Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat.
Hebreerbrevet 10:36

Världen idag

Hanna Bloom Foto: Privat

Gud kallar på dig – igen

Bönekrönika · Publicerad 00:00, 1 dec 2022

Jag tror de flesta av oss är överens om att vi lever i den sista tiden. Den sista skörden behöver bärgas. För att detta ska kunna ske behövs ”alle man på däck”. Därför kallar Gud på dig – igen!

Ytterst sett handlar det om människors evighet. Men det handlar också om att Gud vill ge dig och mig en chans att leva helt för honom och att fullborda det han har kallat oss till. En dag är allt försent och då tror jag att de flesta av oss kommer att ångra att vi inte gav oss hän mer till Herren och det som har evigt värde.

Men än finns det tid. Och Gud är inte den som ger upp. Genom hela Bibeln ser vi hur han ger människor en chans till. Två av dem var profeterna Samuel och Elia. 

Profeten Samuel växte upp i templet. En kväll när han lagt sig kallar Gud på honom vid namn. Samuel förstår inte vems röst han hör, för ”Samuel kände inte Herren än, och Herrens ord hade ännu inte blivit uppenbarat för honom” (1 Sam 3:7). Men Herren kallar på Samuel igen. När han förstår att det är Herren gen­svarar Samuel, trots att han bara var en liten pojke, med att både lyssna och lyda.

Som du förmodligen redan vet var detta början på en lång och viktig profettjänst. 

Det första vi läser om profeten Elia är att han var med om stora segrar: matunder, uppväckte en död och utmanade och vann över Baalsprofeterna på Karmels berg. Men plötsligt förändras allt. Han drabbas av fruktan, springer ut i öknen, gömmer sig under en ginstbuske och önskar sig döden.

Elia var helt slut – men det var inte Guds nåd. Gud sänder en ängel med mat och dryck som ger Elia ny styrka. Därefter talar Gud till, och kallar på, Elia igen som får fortsätta sitt gudagivna uppdrag som profet. Han får dessutom vara med och så in i och resa upp nästa generation.

Kanske känner du igen dig i Samuel? Du har också vuxit upp i ”templet”, kyrkan, men trots det har du inte riktigt lärt känna Herren. Guds ord ger dig ingen uppenbarelse och Herrens röst är oigenkännlig.

Psaltaren 139 beskriver hur Gud såg till oss var och en redan när vi var outvecklade foster, att han har alla våra livsdagar nedskrivna. Han vet väl vilka tankar han har för dig, en framtid fylld av hopp och frid. En framtid där du kan få vara med och göra skillnad – om du bara, likt Samuel, väljer att gensvara till honom.

Herren har inte gett upp på dig. Nu ropar han ditt namn. Han kallar på dig igen.

Eller kanske känner du igen dig i Elia? Du har haft stora segrar. Du har gjort stora ting tillsammans med Herren, men så har det hänt saker som har fått dig att springa ut i öknen och gömma dig. Vad det än må vara – fruktan, modlöshet, människors svek – är Guds nåd till förnyelse också tillgänglig för dig. Samma gudomligt förutbestämda plan gäller fortfarande dig, ”för Gud ångrar inte sina gåvor och sin kallelse” (Rom 11:29).

Om du väljer att ödmjuka dig och ta emot Guds nåd och lyssnar noga kommer du att höra hans stilla röst på nytt. Det finns ett kapitel till. Han kallar på dig igen.

Om du väljer att ödmjuka dig och ta emot Guds nåd och lyssnar noga kommer du att höra hans stilla röst på nytt.

Har S nog med idékraft för en förnyad samhällsanalys?

Ledare Ett land behöver inte bara en bra regering, det behöver också en bra opposition. Av flera skäl.... torsdag 30/3 00:10

Av honom, genom honom och till honom är allting

Inför söndag Många av oss har fått frågan: ”Om Jesus hade kommit i dag, utifrån hur allt är i dag, skulle han... torsdag 30/3 00:00