Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Så kan du bemöta barn som mår dåligt

Sommaren är efterlängtad för många barn. Men för dem som befinner sig i en sårbar och utsatt situation kan den långa ledigheten skapa stor otrygghet. Världen idag ringde upp Gabriel Wahl, projektledare inom Frälsningsarmén, för att prata om hur man kan upptäcka och bemöta dessa barn.

Familjeliv · Publicerad 07:30, 30 jun 2021

För många familjer har det gångna året inneburit mer familjetid, ett lugnare tempo och kanske en möjlighet att uppskatta det enkla i vardagen.

Samtidigt har den samhällskris som pandemin inneburit varit ett hårt slag, inte minst mot de barn och unga som redan innan levde i en utsatt situation. Tidigt i våras kom Bris med sin rapport över pandemiåret och det var dystra siffror som presenterades.

Bris har i sin rapport sammanställt statistik över de samtal som inkommit till deras stödlinje under 2020 och jämfört det med föregående år. Samtal om våld i hemmet har ökat med hela 21 procent och samtal om ångest och nedstämdhet ökade med 30 procent.  Samtal gällande familjekonflikter ökade med 39 procent och det är den högsta siffran någonsin.

Bakom varje procenttal och siffra finns ett barn. Vilka är de och hur upptäcker vi dem i vår närhet?

– När man läser sådana här rapporter och siffor tänker man ofta att det här är en särskild grupp av barn som finns någon annanstans, säger Gabriel Wahl som arbetar med liknande frågor inom Frälsningsarmén.

– Men de här barnen finns överallt och vi behöver upptäcka dem vi redan möter snarare än att leta rätt på dem.

Gabriel driver sedan drygt två år tillbaka projektet Kylskåpsradion. Det är ett initiativ från Frälsningsarmén och beskrivs som ett trygghetsprojekt. Genom podcast och sociala medier vill de förmedla hopp, trygghet och framtidstro till barn överallt dit Kylskåpsradion når fram.

En viktig del i innehållet är att barn får skicka in frågor som sedan tas upp i programmet. Under tiden som podcasten funnits har över 6 000 frågor kommit in.

– Vi märker på inläggen som kommer in att det är tufft att vara mellanstadiebarn i dag och det är tydligt att ohälsan och ångesten hos barn ökar, säger Gabriel.

Han tycker sig också ha märkt att de inlägg och frågor som barnen skickat in på sista tiden till Kylskåpsradion har ett större mått av allvar över sig. Men hur bemöter man då dessa barn?

– Många gånger behöver barnen i första hand ett lyssnande, inte bara en lösning, säger Gabriel.

Han menar att många vuxna kan känna sig maktlösa inför utvecklingen som beskrivs ovan.

– Barn är inte för små för att känna saker och fundera över saker i samhället till exempel, det är viktigt att vi inte förminskar dem, säger Gabriel.

Det är inte alltid lätt att veta vad man ska svara när barn ställer frågor eller beskriver sina problem. Men Gabriel Wahl menar att det inte alltid handlar så mycket om vad man säger.  

– Det är bättre att man säger någonting än ingenting alls.

Gabriel Wahl berättar om ett inlägg som kom in nyligen från en tjej i yngre tonåren. Hon berättade att hon längtade efter att bli vuxen och få barn, men undrade om hon någonsin skulle hinna bli det.

– Hon skrev att hon lyssnat på en podcast med Greta Thunberg som hade sagt att allt skulle vara för sent om sju år, säger Gabriel.

I det läget, menar Gabriel, blir det inte bra att som vuxen säga att det inte är något hon behöver bry sig om. I stället behöver man lyssna och ge sitt perspektiv till barnet av hopp och framtidstro.

– Kunskap är trygghet, undanhåll inte barnen information, säger Gabriel.

– Barnens fantasi kan lätt segla i väg, därför är det viktigt att de får rätt kunskap. Vill du att barnen ska få svar från dig eller från Google?

Gemenskap och glädje är viktiga ledord i arbetet med Kylskåpsradion. För barn som känner stark oro eller lever i en utsatt situation kan skratt och glädje vara avväpnande, menar Gabriel.

– Om man kommer från en tuff hemsituation är det viktigt att få känna glädje, säger han.

Att vara en närvarande vuxen och ta vara på de små tillfällena är ett råd Gabriel vill skicka med.

– Lyssna på barnen, prata med barnen. Det du som vuxen pratar om kommer barnen automatiskt förstå är viktigt för dig, säger Gabriel.

– Visa att du intresserar dig för dem!

I mötet med barn som mår dåligt är det inte bara de stora projektledda insatserna som gör skillnad, tror Gabriel. Självklart behövs samordnade och långsiktiga insatser, men ett uppmuntrande ord, ett lyssnande öra eller en glad överraskning kan göra mycket.

– Ett annat tips är att låta barnen få vara med och själva göra skillnad genom att hjälpa till att sprida glädje – det kan ge barnen hopp och vända en negativ trend, avslutar Gabriel.

Vill du att barnen ska få svar från dig eller från Google?
Låt barnen få vara med och själva göra skillnad genom att hjälpa till att sprida glädje – det kan ge barnen hopp och vända en negativ trend.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

Skolkurator/skolsköterska.

Din lokala församling/kyrka.

Socialtjänsten, barn och ungdom: www.kollpasoc.se.

Till Bris kan du ringa, mejla och chatta. Hit kan du som är upp till 18 år höra av dig om du behöver prata med någon. Telefon 116 111, www.bris.se.

Familjecentraler för barn från 0–5 år och deras föräldrar. Här finns pedagoger i öppen förskola samt kurator som kan ge föräldrar stöd i föräldraskapet på olika sätt: www.familjecentraler.se.

1177 – psykisk ohälsa har information om olika typer av psykisk ohälsa och vägledning kring när man behöver ta kontakt med sjukvården: www.1177.se

Centerpartiet vill skära i föräldraledigheten

Politik. Centerpartiet vill ha en bred översyn av föräldraförsäkringen. Den nuvarande är för generös och... måndag 27/9 09:00

Kristen illusionist vann amerikanska Talang

Tv. Med budskap om att bry sig om andra vann den kristna illusionisten Dustin Tavella i helgen den... söndag 26/9 12:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00

Sjukhusfartyg har anlänt till Europa

Mercyships. Efter fem års byggnation på ett varv i Kina har världens största civila sjukhusfartyg, Global... söndag 26/9 08:00

Tro och solidaritet kan tappa tung roll inom S

Politik. Tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, är en av fyra så kallade sidoorganisationer inom... lördag 25/9 17:00
E-tidning
Senaste magasinen

Hur länge bör vi vänta med att gifta oss?

Familjefrågan Jag har träffat en man som jag har blivit enormt förälskad i. Vi har träffats i snart tre månader...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier