Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Gud löste dem från trauman i barndomen

Marias hela barndom solkades av kränkande övergrepp från en närstående. Dennis var hög på droger redan när han föddes. Mötet med Jesus lagade deras trasiga själar och den gemensamma grunden förde dem samman.

Familjeliv · Publicerad 07:00, 19 maj 2021

Det finns ett härlig utstrålning av kärlek, samförstånd, och avspänd trivsel omkring det nygifta paret Maria och Dennis Borglund. Spontant känner man sig hemma i deras sällskap. Att livet under många år varit en tuff och stormig resa är inget som syns på utsidan. De har lämnat sitt mörka förflutna bakom sig och vill fokusera på nuet och framtiden.

Maria växte upp i ett kristet hem, men bakom den välputsade fasaden dolde sig en mörk hemlighet. Mellan tre och tolv års ålder utsattes Maria regelbundet för sexuella övergrepp, förknippade med en olidlig skuld och skam, som hon bara ville förtränga.

– Det lagrades i det undermedvetna men jag visade ingenting utåt. Mina kompisar såg mig som en glad och social tjej som gillade att dansa, sjunga och teckna, berättar Maria stillsamt.

När Maria var tolv uppdagades den mörka hemligheten och förövaren blev dömd, men spåren av övergreppen fanns ändå kvar. I tonåren mådde Maria fruktansvärt dåligt psykiskt och kände sig sviken av vuxenvärlden. Det öppnade dörren in i ett destruktivt liv, med fester och alkohol och dåligt fungerande kärleksrelationer.

– Ibland funderade jag på att ta livet av mig, men jag vågade inte. Delvis på grund av att jag inte ville göra min mamma ledsen, men djupt inom mig fanns också en rädsla för att gå evigt förlorad.

Trots sitt inre kaos hade Maria styrka nog att utveckla sitt stora intresse. Hon utbildade sig till nagelterapeut och startade eget företag. Det blev hennes livlina, mitt i all smärta och ångest.

– Jag ville inte svika mina kunder och det hjälpte mig att uthärda tårar av smärta, ångest, självmordstankar, panikattacker, sömnlöshet och ilska.

Men till slut orkade hon inte längre med den posttraumatiska stress som ständigt plågade henne. Hon tog timeout från företaget och anmälde sig till en bibelskola.

– Någonstans inom mig fanns min barnatro kvar, trots att jag under hela tonårstiden förnekat Gud och kallat mig ateist, förklarar Maria.

Året på bibelskolan förde Maria in i en inre process då hon upplevde att hon behövde fatta ett förnuftsbeslut att förlåta den person som gjort henne så illa. Inte för att släta över det hemska han gjort, men för att kapa banden till förövaren och gå vidare i livet. När hon hemma i vardagsrummet bad en enkel bön om att kunna förlåta, så hände något!

– Plötsligt sade jag till mig själv: ”Wow, jag har förlåtit honom.” Det var som om en tung börda lyfts av mig och jag kände mig flera kilo lättare. Där började min resa från mörker till ljus, från gråt till skratt, från rädsla till trygghet, från hat till kärlek, från ångest och tabletter till frihet, utbrister Maria.

En tid efteråt mötte hon Dennis, de blev snart goda vänner och trivdes ihop, men hade inga tankar på att inleda en kärleksrelation. Dennis säger att han kände en speciell samhörighet med Maria eftersom båda haft en svår uppväxt.

– Maria berättade mycket öppenhjärtigt om det svåra hon gått igenom. Det gick inte missa att hon verkligen blivit förvandlad av Gud och det knöt oss samman, konstaterar Dennis.

Han berättar hur hans liv inleddes, med föräldrar som båda var narkomaner. När mamman blev gravid med Dennis kunde hon inte bestämma sig för om hon skulle göra abort eller inte. Under tiden hann den bortre gränsen för abort passeras och graviditeten fullföljdes.

– På grund av mammas missbruk föddes jag drogpåverkad och min första tid i livet hade jag typiska abstinensbesvär. Mina föräldrar klarade inte av att ta hand om mig, och jag blev undernärd på både kärlek och omvårdnad.

– Efter ett halvår tog mina morföräldrar hand om mig, och detta räddade helt säkert mitt liv, säger Dennis allvarligt.

I omgångar hade Dennis ingen bra kontakt med sina föräldrar som gick isär efter några år. Men Dennis betonar att båda föräldrarna med tiden kom ut ur sitt missbruk och att han nu har en bra relation med dem, särskilt med sin mamma.

– I det stora hela hade jag ingen dålig uppväxt, men den var otrygg och destruktiv. Jag hade många obearbetade trauman på insidan: skulder, rörig ekonomi och inget fast boende. Våld, mobbning, festande, alkohol och missbruk av relationer gjorde livet ännu mer trassligt.

Nog ville han komma ur denna onda cirkel men han hade inte några verktyg till det. När han fick höra om tron på Jesus fann han lösningen. Dennis ”andliga födelsedag”, den 8 augusti 2015, blev ett tydligt avstamp in i en ny fascinerande värld. Han lämnade det gamla livet och de destruktiva vanor som hörde ihop med det, och gick med liv och lust in i den för honom okända nya värld som öppnade sig.

– Genom tro på evangeliet, bibelläsning och omvändelse från synd lades en ny grund i mitt liv. I 27 år hade jag levt ut mitt liv på mitt eget sätt, med ryggen mot Gud, fångad i mina begär. I dag är livet i Jesus min identitet och jag vet att Gud verkligen är på riktigt.

– Nu är jag skuldfri och utan betalningsanmärkningar. Sedan flera år har jag en trygg och stadig inkomst, ett fast boende och upprättade relationer till andra människor, konstaterar Dennis tacksamt.

Dennis utvecklades snabbt i tron och kom tidigt in i flera ansvarsfulla uppgifter. Det blev stort fokus på verksamhet, och han tillbringade det mesta av sin lediga tid i kyrkan. I längden kände både han och Maria sig obekväma med den prioriteringen. När de tillsammans började söka Gud i bön fick de ett annat fokus.

– Nu inriktar vi oss på att investera i människor i vår närhet, i en nära gemenskap i vardagen. Vi delar livet med varandra, stöttar varandra praktiskt och har kul. Vi växer i vårt andliga liv när vi tillsammans studerar Bibeln i sitt sammanhang. Nu träffas vi inte enbart i en kyrka utan har en stöttande gemenskap dagligen, förklarar Dennis.

Maria minns med glädje och hur ren och befriad hon kände sig när hon valde att följa Jesus. Den relationen har nu fördjupats.  

– Mer och mer inser jag hur allvarlig synden är, hur helig Gud är och hur beroende jag är av hans nåd. Det är inget som får mig att känna mig dålig utan är en ständig källa till glädje och frid, säger Maria tacksamt.

För de nyblivna makarna Borglund finns det inte någon bättre grund att bygga sitt äktenskap på än att följa Bibeln – Guds handbok för livet.

– Från första början har vi tagit vår relation seriöst inför Gud, och var till exempel helt överens om att vänta med sex tills vi gift oss, berättar de.

– Vi har upplevt stor kärlek från Jesus och därför är det viktigt för oss att sätta Jesus först i våra liv. Vår stora passion är att ge vidare av det goda vi fått genom att dela livet med andra människor, förklarar Maria och Dennis samstämmigt.

Fotnot: Inspireras, uppmuntras och utmanas av fler berättelser från gifta par på varldenidag.se/aktenskapsserie

Där började min resa från mörker till ljus, från gråt till skratt, från rädsla till trygghet, från hat till kärlek, från ångest och tabletter till frihet.
I 27 år hade jag levt ut mitt liv på mitt eget sätt, med ryggen mot Gud, fångad i mina begär. I dag är livet i Jesus min identitet och jag vet att Gud verkligen är på riktigt.

Dennis och Maria Borglund

Ålder: 33 respektive 28 år.

Bor: I Uppsala.

Gör: Dennis jobbar som arbetsledare och kontaktperson. Maria driver eget företag och är timanställd i butik.

Brinner för: Att leda människor till Bibeln så att Gud genom Ordet och Anden kan uppenbara och förvandla.

Fritidsintressen: Dennis: Innebandy, badminton, bibelstudier och att spendera tid med familj och vänner. Maria: Kreativa saker som att måla och sjunga. Laga och äta mat, gärna tillsammans med familj och vänner.

Paret om varandra: Dennis är trygg, rolig, uppriktig. Maria är omhändertagande, rolig och uppmuntrande.

Bibelord vi står på: Joh 10:27–29.

S-topp och M-politiker pausar politiken efter möte med Hamaskoppling

Politik. Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) som kritiserats för sin medverkan vid en palestinsk konferens i... onsdag 31/5 22:00

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00

Varför måste Jesus ta den vägen?

Bönekrönika Följ med mig till Johannes­evangeliet kapitel 4 och Jesu möte med en kvinna vid en brunn. ”Han... torsdag 1/6 00:00