Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Christian Wendesten Foto: Privat

Tänk vad ett uppmuntrande ord kan göra

Bönekrönika · Publicerad 00:00, 30 mar 2023

Hur reagerar du när du får en uppmuntran? Förmodligen blir du glad och får ny energi, eller hur? Jag tänker på alla de gånger jag själv fått en stark uppmuntran. På något sätt vill man ge vidare till andra eftersom man själv blivit så styrkt.

Dessutom säger ju bibelordet att ”den som vederkvicker [friskar upp och ger nytt mod] andra blir själv vederkvickt”. (Ords 11:25). Så, vill man leva ständigt uppmuntrad gäller det att ha en uppmuntrande livsstil.

Jag tänker på alla gånger som Jesus uppmuntrade på alla möjliga sätt. Tänk på den lille killen med lunchkorgen. Han hade två fiskar och fem bröd som han gav till Jesus. Det blev mat för tusentals hungriga som blev mättade och uppmuntrade. Jag tror även lärjungarna blev styrkta i sin tro när de såg brödet förmeras i deras händer.

Eller när den utstötte Sackeus blir kallad av Jesus. När Jesus dessutom besöker hans hem blir förvandlingen total. Den girige blev oerhört generös och gav fyradubbelt igen av allt han roffat åt sig. Tänk vad en uppmuntrande handling eller ett uppmuntrande ord kan göra!

Jag minns själv att jag som barn gömde mina teckningar eftersom jag blev hånad en gång. Men en dag i andra klass vågade jag visa min teckning. Vi hade en kristen vikarie som lärare och hennes fina sätt gjorde mig trygg. När jag visade henne mitt alster brast hon ut: ”Åh, så fint”, och hon satte upp den på väggen i klassrummet. Jag blev väldigt styrkt och självförtroendet fick en boost.

Sedan hade jag högsta betyg i teckning/bild under hela skoltiden.

Jag läste precis om kvinnan som smorde Jesus med den dyrbara nardusoljan. Hon blev kritiserad för sitt slöseri, men Jesus lyfte hennes generösa handling och uppmuntrade henne starkt. Denna handling skulle sedan berättas överallt och i alla tider där evangeliet förkunnas, sade han (Mark 14:3–9).

Värt också att nämna om de fyra männen som bar en förlamad kompis till ett möte. Det var redan proppfullt i huset, men kärleken är kreativ. De fixade därför en öppning i taket och firade ner honom. Jesus såg deras tro och sade till den lame: ”Mitt barn, dina synder är förlåtna …” (Mark 2:5).

Tänk att Jesus såg till vännernas tro. Vilken uppmuntran! För att inte nämna glädjen hos mannen som blev förlåten och dessutom helad. Det står också att alla sedan prisade Gud.

Slutligen vill jag skriva om rövaren på korset. Han säger till Jesus i tro: ”’Jesus, tänk på mig när du kommer till ditt rike.’ Jesus svarade: ’Jag säger dig sanningen: I dag ska du vara med mig i paradiset’” (Luk 23:42–43). En kriminell och dödsdömd syndare ber Jesus i tro om en tanke – och Jesus ger honom ett helt paradis!

Låt oss ta vara på varje tillfälle att styrka och uppmuntra varandra i Herren. Jag är övertygad om att det öppnar våra hjärtan för evangeliet och att fler vill lyssna till vårt budskap. Kärleken i ord och handling är attraktiv och Jesus blir förhärligad. När jag själv blivit styrkt av Guds ord och i bönen kommer lusten att uppmuntra andra.

Vem vill du ge en kraftig uppmuntran just nu?

Låt oss ta vara på varje tillfälle att styrka och uppmuntra varandra i Herren.

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Rädslan att bli lämnad kvar

Församlingsdoktorn. Som pastor stöter jag emellanåt på människor som under 1970- och 1980-talet hörde predikningar om... fredag 2/6 00:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10