Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

De ska nå hela Staffanstorp med evangeliet

Trots att de är trångbodda och i behov av nya lokaler finns det en sak som är viktigare för Centrumkyrkan i Staffanstorp än den egna insamlingen: att nå onådda med evangelium. Nu satsar de på att trycka upp tusentals evangelisationsböcker för att dela ut till alla hushåll i Staffanstorp.

Församlingsliv · Publicerad 11:30, 5 jun 2020

1996 flyttade Putte och Kathrin Philipson från Värmland till Skåne. På parets hjärtan låg detta nya landskap och de längtade efter att få komma till en plats där det inte redan fanns så många andra kyrkor. Med på listan över samhällen som saknade en frikyrka återfanns Staffanstorp och 1999 proklamerades församlingen med fjorton församlingsmedlemmar. Under tjugo år har mycket hänt, såväl i paret Philipsons liv som i församlingens.

– Resan att starta församling har varit fantastisk med alla dess dalar och berg, säger Kathrin.

Till en början upplevde Putte och Kathrin att folk i bygden mest var frågande till vad de gjorde där. Väldigt få hade koll på vad en frikyrka var för något och referensramarna var få.

– Människorna på orten hade inte så stor koll, det var ju inte som i Jönköping där alla utanför kyrkan visste lite grundläggande om hur frikyrkan fungerade, säger Putte.

De första tio åren kämpade församlingen för att skapa relationer bland annat genom att ha julkonserten på biblioteket, något som drog mycket folk. Man hade även en mindre fritidsgård för att skapa ett sammanhang för de stökiga ungdomarna. Med små steg framåt så lyckades Centrumkyrkan på olika sätt få kontakt med människorna i Staffanstorp och skapa förtroende.

– Vi har länge önskat att få vara en församling som lever mitt i samhället och nu äntligen lever vi i det på något vis, berättar Kathrin.

Sist det var val var Centrumkyrkan den enda plats i Staffanstorp som bjöd in samtliga partier i kommunen för ett samtal, något de fick positiv respons för. Samtidigt har de även fått en koppling till kommunen genom att ha ”Öppen jul”.

– Vi har under flera år bjudit in alla som vill att fira jul tillsammans, något som har engagerat hela näringslivet. Man vill skänka pengar, mat och paket, säger Kathrin.

Centrumkyrkan består i dag av cirka hälften tidigare kristna och hälften människor som under församlingens 20 år har kommit till tro och anslutit sig till gemenskapen. Nuvarande lokaler har blivit för små för de runt 50 medlemmarna och är inte optimal för det man vill använda den till. Därför längtar nu Centrumkyrkan efter att kunna köpa en egen lokal. Samtidigt som man vill spara till detta backar man inte från huvudfokuset: att evangeliet ska få nå ut till nya människor.

– Niklas Lorentzon har skrivit en verklighetsskildring om Carlos Recinos, en man i församlingen, om hans liv och väg till frälsning och nu har vi tagit beslut om att trycka upp och dela ut boken till alla hushåll i Staffanstorp, säger Putte och berättar att det rör sig om drygt 8 000 böcker som ska delas ut.

Boken skildrar Carlos trasiga barndom i San Salvador och gatans skoningslösa gängkrig, och resan från det djupaste hat till en enorm kärlek, vilket Världen idag tidigare skrivit om i ett vittnesbörd om Carlos. Centrumkyrkan vill dels påminna samhället om sin närvaro men man vill nu också i den speciella tid vi lever i få berätta om att det finns ett hopp hos Gud vilket är centralt i boken Inte ens döden ville ha mig.

– Det är en kostnad på cirka 80 000 kronor, men det är det värt! Att spara till en lokal tar tid och då vill vi försöka vinna människor på vägen, fortsätter Putte.

Via ett jobbuppdrag för några år sedan mötte Putte grannkommunen Burlövs kommunchef som berättade att Burlöv finns på topplistan för ungdomskriminalitet i landet. Han menade att de behövde all hjälp de kan få.

– På vägen ut fick jag ett ord, att jag är i Burlöv av ett annat syfte än jobb. Jag började titta på människor omkring mig och vad jag såg var människor med behov, säger Putte.

Han delade sin upplevelse med församlingen och kort därefter började man ha bönepromenader i grannkommunen och man startade även upp en hemgrupp där som i dag består av cirka 20 personer.

Bara några månader efter att de börjat be för platsen hörde de att brottsligheten sjönk. Röda korset hade fått nys om att församlingen var i Burlöv och hörde därför av sig för att fråga om kyrkan kunde vara ansvarig för att dela ut mat på en skola där barnfattigdom finns.

– I början var vi på en skola och bredde mackor men i dag fungerar vi mer som en mellanhand mellan leverantörer och skolans personal, berättar Kathrin.

Det var mycket mat som församlingen fick ta emot, mer än vad skolan behövde, varpå Centrumkyrkan började göra matpaket som man delade ut till människor man redan hade fått kontakt med.

Inne i lokalen som Centrumkyrkan började hyra för matprojektet Saved är Sofie Pedersen och Eva Wedell. I dag är det de två som har varit på plats och lagat gös med potatismos.

Både Eva och Sofie är medlemmar i Centrumkyrkan och har deltidsanställningar. Just nu är Eva mest i matprojektet, men normalt brukar hon även vara på ett demensboende, något som församlingen har bekostat för att få vara med och sprida Guds kärlek bland äldre. Det är även Eva som är en av drivkrafterna bakom församlingens julfiranden som har ägt rum sedan 2012.

I lokalerna är det plats för många men just nu är bord och stolar ställda åt sidan.

– Borden brukar vara utställda men nu i Corona-tider har vi fått göra om. Annars brukar människor komma och äta lunch måndag till fredag, berättar Sofie.

Precis som många andra har Centrumkyrkan inte ställt in utan ställt om. Därför möter man nu människor vid dörren med matlådor istället. Vissa betalar och vissa äter gratis. Tanken är att de som har råd betalar för en portion men mättar två magar.

På fredagar är man i närheten och evangeliserar. På de gula västarna står “Centrumkyrkan” tydligt på ryggtavlan och förutom att man erbjuder förbön så berättar man även att det finns mat på Saved som håller öppet samtidigt.

– Människor kommer inte alltid för matens skull utan ibland kommer de för att umgås och dela livet med någon, berättar Putte.

Nästan varje dag kommer det människor som frågar efter när lokalerna öppnar upp igen. Med hjälp av volontärer kommer man dock ut till de flesta familjer som behöver få ta del av matutdelningen.

– Man förstår inte alltid hur mycket mat det är, men under december månad fick vi ta emot tio ton mat, säger Eva.

Att det har tagit tid att skapa relationer och vinna förtroende är inget som Putte och Kathrin hymlar med. Framför allt krävs uthållighet när man vill starta nytt, säger Kathrin.

– Man bör inte bli nervös över att det tar tid. Det viktiga är att man har passion för det man gör, för när man går in i pionjärt arbete så är det något man gör på fritiden utöver sitt vanliga jobb.

– Vi byggde familj och renoverade hus samtidigt som vi byggde församling och det blev som en livsstil för oss, vilket nog är nödvändigt, säger Putte och berättar vad som har varit viktigt för församlingens arbete:

– Alla i Centrumkyrkan bygger relationer inåt och utåt. Det är det som är vår styrka.

Att spara till en lokal tar tid och då vill vi försöka vinna människor på vägen.
Man förstår inte alltid hur mycket mat det är, men under december månad fick vi ta emot tio ton mat.

Centrumkyrkan Staffanstorp

Samfund: Fristående. Tillhör nätverket Salt & Light.
Medlemmar: Cirka 50 personer.
Pastorer: Putte och Kathrin Philipson.
Styrka: Relationsbaserade.
Aktuellt: Matprojekt för människor i behov och att man delar ut boken “Inte ens döden ville ha mig” till Staffanstorps alla hushåll.

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sveriges inställning liknar bosättarnas – allt eller inget

Israelkommentar Trots att Israels regering i skrivande stund, tisdag morgon den sjunde juli, ännu inte i detalj har... torsdag 9/7 00:00

Vill se svensk protest mot moskébeslutet för Hagia Sofia: ”Skymf”

Turkiet. Hagia Sofia ska bli moské, det meddelar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Den välkända... fredag 10/7 21:38
E-tidning
Senaste magasinen