Familjeliv

Snart dags för första lucköppningen i årets julkalender

Gabriella Bäcksbacka, Nelly Svensson, Lina Forsblom är personerna bakom Nellys julkalender i Himlen TV7. Foto: Rodney Mollberg
Gabriella Bäcksbacka, Nelly Svensson, Lina Forsblom är personerna bakom Nellys julkalender i Himlen TV7. Foto: Rodney Mollberg
Nelly Svensson är värd och lucköppnare i Himlen TV7:s julkalender. Foto: Rodney Mollberg
Nelly Svensson är värd och lucköppnare i Himlen TV7:s julkalender. Foto: Rodney Mollberg
Lina Forsblom och Gabriella Bäcksbacka överser inspelningen av julkalendern. Foto: Rodney Mollberg
Lina Forsblom och Gabriella Bäcksbacka överser inspelningen av julkalendern. Foto: Rodney Mollberg
Nelly Svensson är värd och lucköppnare i Himlen TV7:s julkalender. Foto: Rodney Mollberg
Nelly Svensson är värd och lucköppnare i Himlen TV7:s julkalender. Foto: Rodney Mollberg
Nelly Svensson är värd och lucköppnare. Foto: Rodney Mollberg
Nelly Svensson är värd och lucköppnare. Foto: Rodney Mollberg

Den 1 december är det åter dags för Himlen TV7 att dra i gång sin julkalender, för fjärde året. Än en gång möter vi Nelly och Hjälparklubben, som får lära sig en hel del om vad Bibeln lär för våra vardagssituationer.Lina Forsblom, som är en av personerna bakom produktionen, berättar att hon tycker om att skapa program som är undervisande för barn, och som samtidigt är spännande och roliga.

Publicerad Uppdaterad

För mig är det verkligen årets höjdpunkt, det är det roligaste jag gör på hela året.

Lina Forsblom

Det finns ganska lite för barn lättillgängligt på svenska som vem som helst kan se när som helst. Därför vi vill satsa på det.

Cecilia Kärnbo

Himlen TV7

En kristen tv-kanal som grundades 2013.

Kanalen säger sig vilja berätta om Jesus, utrusta Guds folk med hans ord och stärka banden till Israel genom nyheter och undervisning.

Kanalen sänder dygnet runt och riktar sig till Sverige och svensktalande Finland.

Med tusentals program som kan ses när som helst har kanalen det största kristna playarkivet på svenska.

Programmen kan ses gratis via hemsidan www.himlentv7.se eller gratisappen ”Himlen TV7” för mobil och smart-tv. 

Det blir nu fjärde året som Himlen TV7 sänder en julkalender, den här gången med Nelly Svensson som värd. För tv-kanalen är det viktigt att satsa på barnen, att de ska få sund undervisning och att föräldrar ska kunna känna sig trygga med innehållet.

I år handlar julkalendern om den gyllene regeln.

– Det är viktigt att presentera tron enkelt och vardagsnära för barnen, att visa att det är lätt att tro på Jesus, säger Himlen TV7:s marknadskoordinator, Cecilia Kärnbo.

– Och så ska det förstås vara roliga och fartfyllda program som också visar att tron är ett äventyr med Jesus, och att barnen kan skratta och känna igen sig.

Bakom produktionen står Lina Forsblom och Gabriella Bäcksbacka. Lina har arbetat med någon form av advents- eller julkalender på Himlen TV7 sedan 2016.

– För mig är det verkligen årets höjdpunkt, det är det roligaste jag gör på hela året. Jag älskar att göra produktioner för barn, säger hon. 

I årets julkalender bjuds tittaren in till Nellys stuga. 

– Vi ville göra en mer klassisk barnprogramspaketering, där det är en programledare som sitter i studion och har det mysigt. Där berättar Nelly vad som händer och öppnar luckor, berättar Lina.

I en del av avsnitten tipsas tittaren att göra pyssel, och då är det Nelly som visar det i stugan.

I avsnitten ses också ”Hjälparklubben”, de två karaktärerna Yrsa och Lunk, som försöker hjälpa andra utifrån den gyllene regeln.

– Det handlar mycket om relationer. Vi försökte skapa situationer som inte skulle vara främmande för barn, utan någonting som de kan känna igen sig i, förklara Lina. 

– Vi vill ge barnen redskap att hantera olika situationer och visa på exempel ur Bibeln hur vår tro kan spela roll i olika situationer.

I korthet går det ut på ett problem som en av karaktärerna har och hur de ska lösa det.

– Det är när de försöker ta reda på hur de ska hjälpa som bibelundervisningen vävs in, säger Lina.

Lina berättar att hon tycker om att skapa program som är undervisande för barn, och som samtidigt är spännande och roliga. 

– Det är väl det som jag tycker är det roligaste med att skriva manus till barnprogram, balansen att få det både kul att titta på och samtidigt undervisande. 

En annan del i julkalendern är högläsning, då Lina läser Konungens födelse, ur barnboksserien Mysteriet med de gömda skriftrullarna

– Mina brorsbarn har läst den här serien och tyckt väldigt mycket om den, säger Lina.

På lördagar ingår också serien ”Barn förklarar”, där det är barn som förklarar bibeltexter utifrån hur de minns och har förstått dem. 

Därtill är det så klart lucköppning varje dag i Nellys stuga. 

Lina uppskattar sitt arbete mycket och tycker om att få bidra med kristen undervisning ut i hemmen. 

– Att skapa bibelundervisning för barn är väl något av det viktigaste vi kan göra, att låta barnen få ta del av Guds evangelium från tidig ålder. 

Himlen TV7 vill satsa på barnen så de ska kunna bli stärkta i sin tro genom innehållet som kanalen skapar.

– Det finns ganska lite för barn lättillgängligt på svenska som vem som helst kan se när som helst. Därför vi vill satsa på det, säger Cecilia.

Tv-kanalen vill kunna erbjuda en julkalender som är tydligt kristen, så att föräldrar kan vara trygga med innehållet.

– En av våra grundpelare som tv-kanal är bibelundervisning, och det är väldigt viktigt att ge barnen – som är framtiden – en grund i tron för att församlingen ska bli starkare, säger Cecilia.

Man har medvetet valt att göra programmen lätta att förstå för att vara relevanta för dem som tittar, oavsett ålder.

– Som i ”Hjälparklubben”, där det blir en fnurra på tråden mellan Yrsa och Lunk. Alla vet vi hur lätt vi kan såra eller missförstå varandra. Vad betyder det då praktiskt att följa Jesus och göra som han vill, att följa hans väg? Hur påverkar det mig? Vi vill göra det konkret, förklarar Cecilia. 

– Förra året tog vi upp en gammal klassiker, ”Story keepers”, och visade hur man kan prata om förföljelse för sin tro på ett sätt som barn kan hantera, med både allvar och humor. Det kan hjälpa någon som kanske blir mobbad för sin kristna tro i dag.

Årets julkalender har sin egen sida på www.himlentv7.se/barn.

Powered by Labrador CMS