Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Foto: Privat

Evangeliet om Jesus måste förkunnas

Bönekrönika · Publicerad 00:00, 14 sep 2023

Jesus säger i Lukasevangeliet 11:21-22: ”När den starke beväpnad vaktar sin gård får hans ägodelar vara i fred. Men kommer det en som är ännu starkare och besegrar honom, då tar han ifrån honom alla de vapen som han litade till och fördelar bytet.” 

Den starke i berättelsen är djävulen, men han måste alltid gå då Jesus kommer. När evangeliet proklameras i den helige Andes kraft är det Guds herravälde som kommer till en plats, situation eller en människa. Det är inte några ord om Gud i största allmänhet i sig som en människa hör utan det är himmelsk kraft som går ut.

Jesus sade till dem som ifrågasatte honom att Guds rike hade nått dem genom allt underbart som de såg, men inte förstod. När Jesus säger att det var med ”Guds finger” (v 20) som han drev ut de onda andarna menade han att det var i den helige Andes kraft.

Jag har genom åren sett makten i namnet Jesus och hur människor som varit bundna och plågade av onda andar i många år blivit fria att följa Jesus. En man som gick en Alphakurs berättade för mig och de andra kursdeltagarna att en förbannelse hade talats ut över honom, som band honom i fruktan. Hur kunde han bli fri?

Vad vi gjorde var att citera orden från Jesus i Johannesevangeliet 8:36, där det står:Om nu Sonen befriar er blir ni verkligen fria.”

Jag var en gång med om att döpa en kvinna som i 13 år hindrats av en oren ande att komma till en kyrka, men i dopgraven blev hon satt fri. Därav ser vi hur kraftfullt det är att bli döpt i vatten efter att man blivit omvänd; det är inte något man ska vänta med utan det ska ske fortast möjligt, för det handlar om att ikläda sig den identitet som är i Kristus genom hans död och uppståndelse.

Jag vill även dela en händelse från när jag var med att dela ut mat till utsatta som saknar det mest nödvändiga, vid Medborgarplatsen i Stockholm. Vi hade som vanligt bett för kvällen och proklamerat Jesu seger och herravälde över platsen. Jag gick runt och sjöng bland dem som stod i kö och nästan alla log och gillade sången.

Plötsligt ser jag en man slå omkring sig med en krycka samtidigt som han skriker mot mig. Jag kände igen mannen och hade reagerat på hans mörka uppsyn. Jag tror inte han förstod svenska – men den onda anden gjorde det. Jag sjöng: ”Halleluja, hans död har gett mig liv. Jag bunden var, men fri jag blev. Var blind, men nu jag ser.”

Mannen stod inte ut att vara kvar på platsen utan gick sin väg. Jesus kom för att befria bundna, och även om där fanns många lager av orenhet och sataniskt mörker var mannen likväl älskad, för Jesus kom för hans skull.

En kyrka ska ägna sig evangeliet på den plats där den är satt av Herren att verka. Sverige behöver de goda nyheterna om Jesus Kristus. Min bön är att den bibliske Jesus ska förkunnas i varje kyrka, kapell, hem, arbetsplats och i det offentliga rummet.

Jag vill avsluta min krönika med orden från Paulus i Kolosserbrevet 1:13–14: ”Han har frälst oss från mörkrets välde och fört oss in i sin älskade Sons rike. I honom är vi friköpta och har förlåtelse för våra synder.”

När evangeliet proklameras i den helige Andes kraft är det Guds herravälde som kommer till en plats, situation eller en människa.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40