Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

”Instagrampastorn” Jonas sprider Jesus från Norrlands skogar

”I Norrlandsskogen kan ingen höra dig skrika, men här kan jag för dig predika.” Så står det på Jonas Byströms Instagramkonto, där han via enkla videoinspelningar förmedlar budskapet om Jesus.

– Jag får en tanke och så spelar jag in en kort video rakt av, oftast i naturen. Jag tänker att även om det blir lite si och så, så kan det tala till någon.

Församlingsliv · Publicerad 06:50, 29 sep 2022

Instagramkontot @kokkaffeochjesus bygger på Jonas två största intressen: natur (där man kokar kaffe över öppen eld) och Jesus.

– Oftast delar jag liknelser man kan ta till sig, gärna relaterade till natur- och jaktintressen. Jag inleder ofta med att ge lite tips och råd, sedan kopplar jag det till ett kristet budskap och skickar gärna med en utmaning.

Jonas är präst i EFS och arbetar i Framtidskyrkan, där han har extra ansvar för ungdomsarbetet. Att vara med ungdomar är Jonas grej, och i bygden där EPA-traktorer och jakt är vanliga intressen är Jonas en passande vuxen bland de unga. Själv kör han omkring i en gammal Volvo herrgårdsvagn. Med kepsen på och typiska friluftsbyxor har Jonas en genuin framtoning.

Jonas två kollegor i Framtidskyrkan, Sara Kabore och Tarja Lindqvist, lyfter fram Jonas som en riktig inspiratör.

– Han är helt fantastisk, utbrister Tarja.

– Dels kokkaffegrejen, dels att han är full av idéer. Till exempel när pandemin satte stopp för träffar sade han: ”Vi spelar in en adventskalender.” Det är en fröjd att jobba med honom.

Pastorskollegan Sara håller med och tillägger:

– Jonas är på rätt plats och gör stor nytta där han är.

När pandemin bröt ut var skolkyrkan, där Jonas arbetar, inne i en växande fas. Det var många ungdomar som var på väg åt rätt håll och en EPA-traktorträff var planerad. I det skedet satte pandemiutbrottet stopp.

– Jag var sur och arg på Gud för den usla tajmingen. Då sade Gud: ”Vad har du i din hand?” Hm, en mobiltelefon ...

– På den tiden ogillade jag smarta telefoner och bojkottade sociala medier, men jag visste ju att man kan spela in videos och lägga ut dem.

Idén om att spela in små andakter i skogen och göra dem offentliga via Instagram var född. Samma vecka fick Jonas tre bekräftande tilltal från Gud. Så ja, han skulle spela in videor med kristet budskap.

– Sedan var det min fru som kom på namnet Kokkaffe och Jesus, ler Jonas.

– När jag kom i gång den där första pandemihösten sade en ickekristen: ”Det är det där vi behöver nu.”

Jonas nästan dagliga videos på #kokkaffeochjesus har i skrivande stund 556 inlägg och 1286 följare som bara blir fler. Vill man så kan man kommentera eller höra av sig till Jonas, annars litar han på att frön sås.

– Jag har faktiskt fått döpa en som nåddes via @kokkaffeochjesus, berättar en tacksam Jonas.

Att ”Instagrampastorn” Jonas Byström dessutom har tilldelats pris som Årets Anundsjöare är stort:

– Det känns helt fantastiskt att få ett sådant kvitto på att det enkla jag gör uppskattas.

Jag var sur och arg på Gud för den usla tajmingen. Då sade Gud: ”Vad har du i din hand?” Hm, en mobiltelefon ...

S-förbund i Instagram-inlägg: Förbjud koranbränningar

Politik. Det socialdemokratiska sidoförbundet Tro och Solidaritet uppmanar till förbud mot koranbränningar.... fredag 31/3 15:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00