Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Helig Ande har förvandlat de unga i Sion

En efter en föll de som käglor till marken och började profetera. Den 17 januari upplevde Sion i Flen en stark utgjutelse av den helige Ande bland ungdomarna i församlingen.

– Himlen föll ner på jorden den där kvällen. Guds närvaro var så stark, säger Rebecca Youssef.

Församlingsliv · Publicerad 11:30, 6 nov 2020

När Världen idags reporter besöker församlingen Sion i Flen är det ett tjugotal ungdomar som möter upp för att prata om det Gud har gjort i deras liv.

Alla har sin egen historia att berätta och alla är ivriga att få dela med sig av det som skett.  

– En efter en föll vi till golvet och alla fick vi ett eget personligt möte med Gud den där kvällen, berättar Esther Steen.

Jag har aldrig mött Gud så starkt. Tidigare trodde jag utifrån vad andra upplevt men nu har jag själv fått uppleva hur god Gud är, säger Jamina Makabuya.

Ungdomarnas berättelser får tankarna att gå till lärjungarnas upplevelser från den första pingsten.

Sedan den 17 januari i år är inget sig likt i församlingen. Ungdomarna predikar och leder lovsång. De ber för sjuka och profeterar.

Och flera församlingsmedlemmar vittnar om att de upplevt helande.  

– Jag skrev på Instagram om hur en person som varit hörselskadad blivit helad. Kompisarna blev nyfikna på ett sätt som jag inte trodde var möjligt i Sverige, säger David Lahall som sitter intill en av högtalarna under intervjun.

Under hela veckan hade man samlat unga och äldre till bön om kvällarna. Efter fredagens bönestund skulle ungdomarna hänga i kyrkan. Då de andra gick upp för att fika stannade David kvar med två församlingsmedlemmar som ville be för honom.

Davids bror, Mattias, blev nyfiken och stannade kvar för att se vad som hände. Det han såg gjorde honom först förskräckt. För när de lade händerna på hans yngre bror föll han till golvet.

– Jag blev chockad, men när han efter en stund reste sig igen var han så glad, säger Mattias Lahall.

–  Jag såg glädjen i hans ögon och det var inget konstigt där liksom. När de frågade om jag också ville ha förbön svarade jag ”ja” direkt.

Mattias berättar hur benen vek sig när de lade händerna på hans panna.

– Det gick som en ström genom mig och det var som om musklerna försvann. Det liksom bubblade på insidan. Jag fick en kick av glädje och när jag reste mig sprang jag direkt upp till fikarummet, för jag ville att alla skulle få uppleva det här.

Samtidigt reste sig David från serveringslokalens golv och en av församlingsmedlemmarna frågade nu om David ville be för honom.

– När jag lade händerna på honom kände jag den helige Ande och han föll också till golvet.

David tänkte, precis som sin bror, att de andra måste få uppleva detta. Så han sprang upp till ungdomarna där de satt och fikade.

På vägen upp möter han Lucas Steen, som först ställer sig skeptisk till vad David berättar, men ändå går ner till serveringslokalen.

Lucas blev lite besviken. Han kände att han snarare blev knuffad än att han föll.

– Jag ville ju att det skulle vara Gud och gillade inte att bli knuffad. Men när jag låg på golvet kände jag ändå den helige Andes kraft. När jag sedan reste mig vek sig benen och jag föll igen. Gud blev verkligen verklig för mig den där kvällen.

Allt fler kommer ner till serveringslokalen och flera av dem berättar att de föll, skrattade, profeterade och grät i timmar.

När Daniel Steen, pastor och ungdomspastor, kommer ner vet han inte riktigt hur han ska tolka situationen.

– Det var som om en virvelvind av profeter förlösts i rummet, säger han.

För Esther Steen blev kvällen en väg ut i frihet.  

– Det hade varit en väldigt mörk period i mitt liv. När jag hörde att det började hända saker där nere tänkte jag att detta kanske är dagen, säger hon.

Flera av ungdomarna ställde sig vid henne och började be.

– Jag var först lite rädd, sedan föll jag. Jag slog händerna i golvet och skrek i flera minuter tills jag plötsligt fylldes med glädje och istället började skrika i tungor, berättar hon.

Alla upplevde de något personligt under kvällen. Bland annat frihet, glädje och lättnad. Några fick nya perspektiv på Gud och andra såg visioner och fick sina frågor besvarade.

– Jag är mer medveten om Gud och har fått en klarare syn på honom. Efter den 17 januari vet jag vem Gud är, säger Esther Steen.

Nu för tiden vet ungdomarna vem de vill möta när de kommer till kyrkan. Det finns en tydlig medvetenhet hos dem om varför man väljer att komma. Det hörs under lovsången och det märks under samtalet. Hos var och en av dem finns en längtan efter att bli överraskad av Gud igen.

Jag har aldrig mött Gud så starkt. Tidigare trodde jag utifrån vad andra upplevt men nu har jag själv fått uppleva hur god Gud är.

Sion i Flen

Grundades: 1987
Samfund: Trosrörelsen
Antal medlemmar: 65

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00