Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

3 000 nya jobb när LKAB storsatsar

Statliga gruvbolaget LKAB vill ställa om om för att producera fossilfritt järn. Satsningen innebär årliga investeringar på 10–20 miljarder kronor under 20 år.

Arbetslivsnyhet · Publicerad 10:16, 25 nov 2020

”Den största industrisatsningen i modern tid”, kallar LKAB satsningen i en debattartikel i DN.

Genom en ny vätgasbaserad teknik är det tänkt att man övergår från att producera järnmalmspellets till att producera koldioxidfri järnsvamp. Detta ska i sin tur innebära att koldioxidutsläppen hos LKAB:s kunder kan minska med över 35 miljoner ton årligen. Tack vare att kunna erbjuda koldioxidfria produkter uppger LKAB att man kan mer än fördubbla omsättningen fram till och med 2045.

”När LKAB nu inleder den största omställningen i bolagets 130-åriga historia innebär det att den egna tekniken och processerna för järn- och ståltillverkning förändras i grunden och ger ett par, tre tusen jobb om året i Kiruna och Gällivare under den 20-åriga byggprocessen”, skriver LKAB tillsammans med Fossilfritt Sverige i debattartikeln.

Sverige ska därmed bli det första landet i världen som kan producera fossilfritt stål. Dock uppstår en rad frågor som måste lösas, bland annat snabba och effektiva tillståndsprocesser liksom en satsning på forskning och innovationsstöd.

”För att lyckas med dessa stora och långsiktiga omställningar krävs en bred samsyn i riksdagen och bland samhällets olika aktörer”, skriver man i debattartikeln.

LKAB

• Gruv­drifts­koncernen Luossa­vaara-Kiiruna­vaara Aktiebolag (LKAB) grundades den 24 oktober 1890.

• Sedan 1976 ägs bolaget av svenska staten.

• Huvudsaklig verksamhet är järnmalmsbrytning i Kiruna och Malmberget.

• Huvudkontoret ligger i Luleå, Norrbotten.

• Enligt sägnen upptäckte bonden Lars Larsson från Juno­suando den magnetiska järnmalmen under en ekorrjakt i området 1642, då hans järnskodda pilspets fastnade vid ett stenblock. I december 1646 fick Arendt Grape tillstånd att nyttja malmen i området, och året därpå påbörjades bruksrörelsen.

• Det första kända malmprovet från Malmberget dateras till 1660-talet och 1696 nämns namnen Kiiruna­vaara och Luossa­vaara för första gången.

Källa: Wikipedia

Ekumenisk bönevecka för kristen enhet

Bön. Den årliga böneveckan för kristen enhet genomförs den 18-25 januari i mer än 120 länder. Även om vi... fredag 15/1 20:00

Joggande judinna mördad – ett offer för tystnadskultur

Israelkommentar Den 20 december 2020 är israeliska sexbarnsmamman Esther Horgan ute på sin vanliga joggingrunda.... torsdag 14/1 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Följ Världen idag i sociala medier