Familjeliv

Hon vill hjälpa andra att bli fria från skam

Visst ska man skämmas för saker man gör som är fel, men den destruktiva skammen behöver vi jobba med för att den inte ska hindra oss från att leva livet fullt ut, menar Karin Wennerlöf Lilja. Foto: Benjamin Cruz
Visst ska man skämmas för saker man gör som är fel, men den destruktiva skammen behöver vi jobba med för att den inte ska hindra oss från att leva livet fullt ut, menar Karin Wennerlöf Lilja. Foto: Benjamin Cruz
Karin berättar i sin nya bok om hur det kan se ut att vara bunden av skam och om hur man kan bli fri. Foto: Benjamin Cruz
Karin berättar i sin nya bok om hur det kan se ut att vara bunden av skam och om hur man kan bli fri. Foto: Benjamin Cruz
”Kärleken är motsatsen till skam. Om alla hade varit kärleksfulla så hade ingen skam funnits”, säger Karin. Foto: Benjamin Cruz
”Kärleken är motsatsen till skam. Om alla hade varit kärleksfulla så hade ingen skam funnits”, säger Karin. Foto: Benjamin Cruz

Karin Wennerlöf Lilja växte upp i ett klimat där man nedvärderade och kritiserade varandra, vilket ledde till att hon under sin uppväxt uppfattade sig själv som värdelös och fel. Nu har hon skrivit boken Skambunden för att sätta ljuset på denna vanliga känsla som hindrar människor att leva fullt ut.

Publicerad Uppdaterad

Människor är extremt skamstyrda utan att veta om det.

Karin Wennerlöf Lilja

Karin Wennerlöf Lilja

Ålder: 46 år.

Familj: Gift med Tommy Lilja sedan maj 2020, två vuxna barn i Umeå samt Tommys två vuxna barn.

Bor: Har flyttat 130 mil från Umeå till Sölvesborg.

Yrke: Socionom, samtalsterapeut, författare, föreläsare och nu enhetschef inom funktionsstöd.

Böcker: När själen inte mår bra, 2017, Skambunden, 2020, båda på Semnos förlag.

Läser själv gärna: Förutom Bibeln mycket psykologilitteratur samt ledarskapsböcker.

På webben: Finns på facebook.

Det var först när Karin Wennerlöf Lilja var 25 år som hon vågade ta kontakt med en terapeut och möta vad hon kände och lyfta fram skamkänslorna i ljuset. Men bara lite i taget, försiktigt för att själv hinna förstå.

– Jag vågade först inte känna mina känslor, men jag gick i terapi många år och vände på varenda sten. Det var inte lätt men mödan värt, säger hon.

Karin, som alltid burit på en känsla av att inte duga, att vara osäker och inte tro sig om att klara av saker blev nu bekräftad och fick hjälp att se det värdefulla i sin person.

– Tack vare att jag fick möta en empatisk mottagare som tog mig på allvar vågade jag berätta och det lyfte upp mig och min självkänsla.

Detta blev starten till att hon bytte yrke från frisör till samtalsterapeut.

Under elva år drev Karin kliniken Samtal i centrum, och mötte många som satt fast i känslor av skam, som jämförde sig med andra och tyckte att de själva inte var tillräckligt bra.

– Människor är extremt skamstyrda utan att veta om det, säger Karin och menar att det påverkar vardagen på många sätt.

– Man tackar nej till saker för att man tycker att man inte klarar av eller duger till uppgifter. Skam föder ängslighet och oro, som gör att människor krymper i stället för att växa. Skammen stjäl glädje och vitalitet, den styr tankar och handlingar.

Hon menar att en person som är extremt ansvarstagande eller högpresterande kan behöva fråga sig varför. Är det för att jag vill, eller för att jag har en känsla av att vara misslyckad annars?

– Orsaken till att bli bunden av skamkänslor har alltid med relationen till andra att göra, säger Karin.

– Man har blivit avvisad, förminskad och nedvärderad av sin omgivning. I skolan kanske man inte får vara med, tjejerna viskar, sådant sätter sig i oss.

Skammen kan flytta in hos en människa när som helst, vi är lika sårbara hela livet. Men barn är extra känsliga, påpekar Karin.

– Barn har inget filter och kan inte tänka rationellt, så alla barn vänder skuld och skam mot sig själva.

Den vanligaste skamkänslan ligger i jämförandet och det ligger nära till hands när folk i sociala medier visar upp sina lyckliga ögonblicksbilder.

– Man jämför sig så mycket att man vänder sig mot sig själv och sätter en extrem press på sig, säger Karin.

Det kan låta hopplöst men Karin menar att man kan bli hjälpt, och det går att förhindra att människor fylls med skamkänslor.

– Kärleken är motsatsen till skam. Om alla hade varit kärleksfulla så hade ingen skam funnits, konstaterar hon.

– Man behöver prata med någon om det som är känsligt, svårt och viktigt, någon där man kan bli speglad med en rättvis bild av vem man är.

Hon framhåller vikten av att umgås med människor som är kärleksfulla och uppmuntrande.

– Det som sårats kan repareras i nya relationer där man lyfter varandra och det är okej att göra fel och misstag.

Att skammen flyttar vidare till nästa generation är så vanligt att det finns ett ord för det: skamöverföring. I ett hem där det svåra sopas under mattan för att hålla fasaden är det inte ovanligt att barnen sedan gör som föräldrarna.

– Då är det viktigt att kunna och våga bryta med det. Att i stället skapa en atmosfär med sina egna barn där man frågar ”hur känns det där?”, ”vad tyckte du då?”. Att sätta ord på det jobbiga och stå på barnets sida, säger Karin.

Känslorna av skuld och skam finns överallt, även i våra kyrkor – trots allt tal om att våga vara den man är, att man duger inför Gud. Karin kom med i församlingsgemenskap som vuxen och hon upplever att man ibland vill hålla en fasad, vara en ”bra” kristen.

– Men livet händer ju, det drabbar oss och Gud är med i alla fall. Vi behöver prata om det som är svårt och känsligt, visa ödmjukhet och kärlek. Och våga lyssna på varandra.

Karin ser också skammen som en inre kompass.

– Det finns en sund skam också, man ska skämmas över saker man gör fel, annars kan man ju bete sig hur som helst. Ibland behöver man få en tillrättavisning. Kärlek är att sätta gränser, den delen är viktig, slår hon fast.

Karin visste länge att boken om skam skulle skrivas, och förra året var det dags att ta tag i projektet. Boken Skambunden har undertiteln Vad skam gör med dig och hur du kan läkas, och för att läsaren ska förstå hur det kan se ut i verkligheten beskriver hon tre skilda exempel om hur skammen kan födas och utvecklas men också vad man kan göra för att läkas.

Hon vänder sig inte till någon särskild läsekrets.

– Alla som vill växa och utvecklas, lära sig mer om sig själv och andra kan läsa den och lära sig förstå beteenden och hur man kan hjälpa varandra. Det är en livslång process att jobba med sin skam.

Powered by Labrador CMS