Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Lovisa och Emma vill rädda Sveriges äktenskap

På nära håll har de sett hur kriser slitit sönder till synes perfekta äktenskap. Nu vill vännerna Lovisa Widmark och Emma Ludvigsson nå ut med budskapet: fortsätt kämpa. Nyligen lanserade de Äktenskapspodden som en hjälp för äkta makar och par.

Familjeliv · Publicerad 07:30, 9 jul 2020

Marken mullrar och skalven får till slut den idylliska fasaden att rämna inifrån och ut. Även från utsidan utmanas äktenskapen. Omvärlden uppmanar till att klippa det tunna bandet, starta något nytt istället för att arbeta fram en starkt tvinnad tråd. Olika forum uppmuntrar till uppbrott när det rosa molnet drivit vidare och verkliga ansträngningar krävs.

– Vi är i den åldern nu när vi ser att våra kompisar skiljer sig. Vi vill lyfta fram att alla till synes perfekta par inte alls är perfekta utan att man tillsammans har jobbat för det, säger Lovisa Widmark, som tillsammans med Emma Ludvigsson sänder ”Äktenskapspodden”.

I podcastens olika avsnitt samtalar de bland annat med par som tagit sig igenom svårigheter tillsammans. I några fall har paren varit mycket nära skilsmässa. Men i och med podden sprids nu deras berättelser och vittnesbördet om att trasiga relationer går att fixa.

– Även trots stora hinder så går det om båda vill, menar Emma.

Inspelningarna är uppdelade i 30–45 minuters poddavsnitt och publiceras varannan vecka. Förutom olika par gästas studion även av experter och relationsrådgivare. Alf B Svensson och Marie Nylén Utbult är några av de röster som dyker upp i podden.  

– Det brukar bli spontana samtal, men vi försöker dela upp avsnittet med paren i tre delar. Det rosenskimrande mötet, de jobbiga stunderna, och i slutet får de säga det bästa om varandra, säger Emma.

Fokus läggs på att lyfta fram gästernas egna berättelser och tankar. I flera fall har gudsrelationen varit avgörande.

– En del menar att det inte hade gått utan Gud, för andra var Gud en tröst i processen. Ett par berättade att de fokuserat på sina personliga gudsrelationer och i och med det sett hur äktenskapet förbättrades, säger Lovisa.

Just nu är majoriteten av gästerna i 50-årsåldern. Men förhoppningen är att få en så stor bredd som möjligt, de skulle gärna se fler yngre par vid mikrofonen framöver.

– Det blir lätt så, i och med att de har erfarenhet har de också nycklar att dela med sig av, förklarar Emma.

En sådan nyckel, menar de är förståelsen för att liksom varje par är unikt är krisen de gått igenom unik för dem. Samma faktor utlöser kanske inte samma kris i ett annat äktenskap. Det finns inget koncept man kan kopiera, inget snabbverkande botemedel för alla kriser. Däremot har de utifrån samtalen med paren vaskat fram vissa gemensamma nämnare.

– Man behöver aktivt arbeta på sitt äktenskap. Det visar på lite fel inställning när man menar att man glidit ifrån varandra. Då har man liksom låtit det ske utan att man jobbat på det, förklarar Lovisa.

– En annan sak vi sett är att flera har tagit hjälp, men att hjälpen sett olika ut, berättar Emma.

Erfarenheten av äktenskap och familjeliv tar Lovisa med sig från sitt engagemang i Levande familjer, en förening som verkade för att vårda familjer och som även erbjöd stöd till familjer i kris. Föreningen lades med tiden ned men Lovisas engagemang för familjers väl växte vidare.   

På något sätt ville hon fortsättningsvis ge goda förutsättningar för par att leva tillsammans. Men metoderna de använt var inte riktigt stöpta efter hennes förmågor. Samtal och rådgivning passade inte Lovisa.

– ”Hur når jag min generation utan att det blir terapi-aktigt?” tänkte jag.

Med tiden blev alla möjliga sorters poddar populära. I dag hittar man bland poddarna allt ifrån predikningar och frågestunder till samtal om sport, teknik och tro.  

– Jag hade hört att det var populärt med poddar, och även om jag aldrig lyssnat på en podd funderade jag på att göra en om parrelationer, säger hon.

Men utan Emma skulle inte drömmen förverkligats, menar Lovisa. De beskriver sig själva som Disneyfigurerna Piff och Puff, två ganska olika personligheter som kompletterar varandra väldigt bra. De möttes för första gången i och med ett körläger 2001 ute på ön Åstol där Emma växte upp. De gick bibelskola tillsammans, bodde ihop och nu spelar de alltså in en podd tillsammmans. En podd som de hoppas att även icke-kristna får upp ögonen för.

– Samhället utmanar äktenskapet, därför behövs det mer positiva röster. VI vill förmedla ett hopp om att det går, säger Lovisa.

Varför ska man lyssna på just er podd?

– Just för att man får vanliga människors unika berättelser. Men också för att vi tar in experter som kan ge verktyg. Äktenskapen är förbund som vi måste vårda, avslutar Emma.

Det visar på lite fel inställning när man menar att man glidit ifrån varandra. Då har man liksom låtit det ske utan att man jobbat på det.

Emma Ludvigsson

• Emma beskriver sig som en lugn, men spontan person. Hon gillar att planera, ser sig själv som okomplicerad men ändå djup.

• Emma är 38 år och har varit gift med sin man Panagiotis i två år.

• Sedan i mars bor de i Örebro.

• Emma har liksom sina föräldrar åkt på missionsresor, bland annat till Thailand.

• Hon är utbildad inrednings- och informationsdesigner, samt egenföretagare.

Lovisa Widmark

• Lovisa ser sig själv som en opretentiös och bekymmerslös person.

• Hon är 38 år och är gift med maken Daniel sedan 16 år tillbaka.

• Lovisa arbetar som frisör, bor i Skövde med maken och femåriga dottern.

• År 2001 träffade hon för första gången Emma i och med att kören tillsammans semestrade på Åstol. Där lärde hon känna Emma och hennes familj. Tillsammans gick de sedan 2002 på Charismas bibelskola i Stockholm.

Kristna i Dalsland sprider hopp med Jesuskampanj

Mellerud. Kampanjen ”Jesus till Dalsland” är inne på det tredje av sex planerade år. Just nu är Mellerud i... söndag 20/9 11:00

Infiltration mest effektivt mot religion

Ledare Mitt i högsommaren släpptes de nya resultaten från världens största undersökning av människors... lördag 19/9 00:00
E-tidning
Senaste magasinen

Ingenting kunde stoppa ungdomarnas lovsångsfest

Ung. “Vi vill ge dig ära, ära ...”, hördes på långa vägar från den välfyllda Torpladan, sensommaren...