer och understryker:

– Att gå tillbaka till grunden och påminna om Jesu seger på korset känns otroligt viktigt!

På något sätt känns det extra härligt att människor kommer till tro nu. Det blir som en extra revansch.

Kungsportskyrkan

Startades: 1956 och hette då Smyrna-församlingen. 2006 bytte man namn till Kungsportskyrkan.

Samfund: EFK

Medlemmar: 845, varav 34 nya under förra året.

Tre dagar

• Tre dagar är ett samarbete mellan Kungsportskyrkan, SAU, KSSB ung och TMU och vänder sig främst till ungdomar.

• I år genomförs den sjuttonde påskkonferensen, som denna gång blir digital.

• Tre dagar 2021 pågår 1–3 april och kan följas på www.tredagar.se

Grönt ljus för att ge vaccin till mindre barn

Covid-19. EU:s läkemedelsmyndighet EMA gör som väntat tummen upp för vaccin mot covid-19 för barn i åldrarna... söndag 28/11 05:00

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier