Familjeliv

Par samlas på sportbar för äktenskapskurs

11 par deltog i höstens omgång av äktenskapskursen i EFS Falköpings regi. Foto: Per-Erik Aronsson
11 par deltog i höstens omgång av äktenskapskursen i EFS Falköpings regi. Foto: Per-Erik Aronsson
Uppdukat för äktenskapskursen. Foto: Per-Erik Aronsson
Uppdukat för äktenskapskursen. Foto: Per-Erik Aronsson
Per-Erik Aronsson tillsammans med sin fru Nathalie. Foto: Privat
Per-Erik Aronsson tillsammans med sin fru Nathalie. Foto: Privat
Per-Erik Aronsson tillsammans med sin fru Nathalie. Foto: Privat
Per-Erik Aronsson tillsammans med sin fru Nathalie. Foto: Privat
Iordningställt för äktenskapskurs hos O'Learys i Falköping. Foto: Per-Erik Aronsson
Iordningställt för äktenskapskurs hos O'Learys i Falköping. Foto: Per-Erik Aronsson

När EFS i Falköping startade en äktenskapskurs för gifta par, ville de sänka trösklarna och fann då en udda arena för sin kurs: den lokala sportbaren.

– Flera av paren som deltagit hade absolut inte kommit om vi varit i en kyrka, säger initativtagaren och pastorn Per-Erik Aronsson.

Publicerad Uppdaterad

Medan sporten flödar på tv-skärmarna på nedre plan hos O’Learys, är det äktenskapet som, under sju torsdagar, står i fokus på plan två. När klockan blir 18:00, droppar paren in ett efter ett och hälsas välkomna av Per-Erik Aronsson och hans fru Nathalie. Allt medan SHL-hockeyn utspelar sig på tv-skärmarna en trappa ner.

– Vi ville sänka trösklarna så att det här inte bara blir något som händer i kyrkan, säger Per-Erik om anledningen till att de håller till på just en sportbar.

Idén till att hålla en äktenskapskurs fick de när de själva skulle gifta sig för drygt tolv år sedan och då hade svårt att hitta någon sådan kurs där de bodde. Det födde en vision om att någon gång själva starta en äktenskapskurs – och när Per-Erik blev pastor i EFS Falköping, såg de en möjlighet att förverkliga sin vision.

– Jag fick till mig att vi inte skulle hålla till i kyrkan, utan på någon restaurang, säger han.

Eftersom äktenskapskursen, framtagen av Alpha, består av filmer, hittade han den perfekta lösningen i sportbaren O’Learys.

– De har ju många skärmar där de visar sport, och det finns mat där. Det vore ju perfekt tänkte jag.

Efter intensiv bön tog de frågan till restaurangen. Per-Erik var redo för ett rungande nej – men fick motsatt reaktion.

– Det är klart vi ska ha det här, sade de. Ägaren var jätteöppen för det.

För den lilla församlingen, med bara ett 50-tal medlemmar, är sportbaren en smidig lösning. För O’Learys likaså.

– Vi når människor utanför kyrkans väggar och de får gäster en vardag mitt i veckan. Det blir en win-win.

Till en början var det trögt att locka par. En vecka innan första kursen, hösten 2021, hade bara tre par anmält sig, men lagom till starten hade den siffran ökat till nio. Sedan dess har ytterligare fyra kurser hållits.

– Vi har nog haft trettioåtta par nu som gått äktenskapskursen, summerar Per-Erik.

Den senaste, femte, omgången samlade elva par – vilket gjorde att de fick skapa plats för att få in alla som var intresserade.

– Då var det verkligen knökat, vi kunde inte fått in fler.

Paren som kommer har helt olika bakgrunder. Vissa har varit gifta en kort tid, vissa i fyrtio år.

– Kursen är till för par som levt ihop ett tag, men det kan räcka med ett par år.

Nästan hälften av alla par i Sverige som gifter sig går isär senare i livet, och inte heller församlingsmedlemmar undantas från skilsmässor.

– Det är en verklighet. Då ser vi att det behövs hjälp.

– Från kyrkans håll tycker vi att äktenskapet ska vara mellan man och kvinna och tänker att det ska var livslångt, i nöd och lust. Men det här handlar också om hur vi kan hjälpa människor att hålla ihop i hela livet, utvecklar Per-Arne.

Många kan dock ha fördomar om att en äktenskapskurs bara är till för par som är i en kris. Men så är det inte på långa vägar, framhåller Per-Erik.

– Det här är en friskvårdskurs. Det trycker vi mycket på. Paren behöver inte ha det dåligt för att gå här. Man kanske har det jättebra och vill att det ska fortsätta att vara så. De har valt varandra och vi vill hjälpa dem att fortsätta välja varandra varje dag.

De har valt varandra och vi vill hjälpa dem att fortsätta välja varandra varje dag.

Per-Erik Aronsson

– Grunden är att hjälpa par att hålla ihop, att hitta tillbaka till varandra och att hjälpa dem som redan har det bra att få det ännu bättre. Vi vill inte bara hjälpa paren att hålla ihop, utan att också ha roligt ihop och finna en glädje i sitt äktenskap.

När paren checkat in på O’Learys, blir de tilldelade varsitt bord där de får sitta på tu man hand och prata, äta och bara umgås i omkring en timmes tid. För de flesta paren är bara det en stor behållning.

– Det gör ju underverk att bara få sitta ner och kolla varandra i ögonen, äta och prata ostört.

Efter maten väntar undervisning i videoformat, en paus för kaffe, och sedan fortsatt undervisning innan allt rundas av vid 21-tiden. Under de sju veckorna avhandlas ämnen som ”familjens påverkan”,  ”konsten att kommunicera”, ”hantera konflikter” och ”bra sex”.

– Undervisningen är verkligen universell. Man behöver inte vara troende för att ta del av den. Den passar verkligen alla par.

Äktenskapskursen har blivit mycket uppskattad av paren, som ofta ger den toppbetyg i sina utvärderingar efteråt.

– Vi ser generellt att paren hittar tillbaka till varandra igen eller att de ser på varandra på ett nytt sätt – att de upptäcker varandra på nytt. Många upptäcker också sidor av varandra som de kanske inte sett innan, säger Per-Erik.

Vid det sista tillfället, i slutet av oktober, fick paren klä upp sig lite extra och serverades trerätters middag för att fira den genomgångna kursen.

– Vi märkte när vi sade ”hej då” sista gången för terminen att många var rörda. Det här berör på djupet, folk börjar nästan gråta.

Men Per-Erik har även han blivit rörd av kurserna.

– Jag har också gråtit. Speciellt efter första kurstillfället när visionen om det här gick i uppfyllelse, säger han.

Har ni sett att tröskeln faktiskt har sänkts genom att ni är på O'Learys?

– Ja, vi har sett att det sänkt tröskeln. Helt klart. Flera av paren som varit med hade absolut inte kommit om vi varit i en kyrka. De har kommit för att de är trygga med O’Learys.

Höstens kurs blev den sista. Åtminstone för tillfället, då församlingen precis har flyttat in i en ny kyrka och behöver fokusera på det. Men Per-Erik stänger inga dörrar för fler äktenskapskurser i framtiden.

– Det går ju så bra, så gör vi verkligen rätt som slutar? Men vi tror att vi i så fall kan starta upp igen om några år. Står det däremot tio par och knackar på till våren, så får vi kanske tänka om.

Powered by Labrador CMS