Jag ska tacka dig i evighet för det du har gjort. Inför dina trogna ska jag hoppas på ditt namn, för det är gott.
Psaltaren 52:11

Världen idag

Digital Alpha blev succé i EFS Helsingborg

Först var de skeptiska till att ha Alpha online. Men efter ett överraskande positivt utfall har EFS-föreningen i Helsingborg bestämt sig för att fortsätta att hålla den kristna grundkursen digitalt.

– Vi märker att vi når längre och att vi når fler, säger prästen Daniel Svensson.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 5 mar 2021

Semlorna som står uppdukade på soffbordet vittnar om att fastan är runt dörren när Världen idag sitter ner med Daniel Svensson som sedan 3,5 år är präst i EFS-föreningen i Helsingborg. En församling som varit inne i något som Daniel själv beskriver som en förnyelsefas.

Han berättar om en tid som dels har präglats av renovering av kyrksalen men också en tid då föreningens medlemmar har diskuterat vad de vill göra och framför allt vilka de vill vara – i gudstjänstliv likväl som i mötet med människor.

– Vi har samtalat om hur vi kan vara en öppen gemenskap. Detta har präglat de senaste åren då vi även har sett många nya människor komma till våra gudstjänster, säger Daniel.

Han berättar om hur det nästan varje söndag kom någon ny besökare och hur folk har dragit i folk, vilket gjorde det extra jobbigt att behöva stanna upp när covid-19 började begränsa sammankomster.

EFS-föreningen har hela tiden valt att försöka se det positiva i det som händer och anpassa verksamheten på de sätt som går. Under våren började man uppmana sina medlemmar till att vara kyrka hemma och påminna om att Jesus vill vara med alla dagar i veckan – överallt.

– Jesus är inte bara i kyrkan och vi har uppmuntrat familjer till att välkomna honom in i sina hem. Vi har försökt lyfta goda kristna vanor såsom att be bordsbön, aftonbön och fira gudstjänster tillsammans i hemmet.

– Vi ser det som en jättevinst och något positivt även efter corona om detta kommer i gång i våra hem!

Gudstjänsterna började först spelas in för att sedan i maj månad flyttas ut. Allt började med att Daniel ringde till polisen för att söka tillstånd att fira gudstjänst vid Pålsjö slott för en söndag, men polisen undrade om man inte ville passa på att ha tillstånd för efterkommande söndagar också. Något man tackade ja till.

– I vanliga fall brukar vi under somrarna bara fira gudstjänst varannan söndag men denna sommar gick vi upp i verksamhet och samlade cirka 50 personer varje vecka.

Det blev enklare gudstjänster där flera olika från församlingen var aktiva, nya personer steg fram för att dela vittnesbörd och det varvades vem som predikade eller ledde gudstjänsten. I september flyttade man in igen och utökade till två gudstjänster och mellan 80 till 100 personer var med varje söndag.

– Vi kände en glädje över att igen kunna samlas på det sättet men sedan fick vi stänga ner, säger Daniel.

Åttaregeln trädde i kraft och fysiska samlingar upphörde. EFS Helsingborg hade sedan tidigare arbetat med Alpha som är en grundkurs i kristen tro. Daniel visste att det nu gick att ha digitala träffar.

– Jag var från början inte alls positiv till Alpha online och trodde inte att Alpha kunde funka så bra om man inte kunde träffas fysiskt.

Men i november drog man i gång första onlinekursen och ganska snabbt insåg medarbetarna att det kom människor som med största sannolikhet inte hade kommit på vanliga Alphaträffar. De flesta som anmälde sitt intresse hade inte synts i kyrkan tidigare och en av dem som gick kursen var Annika Lindahl.

– Hade det inte varit för den här konstiga tiden då man sitter så mycket vid datorn så vet jag inte om jag hade gjort det, men nu skickade jag i väg en intresseanmälan, säger Annika.

Annika hade sett en betald annons på Facebook där EFS-föreningen gjorde reklam för den kommande Alpha online. Hon berättar om hur det man fick med sig från undervisningen blev till en bra samtalsgrund och hur träffen samlade en brokig skara människor.

– Det var blandade åldrar och till en början kände jag mig lite blyg, men det blev en trevlig gemenskap som man längtade till, berättar Annika med ett stort leende.

Vidare berättar hon om spänningen inför den första träffen och hur hon inte hade någon aning om vad som skulle hända. Till en början ville Annika vara lite anonym och inte visa bild. Det var första gången hon använde Zoom och hon visste inte alls vad hon skulle möta mer än att det var något kristet.

– Det jag mötte var värme från Daniel och det var så enkelt – inget var framprovocerat vilket var skönt. Jag tyckte det var spännande och gillade filmerna som visades, säger Annika.

Hon berättar om hur hon kom att känna sig trygg i sammanhanget och att det även hände en del i hennes liv under kursens gång:

– Jag har två vänner som jag inte hade pratat med på åtta år men det var som att någon sa till mig att nu var det dags att ringa. Dagen efter första träffen ringde jag två svåra samtal och det blev så bra! Nu pratas vi vid och hörs igen.

– Det kändes som att jag fick lite hjälp och jag tackade rakt ut utan att riktigt veta vem jag tackade.

Under Alphakurser brukar man vanligtvis ha en ”helig Ande-helg” där undervisning och förbön utgör en stor del. Nu tog man i stället en heldag där man möttes online för att lyssna till undervisning om vem den helige Ande är. Efteråt bad man för alla som ville om att den helige Ande skulle komma och fylla var och en.

– Det var så spännande och alla blev berörda på något sätt och ville ta emot, berättar Annika.

Hon berättar om hur hon upplevde en värme som hon inte upplevt tidigare och att hon nu vill lära sig mer om den kristna tron. Daniel delar uppfattningen om att många blev berörda under kursen gång:

– Jag har haft flera Alphakurser innan men denna var verkligen speciell!

Mot slutet av kursen kände Daniel och teamet att de ville köra igen och bara en vecka senare var de i gång med sin andra Alpha online. Till den kursen var en tidigare kursdeltagare tillbaka – nu med en vän. Något som är extra glädjande enligt Daniel. Gällande online-konceptet så tror han att församlingen kommer fortsätta att ha digitala kurser även när man får ha fysiska träffar igen.

– Vi märker att vi når längre och att vi når fler. Förhoppningen är att kunna köra vanlig Alpha parallellt med Alpha online.

När frågan riktas mot Daniel om vad man ser fram emot, är svaret självklart. Han längtar efter att få fira gudstjänst och träffa sin församling som han saknar. För att förbereda sig för den tiden är EFS Helsingborg en del av EFS satsning Re:store. Syftet är att ge föreningar redskap till att fundera över vad man har varit med om under året som har gått och göra dem förberedda på att öppna sina dörrar igen.

– Under första träffen fick vi samtala kring vad vi lärt oss och vad Gud lett oss in i under pandemin, berättar Daniel.

Fokuset inom Re:store handlar inte främst om att göra sig redo för att gå tillbaka till det som var före pandemin utan snarare att söka det som Gud har förberett för nästa tid.

– Under första träffen drog någon en parallell med vandringen ur Egypten, och tanken kanske inte är att vända om, utan att gå in i det förlovade landet. En biblisk bild som vi gärna tar till oss!

Jag har haft flera Alphakurser innan men denna var verkligen speciell!
Tanken kanske inte är att vända om, utan att gå in i det förlovade landet.

EFS Helsingborg

Medlemmar: Cirka 140 stycken.

Startade: 1889.

Anställda: En präst och en ungdomsledare.

Fokus framåt: Vill se människor och samhällen förvandlade av Jesus.

Statens agerande kring pandemin ännu i dunkel

Ledare Den långa coronavågen har nu gått över i en ny fas. Folkhälsomyndigheten med flera berättade i... lördag 22/1 00:10

Spritfester och högt energipris

Ledare Att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid flera tillfällen bjudit in sina medarbetare... lördag 22/1 00:00

Här tas inte Guds ord för givet

Missionsglimten Solen bränner och det blåser lite damm från de torra, sandiga områdena omkring mig. Men jag är... lördag 22/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Familjefrågan För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de... lördag 22/1 00:00

Frälsningen kommer från judarna

Andakt. Förintelsedagens bibelord: ”Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni... lördag 22/1 05:00
E-tidning
Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier