Att vinna vishet är bättre än guld, att vinna insikt är mer värt än silver.
Ordspråksboken 16:16

Världen idag

Folkungakyrkan ser ständigt nya människor komma till tro

Ett guldläge i centrala Stockholm, utåtriktade satsningar och Alphakurser gör att Folkungakyrkan når nya människor.

– Det är Guds Ande som drar folk till oss. Det är ett ganska enkelt arbete vi har. Vi ser kontinuerligt människor komma till tro utan att vi egentligen gör så mycket, säger pastorn Christer Roshamn.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 20 jan 2022

Fem minuters gångväg från Medborgar­platsens T-banestation i Stockholm ligger Folkungakyrkan. Det var när Elimkyrkan flyttade till Salemkyrkan 2013 som man tog namnet Folkunga­kyrkan efter Folkunga­gatan där kyrkan ligger.

–  Kyrkan ligger strategiskt. Många passerar kyrkan utanför på väg hem från arbetet eller när de är ute på lunch. Det kan vara så att de kommer in och tar en kopp kaffe, får förbön och sedan kanske kommer med på en Alphakurs, förklarar Christer Roshamn, pastor och föreståndare.

Församlingen brukar sätta upp kafébord och servera fika utanför kyrkan, och får på så vis kontakt med nya människor. En del mötesbesökare har också blivit rekommenderade av andra att komma till kyrkan.

–  Det är som om många bara hamnar här. Vi har inte en uttalad strategi för vårt utåtriktade arbete. Jag ser det som att det är Guds närvaro som drar människor hit, utan den skulle vi inte kunna göra någonting, säger Christer.

Folkungakyrkan sänder också gudstjänster via sin Youtube­kanal, och har på så sätt nått ut bredare.

– Många har längtat efter Gud och börjat söka på internet och hittat oss där. Det finns så finns mycket förvillande undervisning på nätet men jag upplever att Guds ande leder dem rätt och att de kommer i kontakt med vår kyrka på olika sätt, säger han.

Flera av de nya besökarna tar nästa steg och går en Alpha­kurs. Många av dem har inte haft någon närmare relation med kristna tidigare och får för första gången kristna vänner.

–  I höstas hade vi en Alpha­kurs där jag och Anissa Haney undervisade tillsammans. Vi fick då döpa en av våra nykristna, säger Christer.

Anissa Haney, som sitter bredvid honom, är ansvarig för själva Alpha­arbetet på ideell basis. Hon fortsätter:

– Mannen kom faktiskt till tro innan själva kursen började. Han kom till oss genom en kvinna som gick på vår Alpha­kurs för två år sedan. Hon i sin tur kom i kontakt med mig och blev frälst och blev så förändrad av Jesus kärlek att hon flödade över av den och vittnade för andra. Det är fantastiskt att se hur hon tar med folk till kyrkan, säger Anissa.

Christer berättar att de flesta av människorna som kommer till tro genom Alpha går med i församlingsgemenskapen och fortsätter att växa som lärjungar till Jesus.

Bara i fjol fick församlingen döpa 21 personer och de som kommer till tro är i olika åldrar och från vitt skilda sammanhang och miljöer. Allt från ateister, muslimer, och sökare i New age, till företagare och församlingslösa.

–  Det är spännande att se att de som kommer till oss för första gången många gånger inte har någon kristen bakgrund eller tro på Jesus. Man riktigt ser hur den helige Ande drar dem till Gud. För mig är det en ära att få vara med i den processen, poängterar Anissa glatt och fortsätter:

–  Det stannar aldrig vid Alpha­kurserna. Vi vill träna dem som kommer till tro att bli lärjungar och medvetna efterföljare av Jesus som själva leder andra till honom, säger hon.

Anissa berättar hur hon och Christer hade ett möte med temat om varför man som kristen ska dela med sig av sin tro. De nykristna tog verkligen till sig av undervisningen.

– Veckan därefter hade vi kafé utanför kyrkan och då sms:ade en flicka, som varit med på mötet, mig och beskrev hur hon fått berätta om Jesus för en man tillsammans med Christer. De fick be med honom och hon var så överväldigad av att hon fått vara med om detta, berättar Anissa inspirerat.

På två och ett halvt år har Folkungakyrkan växt från cirka 170 till 220 medlemmar. Många ser kyrkan som sitt eget andliga hem men har inte tagit steget att bli medlemmar ännu.

– De som kommer till vår kyrka upplever att de möts av Guds kärlek. Det är också en process för många där de successivt dras närmare Jesus. Det är den helige Ande som transformerar människor, säger Christer.

Församlingen har en klassisk tro på Bibeln som Guds ord men vill samtidigt möta alla människor med barmhärtighet och nåd. Det diakonala är något man vill jobba mer med. Hittills har församlingen inte känt att man riktigt haft resurserna, men att det finns en längtan att göra mer för de utslagna på Söder. När Elim­församlingen på Östermalm bytte namn och flyttade till Folkungakyrkan 2013 gick också mycket tid och arbete åt till ombyggnationer.

– Vi har ett större diakonalt engagemang nu men behöver pröva oss fram, säger Christer.

Ett sätt för församlingen att göra det är att man samarbetar med S:ta Clara kyrkas diakonala arbete på Medborgar­platsen. Ett team från Folkungakyrkan följer med och evangeliserar och delar ut mat en fredag varje månad.

– Vi har inte bara en målgrupp för vårt arbete, utan vi ser människor komma till tro från alla möjliga bakgrunder. Samtidigt är vi också en församling med många barn, ungdomar och tonårsfamiljer, berättar Christer.

Christer uppmuntrar Anissa att berätta om vad hon och maken Eric gör för att nå utanför kyrkväggarna med sitt band Haney Love. Hon är sångerska, kompositör och musiker och har tillsammans med Eric skapat Stories of Hope – ett multimediaprojekt som är tänkt att ge en helhetsupplevelse av hoppet som finns i Jesus. Detta görs genom inspirerande texter från Nya testamentet, som väcks till liv genom jazzarrangemang för storband.

Innan varje sång läser en berättare ett avsnitt ur Nya testamentet med jazzmusik i bakgrunden.

Under Stockholms jazzfestival i oktober spelade Anissa och Eric, tillsammans med Metro Big Band, i Folkunga­kyrkan varje dag. Det gjorde att man kunde nå folk som sällan går i kyrkan.

Makarna har också skapat en uppskattad sju­dagars­bibelläsnings­plan i bibelappen Youversion, med just namnet ”Stories of Hope”, där man kan lyssna på sångerna med andakter på både engelska och svenska.

–  Projektet finns även på Spotify och Itunes och snart ska vi spela in bibeltexterna på svenska också, säger Anissa.

Pandemin har inte satt stopp för Folkunga­kyrkans arbete. Under de tuffaste restriktionerna har man mötts i mindre grupper med ungefär åtta deltagare.

– Det finns inget som kan stoppa Guds rike! Vi har fått anpassa verksamheten och frågat oss: ”Vad vill du nu, Gud?” Jag har varit pastor länge och det finns många bra strategier om hur vi ska växa som kyrka, men för mig handlar det helt enkelt om vad den helige Ande vill lära oss, säger Christer.

Han är fascinerad av hur människor som inte vet någonting om tron när de först kommer till kyrkan, blir efterföljare av Jesus Kristus.

– Det är bara Guds Ande som kan övertyga dem att bli det! säger han med eftertryck.

Det stannar aldrig vid Alphakurserna. Vi vill träna dem som kommer till tro att bli lärjungar och medvetna efterföljare av Jesus som själva leder andra till honom.
Jag har varit pastor länge och det finns många bra strategier om hur vi ska växa som kyrka, men för mig handlar det helt enkelt om vad den helige Ande vill lära oss.

Folkungakyrkan

Samfund:
Evangeliska frikyrkan.

Byggår:
1879 (Salemkyrkan).

Plats:
Södermalm i Stockholm.

Antal medlemmar:
Cirka 220.

Hemsida:
folkungakyrkan.org

Stories of hope:
storiesofhope.se

Franska premiärministerns pappa överlevde Auschwitz

Frankrike. Frankrikes nya premiärminister, Élisabeth Borne, är inte bara landets andra kvinnliga... torsdag 19/5 14:00

Ukrainakriget påminner om rätten att få försvara sitt land

Ledare Det går dåligt för Ryssland i kriget. Mycket dåligt. Även regeringstrogna ryska skribenter börjar... torsdag 19/5 00:10

Ingen kunde ana vad det lilla bönemötet skulle leda till

Ledarkrönika Nyligen läste jag i Stig Hällzons bok Stora väckelser om en ytterst intressant väckelse. Under åren... torsdag 19/5 00:00

Bönen är vårt andliga pannrum

Inför söndag Jag är hemma igen efter en helg ombord på missionsbåten Elida i Stockholms skärgård, där vi har... torsdag 19/5 00:00

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10
E-tidning
Bilagor
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier